Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desallotjament parcial a Gràcia: els amos recuperen el baix comercial i els pisos continuen ocupats

Els Mossos d’Esquadra han fet un desallotjament aquest dimecres la casa okupa anomenada Ca l’Espina al barri de la Vila de Gràcia de Barcelona, però ha sigut una operació peculiar perquè només han pogut fer fora el col·lectiu ocupant dels baixos comercials. El local, al número 12 del carrer Astúries, ja s’ha entregat a la propietat, però als pisos superiors s’hi han pogut quedar els joves que hi van entrar el 4 de gener, quan l’edifici feia temps que estava buit i en desús.

Segons ha explicat a la premsa un dels quatre accionistes de la societat propietària, Bojaus S.L, Francesc Fradera, la denúncia per usurpació d’habitatge –que és un procediment penal– està fraccionada i repartida entre cinc jutjats. “La majoria han arxivat la denúncia penal perquè quan van ocupar l’edifici estava buit i al·leguen que no hi ha delicte d’usurpació d’habitatge, perquè no hi vivia ningú. Però el jutjat que s’ocupa dels baixos sí que ha donat l’odre de desallotjar. Ara a veure com serà el veïnatge amb els okupes”, deia Fradera mentre els Mossos encara eren a la zona.

La resta dels pisos, per tant, trigaran molt més a ser desallotjats, perquè s’haurà de fer quan s’activi la demanda civil de desnonament per recuperar la propietat, que no es pot cursar fins que no s’esgoti la via penal i que és molt més lenta.

Tensió entre okupes i operaris

El desallotjament policial s’ha produït sense incidents. La policia ha fet un cordó al tram del carrer Astúries on hi ha la casa ocupada i només deixaven passar els veïns i els repartidors. Alguns activistes s’han concentrat a prop de la parada de metro de Fontana, però no han pogut accedir al carrer.

Però quan han marxat la policia i els representants de la propietat, hi ha hagut tensió entre els companys dels okupes que encara eren dins de l’edifici –als pisos superiors– i els operaris que han començat a treballar als baixos comercials per tapiar-ne la porta. Al costat del local comercial hi ha el portal per pujar cap als habitatges, i una porta interna comunica les dues zones de l’edifici. Els companys dels okupes que eren al carrer han vist que els operaris accedien a l’escala comunitària per aquesta porta interna –cosa per a la qual no tenien permís– i han forcejat amb ells perquè tiressin enrere, fins que han renunciat a accedir a l’escala i s’han tornat a ficar dins del local comercial. Els joves del col·lectiu de Ca l’Espina, des dels balcons, han denunciat que els operaris els han tallat el subministrament de llum i aigua a tots els pisos, tot i que només tenien permís per actuar sobre el local comercial dels baixos.

Els okupes que utilitzaven aquest espai provenen d’altres cases desallotjades, com ara Ka la Kastanya (setembre del 2019) i Ca la Trava. En aquest últim desallotjament, l’octubre del 2018, es van produir aldarulls en les manifestacions posteriors que es van convocar en contra de l’actuació policial.

Nou comentari

Comparteix