Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els primers pisos-contenidor per a emergència social arriben al Gòtic
  • CA

Comença el muntatge dels primers 12 pisos-contenidor al carrer Nou de Sant de Francesc, al barri Gòtic de Ciutat Vella, que formen part de la prova pilot per construir allotjaments temporals per a famílies en situació de vulnerabilitat a diferents barris de Barcelona. Era un dels projectes estrella del govern d’Ada Colau per al passat mandat, tot i que finalment va quedar escapçat, ja que en principi havien de ser 94 pisos, però una de les empreses adjudicatàries es va retirar.

Tot i que arriba amb molts mesos de retard, la construcció de l’edifici serà molt ràpida –en quatre dies s’instal·laran els 12 mòduls a raó de tres diaris– i a finals d’octubre els Serveis Socials iniciaran el procés per adjudicar els allotjaments, 8 dels quals són de 30 metres quadrats (1 dormitori) i 4 són de 60 metres quadrats (2 dormitoris). La primera setmana de setembre s’instal·larà l’ascensor, les escales i les passeres d’accés i després es procedirà a construir la nova façana ventilada i la coberta de suport per a l’hort urbà.

Arribada d’un dels pisos-contenidor al Raval | XFDC

Resposta ràpida i econòmica

El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha anunciat que aquests primers 12 pisos seran per a famílies “expulsades” del Gòtic per culpa dels desnonaments que ara “podran tornar al barri”, un dels més afectats per la gentrificiació i la pressió immobiliària. Les famílies podran estar als pisos prefabricats un màxim de cinc anys, tot i que la intenció del consistori és que la rotació sigui molt més ràpida. 

“No és una solució definitiva”, ha insistit l’alcaldessa accidental i regidora de Drets Socials, Laura Pérez. “Dóna una resposta ràpida per alleugerir pressió de la mesa d’emergència”, que està saturada i només a Barcelona té una llista d’espera de dos anys on hi ha apuntades unes 600 famílies. Entitats com la PAH han reclamat mesures més contundents per reduir l’espera.

Els altres dos projectes, aturats

En total, la construcció de l’edifici haurà trigat 15 mesos des de l’inici dels tràmits burocràtics, una autèntic fita si es té en compte que la construcció de pisos d’obra nova triga de mitjana entre 6 i 7 anys. A més de l’edifici de Nou de Sant Francesc, està prevista la construcció de dos immobles més, un a la Bordeta, a Sants-Montjuïc, i un al Parc i la Llacuna del Poblenou, a Sant Martí, que permetran afegir 80 pisos més al parc públic. 

Directes de la Selva del Camp

La construcció dels pisos-contenidor va començar el passat mes de març en una fàbrica de la Selva del Camp. Els allotjaments parteixen d’un contenidor de 40 peus (d’uns 12 metres de llarg, 2,5 d’ample i 2,9 d’alt) que ja ha tingut la seva vida útil al mar i que després de reparar-los i repintar-los es condicionen per a ser un habitatge. Després només cal instal·lar-hi les fusteries, es construeixen les divisions interiors i es posen els paviments. Aquesta fase dura un màxim de 4 setmanes.

A més, com que són construccions modulars es poden desmuntar i traslladar a una altra zona si es necessita –la seva vida útil és de 75 anys–. Els pisos-contenidor de Nou de Sant Francesc ocupen un solar que estava destinat a construir habitatge públic, un projecte que en cap cas es descarta. Quan l’Ajuntament decideixi fer-hi els pisos d’obra nova, els mòduls es podran portar a un altre solar disponible per seguir funcionant com a habitatge d’emergència. 

Més notícies
Sobrecost de 240.000€ en vigilància pel retard en l’entrega de 68 pisos de protecció oficial
Notícia: Sobrecost de 240.000€ en vigilància pel retard en l’entrega de 68 pisos de protecció oficial
Comparteix
Els habitatges de Cal Cisó estan acabats i buits des de fa més de dos anys i Trablisa els protegeix
L’Ajuntament detecta un 10% de frau en una ronda inspectora de pisos protegits
Notícia: L’Ajuntament detecta un 10% de frau en una ronda inspectora de pisos protegits
Comparteix
Els adjudicataris els mantenien buits de forma injustificada o els llogaven sense permís a preus per sobre de l'import taxat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa