Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Mossos carreguen contra un grup de veïns que ha aturat un desnonament
  • CA

Una convocatòria per aturar dos desnonaments aquest matí a Sants-Montjuïc ha acabat amb una càrrega dels Mossos d’Esquadra. El Grup d’Habitatge de Sants ha anunciat que han aconseguit aturar l’execució del desallotjament del carrer Olzinelles número 18 a través d’un pacte amb la propietat. Així, quan ja s’havia acabat la protesta a la porta de l’edifici, els antiavalots dels Mossos han dissolt la concentració amb una càrrega policial que han enregistrat i compartit diferents usuaris a les xarxes socials. Entre ells, el del mateix grup de defensa de l’habitatge o el de la formació política Arran.

Sobre l’origent de la batussa les versions són totalment contraposades. La portaveu del Grup d’Habitatge de Sants, Llum Oliver, ha explicat a aquest diari que la causa ha estat un conflicte verbal amb un dels operaris que havien d’executar el desnonament. Segons Oliver, l’home s’hauria queixat arran d’un comentari dels activistes que interpel·lava la seva consciència però, “en cap cas, això justificava l’actuació policial”. Fonts dels Mossos d’Esquadra, en canvi, matisen que la intervenció s’ha produït després que un grup de persones envoltessin el cotxe en què marxaven els obrers. També destaquen que la els agents han intentat, sense èxit, mediar amb els que encerclaven el cotxe. Una situació que els activistes pel dret a l’habitatge neguen: “Qui conegui el carrer Olzinelles sabrà que és un carrer estret, on passa un cotxe, i evidentment que hi havia gent a les dues voreres, però això no és retenir cap cotxe. No és cert”.

Així i tot, la versió policial manté que aquesta era una situació que generava perill i que, sumada a agressions a agents dels Mossos, ha obligat la policia a fer una càrrega. De la mateixa manera, les fonts dels Mossos recorden que la policia catalana era present com a acompanyant de la comitiva judicial.

Oliver ha denunciat que, durant la càrrega, el cap d’una dona ha estat empès contra una paret i ha necessitat atenció mèdica. A més, una veïna aliena al moviment social que tornava a casa de fer la compra hauria patit també un atac amb convulsions al carrer en trobar-se la batussa, assegura Oliver. Després d’haver estat atesa pel Servei d’Emergències Mèdics (SEM) i haver estat estabilitzada en un llit mòbil, la situació ha anat a menys. Per trobar algun familiar de la dona afectada, hi han col·laborat tant els Mossos com els veïns. Així, finalment se n’ha localitzat la mare.

Després de les atencions in situ, dues persones més han anat al CAP Numància a rebre atenció mèdica. Per la seva part, la policia catalana, com a portaveu de l’atenció que ha fet el SEM ha apuntat que únicament els consta una atenció mèdica, la referent a la dona de l’atac epil·lèptic. 

L’actuació ha aixecat polseguera a les xarxes socials i, finalment, ha rebut també la crítica del Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia. En una piulada, ha denunciat que la càrrega comença “sense justificació, sense graduació de la força” i, a més, sense que “alguns agents” mostressin el número d’operatiu poliical visible. Per tot plegat, l’entitat s’ha posat a disposició de les persones ferides.

Un mes de marge per a la família

Minuts abans, tot era celebració. La Saioa, mare de dos fills menors d’edat, havia aconseguit un mes de pròrroga per estar-se a casa seva abans de buidar el pis. A partir de mitjans d’octubre, doncs, el Grup d’Habitatge de Sants s’ha compromès a aconseguir un nou espai per a la família desnonada. És l’opció de consens a la qual s’ha arribat, “ja que l’Ajuntament ara no els garanteix cap habitatge”, ha lamentat Llum Oliver. Fonts municipals, però, aclareixen que anteriorment s’havien ofert “diverses alternatives” que incloien suport econòmic a la família i que aquesta les havia rebutjat en última instància.

Sobre les últimes reunions amb Servies Socials, a les quals la Saioa va deixar d’anar, el Grup d’Habitatge de Sants en matisa el motiu. Segons Oliver, el quadre psicòlogic de la mare demanava que les gestions del canvi d’habitatge es fessin amb calma. El mateix relat insisteix a dir que quan es va accelerar el procés de mudar la seva família a l’altra banda de la ciutat, a Nou Barris, es va fer “amb presses” i la dona es va fer enrere. 

ERC demana investigar l’actuació policial

El regidor d’ERC Jordi Coronas ha lamentat que “un desnonament que s’ha aturat després d’acord amb propietari” hagi acabat amb una càrrega dels Mossos. El republicà ha exigit que les intervencions policials es facin seguint criteris “d’oportunitat i proporcionalitat”. “S’hauria d’investigar”, ha sentenciat en una piulada.

 

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa