Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’hort rebel de Nou Barris que desafia la banca

Un hort per aconseguir ciment: al contrari que els horts urbans de la rambleta verda de Porta, al barri de la Prosperitat enarboren l’aixada per demanar que s’edifiqui un solar. ‘Date una huerta‘ ha cultivat una petita parcel·la d’uns 240 metres quadrats i pressiona al banc que n’és propietari perquè el desencalli i deixi de tenir-lo buit. El terreny, al carrer de Joaquim Valls, va estar abandonat durant deu anys i segons els residents a les finques del costat s’omplia de rates i males olors. El novembre de 2016 un grup de veïns del barri van decidir netejar l’espai per fer-ne un hort comunitari, on avui llueixen hortalisses, verdures i flors i a més acull activitats gratuïtes cada setmana. 

Fa dos anys la propietat, el banc BBVA, va denunciar l’ocupació i va iniciar els tràmits judicials per desallotjar-los, a fi de recuperar l’espai i després vendre’l. A petició de l’associació de veïns de la Prosperitat, el districte de Nou Barris va contactar-hi per ajornar el primer desallotjament del 13 de febrer. El segon intent, previst per aquest divendres, també s’ha aturat en ple compte enrere a través de la mediació municipal.

No volen marxar i que tornin les rates i la brutícia

No obstant, ni ajuntament ni veïns no han aconseguit per ara arribar a un acord que acabi amb l’amenaça permanent de desallotjament. A més, el passat novembre BBVA va vendre els seus actius immobiliaris devaluats al fons Cerberus, que ja s’ha interessat per la situació de la finca. “Volem que la propietat retiri la denuncia i fem un acord a tres bandes amb el districte, amb el que se’ns cedeixi l’ús del terreny de forma temporal amb el nostre compromís ferm d’abandonar-lo sense cap resistència quan hagin de començar-hi a construir“, explica Jordi Escobedo, un dels portaveus de l’assemblea de l’hort.

L'hort ocupat en un solar abandonat del BBVA a la Prosperitat / 'Date una huerta'

L’hort ocupat en un solar abandonat del BBVA a la Prosperitat / ‘Date una huerta

Assegura que el dia que hi hagi d’entrar la maquinària sortiran per la porta sense protestar gens ni mica, però en canvi es negaran en rodó a deixar l’espai perquè torni a quedar abandonat com estava abans. “El solar ha canviat de mans sis cops i ara no té ni projecte ni permís d’obres!”, exclama. “Si ens fan fora perquè tornin les rates, el tornarem a ocupar l’endemà”, avisa. 

Fonts del districte detallen que el consistori “ha intentat reunir-se i parlar en nombroses ocasions amb la propietat i la gestora del solar per saber si acceptaven la proposta de cessió del solar”, de moment sense èxit. Després d’un canvi en els interlocutors privats, prossegueixen les mateixes fonts, aquest dijous la propietat va accedir a un nou ajornament del desallotjament però va comunicar al districte que rebutja la cessió i continuarà endavant amb el procediment de desallotjament. El districte assegura que seguirà negociant “per trobar solucions al conflicte”, tenint en compte el “retorn social” dels horts.

De moment l’assemblea veïnal celebra que té una mica més de marge de temps i ha convocat una jornada festiva amb gaspatxo, pernil i cervesa per a tots els simpatitzants que s’hi acostin. No obstant, una quarantena dels concentrats ha aprofitat el matí sobtadament lliure per unir-se a una comitiva de l’entitat 500×20 que anava a aturar el desnonament d’una família al carrer Argençola de Torre Baró. La lluita contra l’especulació té molts fronts oberts a Nou Barris.

Més notícies

Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada

Notícia: Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada
Comparteix
L'esclat de la bombolla immobiliària va frenar un projecte de 2.000 habitatges sobre el cultiu i ara l'actual govern i una part del veïnat voldrien aparcar aquella idea
Notícia: Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada - Mobile

L’Ajuntament estudia si pot expropiar els solars de Nou Barris convertits en horts veïnals

Notícia: L’Ajuntament estudia si pot expropiar els solars de Nou Barris convertits en horts veïnals
Comparteix
S'hauria de demostrar que no es poden fer equipaments, zones verdes o pisos públics en cap lloc proper als horts de Maladeta
Notícia: L’Ajuntament estudia si pot expropiar els solars de Nou Barris convertits en horts veïnals - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa