Barcelona ha reduït pràcticament un 30% les emissions contaminants en els dos últims anys i manté els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) per sota dels límits legals que marca la normativa de la Unió Europa, que té obert un procediment contra Barcelona per l’elevada contaminació. La menor mobilitat arran de la pandèmia, una meteorologia favorable i l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) han contribuït a rebaixar les emissions a la ciutat.

Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, enguany el nivell mitjà de diòxid de nitrogen a Barcelona s’ha situat en 22,87 micrograms per metre cúbic (μg/m3), mentre el 2019 estaven per sobre de 32 μg/m3. Això vol dir que les emissions de NO2 estan gairebé a la meitat dels límits que marca la UE, que són de 40 μg/m3. A més, les dades del 2021 són encara millors que les del 2020, quan es va registrar una mitjana de 24,35 μg/m3 gràcies a l’efecte del confinament total.

Contaminació sobre Barcelona / ACN
Contaminació sobre Barcelona el 2020 / ACN

“Difícil” trobar una sola causa

Tot i les bones dades, l’Agència Europea del Medi Ambient descarta que la Zona de Baixes Emissions pugui ser l’únic factor que explica la reducció de les emissions i considera “difícil” atribuir el descens a un sol factor perquè el clima ha tingut un paper important a l’hora de dissipar la contaminació i la situació “excepcional” que s’ha viscut els dos últims anys no permet treure conclusions a llarg termini.

Aquest mes d’octubre les emissions de NO2 a Barcelona s’han situat en 22,87 μg/m3, mentre que el 2018 eren de 34,3 μg/m3 i el 2019 de 33,7 μg/m3. Es tracta d’unes xifres que, si bé estaven lluny dels límits comunitaris, posaven la ciutat en una situació de risc i, de fet, districtes com l’Eixample, Gràcia o Sarrià-Sant Gervasi les superaven amb regularitat. Els mesuraments de l’ens europeu constaten que hi ha hagut un “descens” considerable de les emissions als districtes amb més contaminació. El 2017 l’Eixample tenia una mitjana de 60 μg/m3, mentre que tant el 2020 com el 2021 ha estat al voltant de 35 μg/m3.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa