Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pressió al carrer perquè el PSOE “compleixi allò pactat” i reguli els lloguers
  • CA

La mobilització d’aquest dissabte al migdia a Barcelona podria ser un exemple més de qualsevol altra protesta habitual a la ciutat en matèria d’habitatge. Entre els clams que se senten hi ha el clàssic “no tolerarem cap més desnonament” i les pancartes segueixen demanant “stop” als desallotjaments judicials. Les principals diferències amb la resta d’accions del moviment per l’habitatge, però, és el tarannà divers de la protesta, que ha aplegat desenes de col·lectius de diferents zones de Catalunya, i l’assenyalament concret a un partit, el PSOE, perquè hi hagi canvis polítics efectius. A més, l’acció s’ha replicat a diferents ciutats d’arreu de l’estat espanyol.

En el cas barceloní, la trobada popular ha apuntat al partit líder del govern espanyol com al principal escull perquè es tirin endavant avenços en matèria d’accés a una llar digna i li reclamen que faciliti la regulació de lloguers sense bonificar els grans propietaris i que garanteixi l’aturada dels desnonaments de totes les famílies vulnerables sense alternativa. En definitiva, reclamen que la nova llei per l’habitatge que es presenti cobreixi les demandes que durant anys han arrossegat els activistes.

Amb aquesta intenció, col·lectius socials s’han trobat a les 11h del matí al voltant de la delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca. S’hi veien cartells amb missatges com “PSOE, cumple lo pactado o “lloguers abusius, especulació”. Mentrestant, un dispositiu policial blindava l’entorn de la seu política del govern estatal a Catalunya. Així i tot, no s’ha produït cap incident i la manifestació s’ha pòsat en marxa gairebé una hora després, amb un caire familiar i reivindicatiu.

Un nen s'uneix a les protestes, al costat d'una pancarta de la PAH de Granollers, a Barcelona / D.C.
Un nen s’uneix a les protestes, al costat d’una pancarta de la PAH de Granollers, a Barcelona / D.C.

La protesta, a més, ha arribat escalfada per unes últimes setmanes complicades per al moviment per l’habitatge. Darrerament, el Tribunal Constitucional ha acceptat retallar parcialment i de manera cautelar el decret antidesnonaments de la Generalitat, s’ha produït una nova onada de desallotjaments a la ciutat —alguns d’ells amb data oberta— i s’ha filtrat la proposta dels socialistes espanyols per abordar els lloguers, molt allunyada de les reclamacions socials. En aquest context, una de les portaveus de la trobada, Bàrbara Roch, ha expressat que l’activisme “exigeix” que es prenguin mesures contra els “atacs a la sobirania d’aquest país”, en referència a les intervencions constants del TC sobre la legislació catalana. I en el mateix sentit, un altre dels representants del moviment, Juanjo Ramón, ha etzibat que “ja n’hi ha prou d’utilitzar l’habitatge per fer política” quan el que volen és que hi hagi “polítiques per garantir l’habitatge”.

Durant la marxa s’han enganxat cartells a seus bancàries com les del BBVA, i en arribar a la plaça Sant Jaume l’acte ha finalitzat amb una ronda de parlaments. En aquell espai, Jaime Palomera ha defensat el lema de la mobilització —”hem decidit”— i ha subratllat que seguiran pressionant pel dret a l’habitatge més enllà del paper de les administracions. A més, s’ha dirigit al govern de l’estat espanyol directament. “No acceptarem una llei farsa a mida de qui especula amb la vida de la gent. No acceptarem que toquin les lleis que hem impulsat des del carrer. I als bancs, als fons voltors, a les patronals immobiliàries i al seu president, l’exalcalde Joan Clos: Deixeu de vulnerar els drets humans. Traieu les vostres urpes de les nostres cases”, ha defensat durant el seu torn.

Segons la Guàrdia Urbana, l’acció ha aplegat unes 500 persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa