Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats i veïns es queixen que els pisos contenidor arriben tard i malament
  • CA

Aquests dies un dels temes de conversa més recurrents al Gòtic –i a les xarxes– són els pisos contenidor que s’han començat a construir al carrer Nou de Sant Francesc, al costat de la plaça Joaquim Xirau. L’edifici, de cinc plantes, s’aixecarà en un temps rècord de només dos mesos gràcies al seu disseny innovador, basat en mòduls prefabricats a partir de contenidors marítims. Han rebut tantes crítiques com lloances perquè és un projecte arriscat, amb moltes llums i ombres que furga en l’etern debat entre la urgència i la importància de l’acció política.

La funció d’aquests pisos contenidors és clara: serviran per allotjar de manera temporal una dotzena de famílies que estan a la mesa d’emergència mentre Serveis Socials els busca un pis definitiu. El govern municipal admet amb la boca petita que es tracta d’un “pedaç”, no d’una solució definitiva, i les entitats veïnals entitats reconeixen l’esforç per trobar sortides alternatives a la manca de pisos públics, però a l’hora de la veritat és una iniciativa que no satisfà ningú perquè no resol el problema de fons de la crisi d’habitatge a Barcelona.

Un dels contenidors arriba al carrer Nou de Sant Francesc del Gòtic | XFDC

Mesura bona però insuficient

La idea és bona perquè dona resposta a les famílies que estan en pensions i malviuen amb canvis constants de residència”, explica al TOT Barcelona el portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs. “Però arriben tard i són insuficients, com sempre”. L’anterior tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, va presentar el febrer del 2018 el projecte amb la idea de tenir enllestits 94 pisos-contenidor –allotjaments de proximitat provisionals (APROP), en argot municipal– a finals de l’any passat, una previsió que no s’ha complert ni en temps ni en forma.

L’empresa que havia de fer 82 allotjaments repartits entre la Bordeta (Sants-Montjuïc) i el Parc i la Llacuna del Poblenou (Sant Martí) es va retirar quan els projectes ja estaven adjudicats. Això va ser al març. Com que no hi havia oferta alternativa i no hi ha gaire empreses que es dediquin a aquesta mena de reconversions, les dues promocions han quedat al calaix a l’espera de tenir nous pressupostos. La promoció del Gòtic sí que ha tirat endavant, però s’haurà acabat amb gairebé un any de retard. “No s’han complert ni els terminis ni el nombre d’allotjaments”, critica Mas de Xaxàs. “Al final haurà quedat en res”.

Una prova pilot que no pot ser-ho

L’entitat ha retret en nombroses ocasions a l’Ajuntament i a la Generalitat que parlin tant de la crisi d’habitatge que viu la ciutat i després no presentin “mesures concretes” per posar-hi remei. La PAH considera que la situació d’emergència que viuen les 550 famílies vulnerables que esperen un pis públic a Barcelona no dona marge per estudiar si la prova pilot del Gòtic funciona millor o pitjor. “Necessitem més pressupost i més celeritat per construir nous allotjaments a tota la ciutat”, insisteix el portaveu.

El muntatge dels pisos-contenidor va començar fa una setmana / XFDC

Fonts municipals han refredat les expectatives de la PAH i han assegurat al TOT Barcelona que els allotjaments temporals del Gòtic seran el laboratori de proves per al programa APROP i que de moment no hi haurà més pisos-contenidor. Els 82 allotjaments fallits haurien suposat reduir de cop un 15% de la llista d’espera de la mesa d’emergència. La cancel·lació de les dues promocions més grans és un gran contratemps per al govern municipal, que ara ha de fiar l’expansió del projecte a la complicada conjuntura política.

Fins que no hi hagi pressupostos, no hi haurà diners per a una nova licitació, reconeixen al consistori. I no serà una tasca senzilla perquè aquest any els comptes municipals –uns dels punts febles dels comuns el mandat passat– tindran derivades cap als pressupostos de la Generalitat, l’amenaça de repetició electoral si no es forma govern a Madrid i la inestabilitat política que pot seguir a la sentència del judici de l’1-O. Un panorama complex que no presagia cap novetat a curt termini perquè, en el millor dels casos, posar en marxa una promoció com la del Gòtic porta entre 9 i 15 mesos des que es fa la licitació i s’acaba l’edifici.

Els veïns del Gòtic, a l’expectativa

Al carrer Nou de Sant Francesc, els veïns del Gòtic encara no saben com valorar l’edifici. Feia temps que es parlava del projecte, però fins ara, que han vist els contenidors apilats un a sobre de l’altre, quan han començat a formar-se una opinió, tot i que estan a l’expectativa de veure com acaba l’obra, que hauria d’estar llesta a finals d’octubre. En general, molts dubtes sobre com funcionen –“no hi farà molta calor amb tanta xapa?”, “semblen molt estrets”– i un encongiment d’espatlles quan s’assabenten que les primeres famílies que hi viuran seran del barri.

“Les coses noves sempre generen dubtes i l’aspecte nuu del contenidor impressiona”, expliquen des de l’espai La Negreta, que agrupa a l’Associació de Veïns del Gòtic, l’Assemblea del Gòtic i l’entitat Resistim al Gòtic. Les entitats del barri tenen la sensació que els allotjaments APROP són un “remei temporal” que no evitarà l’expulsió de veïns. “Les famílies tornaran uns mesos, però quan se’ls assignin els pisos definitius marxaran un altra vegada del barri perquè hi ha molt poca oferta d’habitatge públic”.

Més notícies
Els primers pisos-contenidor per a emergència social arriben al Gòtic
Notícia: Els primers pisos-contenidor per a emergència social arriben al Gòtic
Comparteix
El projecte és una prova pilot per d’allotjaments temporals per a famílies vulnerables que estan a la mesa d’emergència
La PAH en una imatge de la primera ruenió. / XFDC
La PAH critica que ni Govern ni Ajuntament concretin “mesures innovadores” per a famílies sense llar
Notícia: La PAH critica que ni Govern ni Ajuntament concretin “mesures innovadores” per a famílies sense llar
Comparteix
L'entitat lamenta l'absència de l'administració espanyola a la primera reunió d'aquest comitè

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Dakota a juliol 10, 2020 | 00:37
    Dakota juliol 10, 2020 | 00:37
    deneme mal2 deneme mal2 deneme mal2 mal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa