Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La PAH aconsegueix una reunió a tres bandes després d’ocupar l’Ajuntament
  • CA

La PAH ha acampat al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona justament el dia que la seva exlíder, Ada Colau, estrenava bipartit amb la primera comissió de govern dels 18 regidors. L’acció ha estat decisiva i amb només dues hores i mitja han aconseguit agendar una reunió per dilluns al matí amb alts càrrecs del municipi, del Govern de la Generalitat i de la Delegació del govern espanyol.

Una vintenta de membres de la plataforma, incloses famílies desnonades i nens petits, reclamen “reallotjaments dignes” per a les 600 persones que han perdut la llar i “malviuen en pensions” sense les mínimes condicions per a la convivència. Després d’haver reunit més informació de la reunió que mantindran pròximament, els organitzadors han decidit interrompre l’acampada passades les vuit del vespre. 

Una de les menors de la tancada de la PAH a l'Ajuntament canta una cançó sobre la manca de llar / MMP

Una de les menors de la tancada de la PAH a l’Ajuntament canta una cançó sobre la manca de llar / MMP

Volen que les tres administracions creïn un gabinet de crisi per reallotjar bé i en menys de 3 mesos als 600 afectats que hi ha a la capital catalana, amb el compromís ferm d’Ada Colau, Quim Torra i Teresa Cunillera. “Calen solucions creatives i innovadores i si s’han de passar l’agost treballant-hi, que ho facin”, ha reivindiciat Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH. Han triat l’edifici municipal perquè, asseguren, era l’espai més viable per a una entrada amistosa. Han portat joguines per a les criatures, pancartes, globus del color verd de la PAH i matalassos per passar la nit al vestíbul, com ja van fer al febrer les famílies de l’Escola Entença.

Mas de Xaxàs ha explicat que la llista d’espera actualment és 2 anys i les famílies s’estan en habitacions petites de pensions i hostals durant mesos sinó anys. “Una pensió no és un lloc adequat, no tens cuina ni un lloc on estudiar, les famílies acaben passant el dia al carrer perquè tancats 4 persones en una habitació no poden fer vida”, explica. Els afectats es veuen obligats, a més, a canviar d’allotjament cada poques setmanes. 

Una mare i una filla, a la tancada de la PAH a l'Ajuntament / MMP

Una mare i una filla, a la tancada de la PAH a l’Ajuntament / MMP

L’auge dels desnonaments amb data oberta ha afegit encara més pressió a la mesa d’emergència habitacional, l’òrgan creat per Ajuntament i Generalitat per trobar sostre a les persones vulnerables que el perden sobtadament. Obliga a mobilitzar recursos en molt poques hores i per tant les sortides ofertes són quasi totes molt provisionals. Tot plegat fa que la llista d’espera de la mesa barcelonina hagi pujat de 450 a 550 casos urgents en 4 mesos. “Mai havíem tingut tanta gent vivint en pensions”, lamenta. 

També es queixa sobre la licitació municipal per als reallotjaments, que costa 14 milions d’euros a l’Ajuntament i “prioritza la rapidesa i el preu” en lloc de la qualitat dels espais que aporten les empreses aspirants. Durant els darrers mesos, relata el portaveu, han tingut trobades amb les tres administracions –fins i tot amb Quim Torra en persona– però no es desencalla la situació. Segons les dades de la PAH, a Barcelona hi ha 11 desnaments al dia, 50 a la setmana, tot i que no s’executen tots. “En total hi ha hagut 10.000 desnonaments a la ciutat en 4 anys, és una vergonya i per això avui la PAH diu prou”, assevera.

“La reunió a tres bandes que demana la PAH ens sembla un total encert i esperem que en surti un grup de treball i seguiment, totes les administracions hem de fer el màxim d’esforços”, ha valorat Lucia Martín, nova regidora d’Habitatge de l’ajuntament i també exdirigent de la PAH. Pel que fa a la licitació municipal pel reallotjament de desnonats, Martín ha assegurat que quan s’acabi l’actual contracte, d’aquí un any, revisaran el plec de condicions per “tenir en compte” les crítiques de la PAH.

[r:1]

La protesta ha començat al voltant de les 11h, mentre a la planta 2 del mateix edifici s’estava fent una roda de premsa d’Ada Colau i Jaume Collboni sobre les decisions preses en la primera comissió de govern del nou executiu municipal. Colau ha pogut respondre immediatament, per tant, a l’acció sorpresa de la PAH. “L’Ajuntament està assumint un 80% dels reallotjaments de la taula d’emergència, quan la mesa és responsabilitat de la Generalitat en un 60% i del consistori en un 40%”, ha assenyalat. I ha afegit: “Ja ens sembla bé fer més, però si la Generalitat fes la seva part no tindríem aquesta llista d’espera a la mesa d’emergència”.

“Som els primers indignats i preocupats per la situació i [la PAH] tenen tota la raó que l’espera s’ha de reduir, el diàleg amb aquesta i altres entitat pel dret a l’habitatge seguirà sent permanent”, ha dit. Mentre l’alcaldessa responia a la premsa, la regidora d’Habitatge –i també exdirigent de la PAH– Lucía Martín ha baixat al vestíbul a conversar amb els acampats, com han fet també membres de l’oposició. L’entitat agraeix el gest però assegura que no en tindran prou amb reunions amb regidors ni amb la mateixa Ada Colau, perquè el que volen aconseguir és una veritable acció unitària dels tres governs.

Més notícies
Hoffman (MWC) i Quim Torra, primeres reunions a l’agenda del govern Colau-Collboni
Notícia: Hoffman (MWC) i Quim Torra, primeres reunions a l’agenda del govern Colau-Collboni
Comparteix
El tinent d'alcalde s'encarregarà de les relacions institucionals de l'Ajuntament i augura anuncis després de la Junta Local de Seguretat de divendres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa