Els conductors del metro obriran les portes perquè els viatgers no hagin de tocar els botons

És una mesura de TMB per evitar contagis nous de coronavirus | L'empresa demana un metre de distància a les reunions

El transport públic és un dels focus problemàtics pel que fa a l’expansió del coronavirus. El contacte entre persones i l’espai tancat podrien propiciar contagis i les administracions volen reduir aquest risc al màxim. És per això que els conductors de metro obren des d’avui les portes dels combois des de la cabina per evitar que els viatgers hagin de tocar els botons per sortir. D’aquesta manera s’evita contacte indirecte entre persones.

Així consta en un missatge intern adreçat a conductors de metro, que demana “realitzar l’obertura de totes les portes” des de la cabina de conducció. Alguns metros, però, no permeten que el maquinista obri les portes amb un botó. És el cas de les sèries 2.000, 3.000 i 4.000, per exemple, que es troben a les línies 1, 3 i 4. En concret, hi ha 66 trens en què no es poden obrir les protes des de la cabina. 

Reunions a un metre de distància

A les reunions, a un metre de distància. És la condició sine qua non que posa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) perquè se celebrin trobades de treballadors davant l’amenaça del coronavirus. L’empresa ha distribuït un document intern entre la plantilla per traslladar instruccions a seguir al metro i al bus. L’escrit està titulat Guia d’actuació davant del risc relacionat amb el coronavirus SARS CoV-2 i la malaltia COVID 19. 

El document, a què ha tingut accés el TOT Barcelona, prohibeix les reunions que siguin prescindibles i limitant el número d’assistents al mínim i sempre i quan es pugui mantenir un metre de distància entre els assistents“. TMB també recorda la prohibició de fer viatges d’empresa a zones de risc, tal com ja va publicar aquest diari

La companyia que gestiona el transport públic a Barcelona incideix en la importància de cuidar la higiene de mans i de mantenir una distància d’un metre. En aquest sentit, insta a assegurar que hi ha aigua i sabó als centres de treball. En cas de no haver-hi aigua, afegeix, caldrà garantir que hi hagi “solucions hidroalcohòliques”.

Les embarassades tindran permís retribuït

Finalment, en un avís de la companyia a la plantilla s’informa que els treballadors que formin part de “col·lectius especialment sensibles” al coronavirus i les empleades que estiguin embarassades o en procés de lactància estaran de permís. El grup d’empleats considerats vulnerables són aquells que tenen patologies cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars o problemes d’immunitat. 

Els empleats no volen haver de tocar els bitllets

El personal del metro no vol tocar els bitllets de transport quan hagin de fer bescanvis o atendre incidències d’accés. Per això, explica el sindicat CGT, en una reunió aquest dijous TMB els ha comunicat que els empleats “no manipularan cap tipus de bitllet i es buscaran mètodes perquè no hagin de sortir de la cabina” de l’estació. El comitè d’empresa demana a la direcció que permeti als empleats resoldre eventuals enfrontaments amb passatgers conflictius deixant-los entrar gratis de forma excepcional.

Segons el sindicat, a més, es tancaran totes les oficines d’atenció al client –anomenades Punts TMB– i es reubicarà a la plantilla que hi treballa usualment. A banda, l’empresa estaria tramitant un gran contracte de neteja per desinfectar de forma “exhaustiva” les instal·lacions durant el torn de dia i el de nit.

Més informació

Nou comentari