Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aturen un intent de macrodesnonament inversemblant
  • CA

El bloc del número 5 de la plaça del Duc de Medinaceli és particular. D’entrada, té nom. Unes lletres desgastades indiquen a la portada d’entrada que ens hi hem de referir com a “edifici Marinter”. La història que afronta aquest matí, el bloc, barreja estranyeses amb una realitat insistent: un desnonament. En aquest cas, de fet, una ordre d’expulsió judicial afecta una quinzena de persones que no tenien cap mena de pista d’aquest procés. Per aturar-ho, veïns de la zona i activistes de Resistim al Gòtic s’han mobilitzat per frenar-ho posant el cos a la porta.

Les xifres són difícils d’afectats per l’intent de desallotjament són difícils d’acotar perquè tot ha succeït molt ràpidament. El desnonament afectava dos pisos avui, però pròximament hi havia altres habitatges pendents de buidar. Sense que tinguessin avís previ ni opcions de defensar-se als jutjats, els habitants de dos pisos s’han trobat aquesta mateixa setmana amb l’anunci que havien de marxar perquè els desnonarien. Es tracta de 14 persones, expliquen fonts de Resistim al Gòtic, i és el segon intent de desnonament nombrós en menys d’una setmana a Barcelona. Dilluns, es va intentar un procediment similar a Sarrià-Sant Gervasi.

En aquest cas, la propietat és la Fundació Ciudad de Requena i es barreja un doble embolic. D’una banda, un dels principal motius que ha dut aquestes persones a ser a punt de ser desnonades té a veure amb l’intermediari, un home que dècades enrere va llogar cinc pisos de la finca per fer masoveria urbana a canvi de tenir el dret de rellogar-los. Aconseguit aquest tràmit legal, el llogater ha estat durant anys gestionant els pisos de l’edifici, amb múltiples inquilins repartits en habitacions. L’últim any, però, tot ha canviat. Ha deixat de pagar, total o parcialment, es quotes que les famílies li feien arribar, expressen els activistes. Com a súmmum, l’intermediari s’ha limitat a anunciar l’ordre de desnonament als inquilins a l’últim moment. “No ens poden dir amb quatre dies d’antelació que ens busquem un lloc per marxar. Ningú ens havia avisat de res”, expressa un dels llogaters que fa cinc anys que viu en aquest pis, amb contracte formal.

L’altra crítica principal al voltant del cas és basa en el fet que la propietat de tot l’edifici, un gran tenidor que ha anat buidant el bloc els últims anys, no apliqués rebaixes als lloguers durant la pandèmia, segons Resistim al Gòtic. En els mesos més durs de la crisi de la Covid-19, alguns inquilins van deixar de pagar. D’altres ho van seguir fent. El que no s’esperaven era aquest canvi radical sense cap advertència. “A més, el jutjat és conscient que aquí viuen persones que no tenien cap informació ni defensa. Està en els contractes. No té cap sentkt. I ens ha rebutjat el recurs”, explica un altre habitant dels pisos afectats.

Finalment, però, s’ha imposat el sentit comú i la comitiva judicial ha indicat als habitants efectius del pis els passos que han de fer per incorporar-se al procés judicial i garantir-se els seus drets. Des de Resistim al Gòtic ja coneixien aquest procediment necessari i van visitar els jutjats juntament amb els inquilins per fer-ho, però la judicatura va ignorar-los, remarquen. Avui, el jutjat deia que no tenia constància d’això. Tot seguit, ha confirmat la suspensió del desnonament d’aquest matí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa