Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ocupen un bloc perquè hi pugui tornar el veí de 80 anys desnonat il·legalment
  • CA

El Francisco Sánchez, l’home de 80 anys que va anar a fer unes gestions i ja mai més va poder tornar a casa perquè l’havien desnonat il·legalment, podrà tornar ara al seu pis si ho desitgés. Aquesta és la proposta que ha fet pública avui el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, després que hagi ocupat tot l’edifici del número 6 del carrer Maignon. Amb una sentència ferma del Tribunal Suprem donant-li la raó, el Francisco ara tindria dret a que la propietat li rehabilités el pis i el deixés tornar-hi. Tanmateix, l’empresa UPL Gràcia i el seu gestor, l’israelià Michael Saidov, no han fet cap pas endavant per complir amb això. Davant d’aquesta situació, els activistes han anunciat que “recuperen” tot el bloc i el posen a disposició del veí expulsat i d’altres famílies en situació de vulnerabilitat.

L’edifici ocupat per activistes de Vallcarca / D.C.

L’edifici té l’interior destrossat, ja que el mateix fons d’inversió va malmetre algunes parts amb la intenció de fer-lo inhabitable mentre l’intentava vendre. Ara, els activistes s’han assessorat amb un arquitecte que els ha fet saber que no hi ha danys estructurals i que tot allò trencat es pot reparar. Així, la idea és treballar per rehabilitar l’espai i dedicar-lo a fer-ho una icona de la lluita contra l’especulació a la part alta del districte de Gràcia. “Reivindiquem l’ocupació de tot l’edifici, convidrem al Francisco a que pugui tornar-hi i rehabilitarem l’espai”, ha resumit Diana Cardona, membre del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca en roda de premsa.

La notícia, que ha agafat també per sorpresa el mateix Francisco Sánchez avui, es basa en l’anunci d’una ocupació que ja compta amb gent vivint a l’edifici, però que anirà sumant habitants a mesura que l’immoble es vagi adequant. De moment, el veí expulsat rumia la invitació que aquest dimarts li han fet arribar els activistes de Vallcarca minuts abans d’explicar-ho públicament. “Volem enviar un missatge al Francisco. No et coneixem, però la injustícia que has patit en sembla intolerable: quan vulguis tornar, ets benvingut a casa teva”, ha resumit en un comunicat el col·lectiu.

Des del sindicat denuncien la gravetat del fet que el cas d’aquest veí de 80 anys hagi quedat, a la pràctica, sense resoldre’s quan fa més d’un any des que se’l va desnonar. Al Francisco un jutjat el va fer fora de casa el febrer de 2020, després que Michael Saidov aconseguís que un tribunal li donés la raó per “un retard de 8 dies” en el pagament de la renda, explica ara Cardona. L’home, que vivia en aquest pis de lloguer des de 1975, va decidir lluitar i va arribar a aconseguir fins a dues sentències favorables mentre es veia obligat a anar-se’n a viure a Madrid amb un familiar. Des de llavors, tot i tenir raó, no ha pogut tornar a casa seva. Davant d’això, els activistes assenyalen que tant la justícia com l’Ajuntament podien haver fet molt més “davant un cas flagrant de violència immobiliària”.

Així, l’activista Diana Cardona ha destacat que el “bloc que desgraciadament es va fer famós per ser l’epicentre de nombroses pràctiques especulatives i d’expulsió de veïnes” ara obre una nova etapa per capgirar de ple el seu destí. En comptes de convertir-se en un simple actiu econòmic controlat pel fons UPL Gràcia —que va comprar el bloc sencer tres anys enrere i ara el vol vendre buit— l’ocupació planteja el futur de la finca com una resposta veïnal a l’agressivitat immobiliària i a la crisi de l’habitatge. Més enllà del pis reservat per al Francisco, en els altres quatre pisos de l’immoble es preveu allotjar “famílies que viuen al barri en situació d’infrahabitatge” i que normalment “són nombroses”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: malament periodistes a maig 27, 2021 | 13:50
    malament periodistes maig 27, 2021 | 13:50
    Li poseu la nacionalitat a un dels implicats i no en canvi a la resta. Se us veu el llautó mainada. Jo corregiria l'article abans no us titllin d'antisemites, perquè ho sembleu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa