Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, confinada dues setmanes més
  • CA

El Procicat ha decidit prorrogar dues setmanes més les restriccions vigents en aquest moment, segons ha avançat Catalunya Ràdio i han confirmat fonts governamentals. Així doncs, durant 14 dies més es mantindrà el confinament municipal i el tancament del comerç no essencial els caps de setmana. També quedaran tancats els centres comercials, els establiments de més de 400 metres quadrats i els gimnasos.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat mantenir el confinament municipal i ha alertat que si els números no baixen s’hauran de prendre noves mesures. “Si les xifres van baixant sí i sinó haurem de buscar una altra fórmula”, ha respost a Catalunya Ràdio en ser preguntat sobre la possibilitat d’ampliar el confinament a l’àrea metropolitana com havia demanat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En canvi, ha descartat tocar els horaris de bars i restaurants i sí ha dit que “estaria bé” avançar el toc de queda a les 20.00 hores. Ha apostat per esperar uns dies, tot i dir que la situació és complicada i que d’alguna manera s’ha “baixar la interacció i la mobilitat” per frenar els ingressos a l’UCI. “Anar a treballar i a casa”, ha dit. A més, ha valorat que el 14-hi haurà una “taxa elevada d’infecció”.Argimon ha afirmat que els ingressats a les UCI ja estan per sobre dels que es van donar durant la segona onada, tot i que ha apuntat que ara les taxes d’infeccions són inferiors. Malgrat això últim, el secretari ha insistit que el problema està a les UCI i ha alertat que “això s’ha d’aturar”.

Frenar la pandèmia

Ha reconegut que amb les actuals mesures vigents s’ha aconseguit “frenar” el ritme ascendent però no baixar i per això ha afirmat que si això continua així caldran noves mesures. “Sé que això no agrada, s’entén però costa d’acceptar, però tenim menys coses a fer, anar a treballar i a casa”, ha manifestat. En tot cas, ha dit que ell ara aposta per “aguantar les mesures uns dies més” per veure fins a quin punt les xifres comencen a baixar. Ha avançat que segons les dades de que disposa Salut, aquest dimarts hi va haver una millora –una reducció del 12% respecte al mateix dia de la setmana anterior-.

Ha reconegut també que va ser un error l’obertura pel pont de la Puríssima i, en concret, passar del confinament municipal al comarcal. Per això, ara s’ha mostrat a favor de mantenir aquest confinament i ha dit que, en tot cas, li sap greu pels petits municipis. “No pels grans, als grans hi pots fer de tot”, ha manifestat després que aquest dimarts l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demanés passar al confinament metropolità. “A Barcelona ho podem fer tot”, ha insistit.

Crítiques al govern espanyol

Argimon s’ha mostrat crític amb la gestió que està fent actualment el govern espanyol, a qui ha acusat de posar-se “una mica de perfil” i de no fer servir l’endeutament per donar més ajudes econòmiques i poder afrontar mesures restrictives. El secretari ha analitzat que a l’Estat espanyol les xifres creixen i ha afegit que si s’observa què està passant a Europa o en territoris de l’Estat el pensament és “alguna cosa s’haurà de fer”.

El secretari ha considerat “inaudit” que el govern espanyol hagi recorregut la decisió de Castella i Lleó d’avançar el toc de queda a les 20.00 hores. Ha valorat que el que no vol el govern de Pedro Sánchez és “coresponsabilitzar-se” de la gestió i per exemple no haver d’assumir les peticions d’ajudes si es decreta un tancament. “Països del nostre entorn han pres mesures amb xifres molt inferiors a les nostres, qui té la clau de la caixa són ells”, ha conclòs.

Sobre el toc de queda, s’ha mostrat favorable al seu avançament, tot i que ha afirmat que si es quedés a les 22.00 hores no li preocupa perquè entre les 20.00 i aquesta hora no es concentra el major volum d’interacció social. Però ha insistit que “d’alguna manera s’ha de restringir la mobilitat”.

Grans espais per vacunar

Argimon ha explicat que fins al dilluns s’havien administrat les 160.000 dosis que han arribat a Catalunya i ha posat sobre la taula que és un procés complicat per les dificultats que s’han donat en el subministrament per part de Pfizer. El secretari ha valorat positivament l’acceptació de la vacunació, d’entorn al 89% a les residències, i ha assegurat que quan s’ha començat a administrar la segona dosi hi ha persones que van dir que no a la primera que ara volen vacunar-se. Ara s’ha fet una reserva de 20.000, que juntament amb les 60.000 que arribaran dilluns, serviran per posar la segona dosi i algunes primeres.

La previsió és que la propera setmana arribin unes 8.000 vacunes de Moderna, a banda de les 60.000 de Pfizer, i que al llarg del febrer Moderna subministri més de 80.000. Ha confiat que, com diu el ministre Salvador Illa, al març es pugui començar la vacunació dels majors de 70 anys. A més, s’ha mostrat favorable a fer vacunacions en grans espais si hi hagués disponibilitat d’un número molt elevat de dosis i es podria arribar a vacunar 24 hores però “en centres molt concrets”. Tot i això, ha recordat que Catalunya compta amb la xarxa d’atenció primària, que permet una capil·laritat molt important en el territori.

Contagis el 14F

Per últim, ha asseverat que Salut “ni posa ni treu eleccions” però ha alertat que si aquestes acaben sent el 14 de febrer, la previsió és que la taxa de contagis sigui “elevada”. Ha afegit que hi ha moltes incògnites sobre la taula, com per exemple l’efecte de la soca britànica, i ha assegurat que tot i que es baixi, la situació serà d’alts contagis. Argimon ha posat sobre la taula la dificultat de fer previsions però ha dit que cal esperar que la situació sigui millor al maig. En primer lloc si es compleix una certa estacionalitat del virus –”sempre en condicional”, ha alertat– i, en segon lloc, perquè hi haurà més població vacunada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa