Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dos primers casos de malaltia professional per l’amiant al metro
  • CA

La Seguretat Social ha reconegut la malaltia professional a dos treballadors del metro, un d’ells jubilat. Aquest últim pateix un càncer de pulmó que, segons ha informat l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), està vinculat amb el seu lloc de feina. L’afectat és Antonio C. A., tal com ha fet públic el Col·lectiu Ronda en roda de premsa, i va treballar al metro entre 1975 i 2011. 

És la primera vegada que la Seguretat Social reconeix l’afectació d’empleats del metro a causa de l’amiant. Aquest precedent posa contra les cordes TMB, que havia arribat a negar l’afectació a la salut de l’amiant present en la xarxa del subsòl barceloní. A més, obre la porta a un procés judicial fins ara inèdit. Després d’aquesta resolució, publicada el 26 de novembre, l’Antonio passa a cobrar 200 euros anuals més en concepte de pensió. El que buscarà l’advocat del Col·lectiu Ronda que porta el cas, Jaume Cortés, és que el treballador jubilat cobri entre un 30 i un 50% més en concepte de recàrrec per malaltia professional. Si la justícia decideix que l’Antonio ha de cobrar més diners per patir una malaltia professional per culpa de l’amiant, TMB seria la responsable de pagar l’extra a la pensió. 

La clau, ha aprofundit Cortés, està a comprovar que l’empresa no va prendre les mesures de seguretat necessàries per evitar l’exposició a l’amiant dels treballadors. En cas de poder demostrar-ho podrien exigir una indemnització en forma de recàrrec a la pensió. “Ara ja no hi ha marge al dubte i pertoca que els treballadors amb problemes de salut causats per la inhalació d’aquestes fibres puguin gaudir del reconeixement i els drets que els corresponen”, ha dit l’advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés.​

[r:1]

Per aconseguir-ho, haurà de presentar una sol·licitud a Inspecció de Treball, que proposarà una quantitat de diners perquè els percebi l’Antonio. Aquest escrit arribarà a la Seguretat Social, que resoldrà a favor o en contra del plantejament de Treball. Sigui quin sigui el sentit de la decisió de la Seguretat Social, tant l’extreballador com TMB podran recórrer al jutjat social i més endavant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

32 anys treballant amb amiant

L’Antonio va treballar durant 32 anys al metro, sempre a manteniment. En el seu lloc de feina convivia amb l’amiant, que es trobava en la uralita que servia per aïllar l’espai on treballava a diari i, a més, es trobava en els frens dels trens, segons ha explicat ell mateix en roda de premsa. Ha criticat que l’empresa no va protegir els empleats durant anys, tot i que en aquest cas ha apuntat al comitè d’empresa perquè era el responsable d’exigir mesures a TMB. En aquest sentit, el representant del comitè en la roda de premsa, Ángel Muñoz, ha defensat que la companyia de transports sempre havia negat l’existència d’amiant en la xarxa de metro fins a finals de 2018 i que, per tant, no podien exigir protecció per als treballadors. 

El cas de l’Antonio és un dels vuit expedients que estan oberts a la Seguretat Social perquè es reconegui la malaltia professional per exposició a l’amiant. Els expedients són de quatre jubilats morts que podrien haver patit malalties per l’amiant, un càncer de pulmó, una asbestosi i una invalidesa permanent absoluta. Tots ells són empleats jubilats del metro menys un, que és Rafael Rubio, un treballador en actiu que pateix asbestosi.

Un altre cas és el de Rafael Rubio, que pateix una asbestosi a causa de l’exposició a la fibra tòxica. La Seguretat Social reconeix també que té una malaltia professional, però no hi veu afectació en la salut com en el cas de l’Antonio. Així doncs, Rubio no podrà exigir un recàrrec a TMB per a la seva pensió.

Les últimes dades d’afectats

De les 1.047 proves portades a terme a treballadors en actiu, TMB ha detectat 28 casos del que anomena “alteracions”. En un document traslladat al Comitè de Seguretat i Salut, al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, la companyia trasllada l’existència d’un càncer de pulmó. A més, xifra en 24 els engruiximents pleurals, dues les plaques pleurals no calcificades i una placa pleural calcificada.

Als treballadors jubilats se’ls ha fet 131 proves, d’entre les quals s’han detectat 16 alteracions. S’han trobat quatre casos de tumors i hi ha quatre casos més pendents d’estudi. 

TMB no recorrerà la resolució

La resposta de l’empresa de transports a la notícia dels primers reconeixements de malaltia professional per l’amiant ha arribat en forma de comunicat. La companyia comença assegurant que “l’amiant és el problema que més preocupa actualment els responsables de TMB”. 

Fonts de l’empresa reinvindiquen que va ser la pròpia companyia qui va instar el treballador jubilat a sotmetre’s a proves mèdiques. A més, basant-se en aquest fet, rebutgen presentar una impugnació contra la resolució de la Seguretat Social en el cas de l’Antonio. “No té sentit (la impugnació)”, afirmen fonts de TMB. 

La companyia també destaca que aquest any tres reclamacions de treballadors jubilats o que han agafat la baixa han estat rebutjades pel jutjat social número 12 de Barcelona. Dues han estat denegades per part de la Seguretat Social. 

Més notícies
Detecten càncer a quatre extreballadors del metro per possible exposició a l’amiant
Notícia: Detecten càncer a quatre extreballadors del metro per possible exposició a l’amiant
Comparteix
TMB reconeix els diagnòstics però recorda que els tumors desenvolupats “poden tenir causes diverses”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa