Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Caure a mans d’un fons voltor: una família pot perdre la casa i el negoci
  • CA

La família de la Jakeline Aguilar té un propòsit d’any nou: seguir a casa seva i mantenir el negoci que els permet tenir un plat calent a taula cada dia. Les seves vides pengen d’un fil. Si res no canvia, el 31 de març hauran de marxar. Se’ls acaba el contracte de lloguer i la propietat ha decidit no renovar.

Ni a ells ni a cap dels veïns d’un bloc de l’Eixample que aquest octubre va comprar el fons d’inversió Lioness Inversiones S.L. Aquesta família afirma que no té un altre lloc on anar i pateix per perdre la seva principal font d’ingressos: el quiosc on treballen. De fet, la botiga és alhora casa seva. A la part del davant hi ha el comerç i al darrere un espai reduït que permet encabir un lavabo, una cuina, una habitació i una sala d’estar que a les nits es converteix en un segon dormitori. En aquest espai, on totes les finestres donen a un pati interior, hi viuen quatre persones i un gos. L’únic raig de sol els arriba des del quiosc. Malgrat tot, no poden perdre casa seva. “Lluitarem fins al final”, es compromet la Jakeline quan explica la seva història al TOT Barcelona.

En aquesta família, la jornada laboral és sinònim de 15 hores de feina, dia rere dia, des del 2012. Descansen quan no hi ha més remei, és a dir, quan la premsa no surt a impremta. “Només parem per Sant Esteve, Any Nou i Setmana Santa”, expliquen. “Ens ha costat molt sacrifici aixecar el quiosc, però gràcies a Déu el 70% dels bars del barri compren la nostra premsa, des de l’Hospital Clínic fins al carrer Bailén”, explica Aguilar.

La fe és un dels seus motors per seguir endavant. “Estic agafada de la mà de Déu”, es diu a ella mateixa, per tranquil·litzar-se. I quan pensa en l’actitud de la propietat, moltes preguntes sense resposta. “Han de tenir una mica de caritat per als negocis petits, o és que no tenen humanitat?”, es qüestiona amb un fil de veu, visiblement emocionada. La voluntat per fer que el quiosc funcioni és titànica. “Vam treballar en plena pandèmia, amb una por terrible, però no podíem fer res més que seguir endavant”, recorda.

El Sindicat de Llogateres ha denunciat que la propietat vol especular amb l’immoble. Per això, diuen, es vol “fer fora les veïnes, reformar els pisos i apujar els lloguers”. A més, la compra d’aquest bloc es fa al carrer Consell de Cent, que serà un dels eixos verds de la nova superilla que l’Ajuntament vol fer a l’Eixample. Aquesta organització considera que aquests projectes de l’Ajuntament estan fent aflorar el mercat immobiliari de les empreses que fan negoci amb l’habitatge, és a dir, que actuen com a fons voltors.

La finca afectada ha estat batejada amb el nom de Casa Orsola i agrupa un total de 27 pisos i quatre comerços. N’hi ha que fa 30 anys que viuen allà de lloguer. De moment, els veïns de vuit llars i el quiosc de la família de la Jakeline Aguilar ja han rebut un burofax de la propietat, assegurant que hauran de marxar un cop acabi el contracte. La intenció la majoria d’ells és plantar cara i seguir vivint allà. El calendari no els juga a favor; alguns han de marxar l’1 de gener de 2022. A més, asseguren que el fons d’inversió no s’asseu a negociar i no hi poden parlar.

La família de la Jakeline Aguilar al quiosc on treballen, que també és casa seva / Edgar Sapiña Manchado
La família de la Jakeline Aguilar al quiosc on treballen, que també és casa seva / Edgar Sapiña Manchado

Sempre han pagat el lloguer a temps

Fa uns dies la família de la Jakeline Aguilar va respondre a la carta que van rebre al novembre de part de la propietat, on els anunciaven que no els renovarien el contracte de lloguer. “No ens podem permetre canviar de local comercial”, van dir al fons d’inversió. “Hem estat tots aquests anys pagant puntualment la renda mensual, sense cap problema ni retard”, expliquen. De moment els toca esperar, perquè encara no han rebut cap resposta.

El pa se’l guanyen a cop de 10 cèntims. És el que els paguen les principals capçaleres per cada exemplar venut. A les cinc del matí agafen la bicicleta i comencen a repartir els diaris als bars del barri. No agafen el transport públic per estalviar diners, expliquen. I els números no els surten. És per això que Aguilar treballa com a conserge d’un bloc des de fa 18 anys. De totes maneres, pateix molèsties físiques. És per això que el seu fill es desviu per ajudar els seus pares. “M’ajuda a netejar les escales i a fer el manteniment de la finca, perquè estic delicada de la salut, i també ajuda el seu pare”, diu. A més, s’està examinant per aconseguir el carnet de conduir. “Es busca la vida”, afirma la mare de família.

Per davant, la recta final de les festes. “Les festes les encarem com podem, els tres junts, units i tirant endavant”. Passi el que passi, asseguren que l’única opció que contemplen és forçar al màxim un diàleg amb la propietat per fer el possible per romandre a la mateixa casa.

L’Ajuntament diu que negociarà amb la propietat

“El cas en qüestió és un problema de l’especulació immobiliària”, sentència l’Ajuntament, que admet que encara no s’ha reunit amb el veïnat, però explica al TOT Barcelona que ho farà. També diuen que contactaran amb la propietat per “veure quines opcions i gestions de mediació es poden dur a terme”, sense donar més detalls. Alhora, asseguren que una de les problemàtiques amb les quals es troben és la manca de lleis que evitin aquestes situacions. En concret, fonts de l’Ajuntament denuncien que Junts per Catalunya està “bloquejant” la tramitació d’una llei que permetria evitar casos com el que pateix la família de la Jakeline Aguilar.

Al Parlament s’està debatent sobre l’elaboració d’una norma que permetria recuperar l’esperit del decret llei 17/2019 sobre mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, que a finals de gener el Tribunal Constitucional (TC) va declarar inconstitucional en bona part de l’articulat. Tot es va desencadenar després d’un recurs presentat pel Partit Popular (PP). Una de les mesures que es va deixar sense efecte va ser, precisament, la d’oferir un lloguer social a les persones en situació de vulnerabilitat sense contracte de lloguer, bé per venciment de contracte o bé per trobar-se en situació d’ocupació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa