Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns del Raval denuncien despreniments i plagues a una finca municipal
  • CA

Els veïns del carrer Lancaster número 9, al barri del Raval, fa temps que esperen que el propietari de l’edifici on viuen es faci càrrec de les obres de rehabilitació a les quals es va comprometre quan van adquirir la finca el juliol del 2017. Malgrat les promeses fetes, l’estat de l’edifici és “ruïnós”, segons un dels inquilins, que s’ha posat en contacte amb el TOT Barcelona per denunciar-ho. La situació no seria especialment sorprenent –molts edificis del barri esperen grans reformes–, si no fos perquè el propietari de l’edifici és l’Ajuntament de Barcelona.

El consistori va comprar a l’estiu del 2017 tres finques del carrer Lancaster amb 41 pisos per 5,7 milions d’euros. La finca, propietat de la controvertida immobiliària Olopte 92, es va adquirir per evitar l’expulsió dels veïns que hi vivien, però més de tres anys després l’estat d’abandonament de l’immoble ha fet saltar les alarmes. Fa gairebé dues setmanes es va produir un despreniment d’un tros de la façana de l’edifici i no saben res dels tècnics municipals.

Males olors i aigües residuals

La runa de la façana caiguda ha afectat des del quart pis fins als baixos de l’edifici i els veïns asseguren que ha trencat el baixant d’aigua de l’edifici. La canonada trencada caure aboca aigües residuals al pati interior de la finca, amb el consegüent mal olor. Un dels inquilins, en un correu fet arribar a aquest diari, denuncia que l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) està avisat des del 27 d’agost, una deixadesa que consideren “gravíssima”. I per acabar de completar un quadre desesperant per als veïns, també conviuen amb una plaga de xinxes que afecta diversos pisos i que els té mortificats. 

Abans del confinament, l’edifici 9-11 del carrer Lancaster ja va protagonitzar un altre incident greu quan un incendi al quadre de llums va obligar a desallotjar tots els veïns. Els veïns asseguren que el foc va començar perquè l’Ajuntament no feia cas de les seves queixes. Diversos pisos no tenien electricitat des de feia dies i, davant la passivitat municipal, van haver de contractar un electricista pel seu compte. Llavors ja van denunciar que la instal·lació elèctrica no era l’única que fallava, sinó que també hi havia problemes amb els baixants d’aigua.

ERC demana obres urgents

Un dels consellers del districte de Ciutat Vella d’ERC, Jordi Callejo, ha demanat al govern municipal que prengui “cartes en l’assumpte perquè la casa d’aquestes persones sigui segura i salubre” i ha reclamat “menys paraules i més fets” al regidor del districte, Jordi Rabassa. Els republicans van denunciat el mes de juny l’estat lamentable d’una altra finca de propietat municipal, aquesta vegada al carrer Robadors número 33, també del Raval.

El portaveu del grup municipal, Jordi Coronas, va entrar a l’edifici, que estava enmig d’una gran rehabilitació perquè també queia a trossos, però amb la particularitat que encara viuen veïns a l’immoble, una situació que incompleix la normativa municipal, ja que en el cas de grans reformes el propietari està obligat a reallotjar els inquilins. “Tres anys més tard, els veïns segueixen vivint en unes condicions lamentables”, va criticar Coronas.

Edifici al carrer Robador
ERC denuncia les obres de rehabilitació a un edifici de propietat municipal on encara hi viuen veïns / ERC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa