Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Competència adverteix l’AMB per la licitació “restrictiva” del Nitbus
  • CA

Un nou episodi de picada de crostó de l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’òrgan de govern metropolità va publicar el 25 de febrer la licitació del contracte de servei de bus diürn i nocturn del Barcelonès nord, on s’inclouen municipis com Tiana, Badalona i la ciutat de Barcelona. El Nitbus metropolità també formar part del contracte, valorat en més de 1.000 milions. Un mes després de la publicació, l’Acco ha advertit l’AMB que la licitació és “altament restrictiva”.

Així es desprèn d’un comunicat de l’organisme independent de la Generalitat, en què alerta que el concurs té algunes clàusules que “limiten de manera greu la concurrència i la competència”. La licitació va ser suspesa per l’últim consell metropolità després que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic presentés dos recursos i després que algunes empreses traslladessin dubtes. L’atac informàtic que va patir l’AMB i que ha obligat a tancar el sistema informàtic impedeix respondre a les peticions i, per tant, el consell va decidir aturar temporalment la licitació, segons va publicar el TOT Barcelona.

Els motius

Competència, però, vol que se suspengui de forma definitiva. Un dels motius és que el contracte no es divideix en lots i no es justifica “adequadament” la falta de divisió. Seguidament, el nivell de solvència que s’exigeix, tant a nivell tècnic com professional, és “molt elevat” i limita “injustificadament” el nombre d’operadors que es poden presentar al concurs.

A més, l’Acco considera que l’obligació de subrogar el personal de l’empresa que té el contracte actualment, Tusgsal, per a la companyia que guanyi el concurs és un “desincentiu clar a la presentació d’ofertes”. Finalment, adverteix que la fórmula prevista per assignar punts fa que “millores molt significatives en preu no es vegin oportunament compensades”.

Amb tot, l’Acco avisa que la petició de suspensió que ha enviat a l’AMB és el pas previ a una impugnació futura de la licitació, que podria suposar la via judicial amb un recurs contenciós administratiu. L’òrgan de la Generalitat dona un mes al consell metropolità per anul·lar la licitació. Passat aquest temps, i si no hi ha resposta afirmativa del govern metropolità, Competència disposarà de dos mesos per engegar la via judicial.

Més notícies
Un vehicle de la xarxa Nitbus / ACN
L’atac informàtic a l’AMB obliga a suspendre la licitació del Nitbus a Barcelona
Notícia: L’atac informàtic a l’AMB obliga a suspendre la licitació del Nitbus a Barcelona
Comparteix
El consell metropolità ho aprova després que el tribunal català de contractes del sector públic hagi presentat dos recursos
Un vehicle de la xarxa Nitbus / ACN
El Nitbus farà esperar el doble com a suposada mesura contra la Covid-19
Notícia: El Nitbus farà esperar el doble com a suposada mesura contra la Covid-19
Comparteix
L'Àrea Metropolitana de Barcelona considera que així és desincentiva l'oci nocturn

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa