La gran i deteriorada fàbrica de Letona i Cacaolat al carrer Pujades de Barcelona surt a subhasta per desencallar el seu futur. La pugna entre dos fons d’inversió, copropietaris a través d’una complexa operació financera, l’ha dirimit ara un tribunal de primera instància de Barcelona. South Boston Corporate ha aconseguit obligar judicialment Proactiva BCN La Marina a pagar-li un deute pendent de més de 300 milions d’euros. Per afrontar el pagament, han acordat subhastar la fàbrica del Poblenou on estava previst construir uns 300 pisos de mercat lliure.

Segons ha avançat El Confidencial, l’immoble surt a la venda per 90,5 milions d’euros. Es fa a través del portal de subhastes electròniques del BOE fins al 16 de maig. Com va explicar el TOT Barcelona, fa dos anys l’Ajuntament de Barcelona va concedir una llicència d’obres majors per reciclar el gran edifici, amb la façana principal catalogada arquitectònicament, en un bloc de 273 habitatges amb quasi 500 places d’aparcament. L’obra estava delegada en una altra empresa, la promotora Hibuk Partners, que es veu capaç de fer la transformació en tres anys. El projecte no ha prosperat i el deteriorament de l’edifici continua, sense un nou calendari clar.

L’edifici de Letona, un vestigi de la bombolla

El solar té 6.600 metres quadrats i és a tocar del carrer Marina, en una ubicació privilegiada entre el cor del Poblenou, l’Eixample i la Vila Olímpica. Aquesta finca i l’Edifici Estel són les dues ruïnes més voluminoses fruit de l’esclat de la bombolla immobiliària. En els dos casos, van ser adquirides per fons d’inversió a preus multimilionàries amb l’esperança de fer-hi lucratives operacions de construcció de pisos, però la recessió va fer entrar en fallida les empreses propietàries.

Antiga fàbrica Cacaolat de Poblenou / Foto: Jordi Play
Antiga fàbrica Cacaolat de Poblenou / Foto: Jordi Play

Si l’immoble passa a tenir ús residencial, quedarà sotmès a la reserva obligatòria del 30% de pisos assequibles aprovada a la ciutat el passat mandat. South Boston no veia amb bons ulls que l’actiu perdés rendibilitat a causa de la llicència municipal sol·licitada i va portar a tribunals l’altre fons i la promotora l’any passat, sense èxit. Ara sí que ha pogut mobilitzar-ne la venda per recuperar part del passiu que va adquirir a Proactiva BCN La Marina. La gestora de South Boston és Eneas, un fons de capital risc amb seu a Madrid fundat el 2003 per exdirectius bancaris.

40.000 m2 potencials a l’antiga fàbrica de Cacaolat

La fàbrica de Letona va construir-se el 1955 i la firmen Francesc Espiau i Josep Soteras, arquitecte involucrat en el disseny del Camp Nou. Letona fabricava la coneguda beguda barcelonina Cacaolat, que ara es produeix a Santa Coloma de Gramenet. Ocupa tres quartes parts de l’illa de cases on es troba. Té una altura que oscil·la entre les 3 i les 5 plantes, mentre que la llicència d’obres municipal preveia elevar el nou bloc fins a planta baixa més set plantes al xamfrà Joan d’Àustria/Pujades i planta baixa més sis plantes a la cantonada del mateix carrer amb Pallars. L’edificabilitat del solar permetia multiplicar per 4 gairebé la superfície construïda i obtenir uns 40.000 metres quadrats.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luis Peral García a abril 30, 2022 | 13:53
  Luis Peral García abril 30, 2022 | 13:53
  Solanente sirven para pisos lis locales que van quedando libres. Viva la especulación. Qué vergüenza de sistema!!!!
 2. Icona del comentari de: Luis Peral García a abril 30, 2022 | 13:53
  Luis Peral García abril 30, 2022 | 13:53
  Solanente sirven para pisos los locales que van quedando libres. Viva la especulación. Qué vergüenza de sistema!!!!
  • Icona del comentari de: Maria Àngels a maig 03, 2022 | 14:08
   Maria Àngels maig 03, 2022 | 14:08
   I quina raó
  • Icona del comentari de: Maria Àngels Andreu a maig 03, 2022 | 14:09
   Maria Àngels Andreu maig 03, 2022 | 14:09
   I quina raó

Nou comentari

Comparteix