Els cotxes amb etiqueta groga, els pròxims expulsats de Barcelona

L'AMB vol ampliar la Zona de Baixes Emissions els propers anys

Mentre el debat sobre el peatge urbà no sembla que s’hagi de resoldre aviat, la Zona de Baixes Emissions (ZBE) es referma en la seva lluita contra la contaminació i fa un pas més enllà: els pròxims anys vol vetar la ciculació dels vehicles amb etiqueta groga –els de benzina matriculats abans de 2006 i els de dièsel abans de 2014. És l’avenç que preveu l’Àrea Metropolitana de Barcelona després d’haver-se estrenat aquest any amb un únic veto als vehicles més contaminants, entre setmana i durant el dia.

Hi ha una doble data dibuixada a l’horitzó. L’any 2022 els vehicles amb etiqueta groga (B) que no siguin de Barcelona –i de les parts implicades a la ZBE de l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià del Besòs– ja haurien d’estar fora de la circulació normativa. És a dir, encara ho tindrien permès els residents. En canvi, l’any 2024 el veto ja s’hauria estès a tots els vehicles amb aquesta distinció. És la previsió que figura al Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) 2019-2024 presentat avui.

Tanmateix, segons ha explicat el vicepresident de Mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda, a La Vanguardia, el calendari encara s’ha de concretar amb els ajuntaments implicats els pròxims anys. “Les dates són un element per al debat però el que està clar és que els diésel Euro 4 i Euro 5 són els més contaminants i s’ha d’actuar sobre ells”, ha apuntat.

El mateix pla presentat avui, de fet, encara proposa un horitzó més llunyà i planteja que l’any 2030 les restriccions arribin també als actuals cotxes amb etiqueta verda (C) si nó són residents de la ciutat. Així, als vehicles que no siguin elèctrics o ECO de fora de Barcelona els quedaria un màxim de 10 anys per fer ús habitual del cotxe per venir a la capital catalana.

Comentaris

    SERGI GAY 29/10/2020 9:03 am
    Es una vergüenza,la AMB parece ser un organismo que viva totalmente fuera de la realidad de las personas que vivimos en la ciudad de Barcelona. La lucha contra la contaminación no se resuelve restringiendo la movilidad de miles de ciudadanos sino aportando SOLUCIONES reales a las personas que no podemos o no queremos prescindir de nuestros vehículos y de la libertat de circular con ellos. La ZBE es un ataque al derecho y a la libertad de movimiento de toda persona
    Teolow 29/10/2020 10:59 am
    A veure jo tinc un diesel nou i a sobre visc a Barcelona diuen que sols la gent de fora però en cas que en toques encara mínim 10 anys més 2 que té el meu dièsel no en preocupa gaire un cotxe amb 12 anys ja el toca anar a desballestament

Nou comentari