Veïns del Raval fan un ‘escratxe’ a la gran empresa que nega un lloguer social a una dona de 77 anys

El Sindicat d’Habitatge del Raval segueix la línia de l’Ajuntament de pressionar la gran empresa Landia Bcn perquè compleixi la llei i faci un lloguer social a la Sofia, una veïna del Raval de 77 anys en situació vulnerable, però en el seu cas ho fa des del que anomenen acció directa. Així, aquest migdia han visitat l’oficina de la immobiliària dirigida per Juan Isidro Jorba per reclamar que s’aturi l’intent de desnonament contra la veïna del Raval. A més, l’objectiu final és que es garanteixi un arrendament adaptat a les circumstàncies de la inquilina, com marca la llei. Advertits prèviament, però, la gran companyia s’ha curat de l’escratxe tancant les persianes de l’establiment.

Així i tot, l’acció s’ha dut a terme de tota manera. Durant la protesta, al carrer de Milanesat número 6, han desplegat una pancarta que que deia “Jorba no t’equivoquis” i “volem un lloguer social”. A més, s’ha intentat explicar el cas amb un micròfon als veïns de les Tres Torres, on està situada l’oficina, que miraven encuriosits.

Un d’ells era veí per uns pocs metres. Viu al carrer Rafael Batlle. “Mai havia vist això, aquest xivarri. Què passa?”, ha demanat des del cotxe. En exposar-li la situació, ha afegit: “molt bé, molt bé. I s’hi estaran gaire estona?”. La veritat ha estat que no. Un quart d’hora després d’iniciar la queixa, que ha inclós cops a les persianes i crits contra l’expulsió de la Sofia, els activistes han marxat. Encara no hi havien arribat els Mossos d’Esquadra. Quan la policia hi ha fet acte de presència, ja no quedava ni rastre de la protesta. Només purpurina i una pintada que advertia: “Tornarem”.

La persiana del negoci Landia Bcn pintada amb l'avís

La persiana del negoci Landia Bcn pintada amb l’avís “Tornarem” / D.C.

El cas que defensa el Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) és el mateix que ahir va rescatar el govern d’Ada Colau. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, va pressionar públicament l’empresa perquè compleixi els deures que implica la Llei 24/2015, anomenada popularment llei antidesnonaments. Segons aquest marc legal, un gran tenidor de pisos –com és el cas de Landia Bcn– està obligat a oferir un lloguer social a un inquilí en risc d’exclusió residencial.

El cas de la Sofia n’és un exemple. Viu al meteix pis de l’edifici de la Rambla del Raval número 7 des de fa al voltant de 30 anys, garanteixen des del SHR. A més, comparteix el pis amb tres fills i una neta. També té una discapacitat reconeguda mèdicament, apunten. Per tot, l’empresa hauria d’aturar el procés de desnonament per impagament de lloguer i proposar-li una opció adient a les seves possibilitats. Tanmateix, segons va avisar ahir Martín, Landia Bcn encara no hi ha constància que hagi corregit cap de les dues mancances comunicades des de fa mesos. 

Nou comentari

Més notícies

Detenen un jove per clavar una ganivetada a l’orella d’un altre al Raval

La víctima va resultar ferida lleu | El detingut és un noi de 22 anys

La quimera de trobar pisos per menys de 700 euros a Barcelona

El lloguer mitjà s’enfila fins als 969 euros al segon trimestre | Només 8 dels 73 barris tenen un preu mitjà per sota dels 700 euros