Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els lloguers ja reflecteixen la crisi del centre de Barcelona
  • CA

La paràlisi que viu el centre de Barcelona, amb un gran nombre de comerços tancats per la falta de visitants i una alta rotació de veïns internacionals, ja es deixa notar en el preu dels lloguers. Tot i resistir l’impacte del confinament amb molta més tossuderia del que pronosticaven els experts, han baixat de manera considerable a les zones més turístiques de la ciutat. L’efecte del coronavirus s’ha deixat notar sobretot a Ciutat Vella, on el preu dels lloguers ha caigut un 7,7% de mitjana, i en menor mesura a l’Eixample, on va baixar un 3,5%. Fins i tot la Vila de Gràcia ha notat l’efecte contagi de la menor demanda de pisos.

L’esclat de la pandèmia i la previsible crisi econòmica que l’havia de seguir –que s’ha acabat confirmant– anticipaven un mercat immobiliari a mig gas. En cap cas es preveia un augment generalitzat dels preus perquè els lloguers portaven una tendència a la baixa abans de la primera onada. Però per assegurar que no hi havia propietaris amb temptacions de demanar increments desmesurats, el govern espanyol va aprovar un decret que obliga a prorrogar els contractes de lloguer que finalitzen durant la pandèmia i que de moment està en vigor fins al gener del 2021.

Lloguers estables

En termes generals, el confinament no ha tingut un impacte brusc en els preus del lloguer a Barcelona. Segons les dades de la Cambra de la Propietat Urbana, al segon trimestre el preu mitjà va ser 960 euros, només 20 euros menys que al del primer trimestre, és a dir, que l’estat d’alarma només va fer baixar un 2% els lloguers a la capital catalana. El descens més important es va produir a Ciutat Vella, on el preu mitjà va caure 75 euros (-7,7%), seguit de Sarrià-Sant Gervasi (-3,5%) i Sant Martí (-4,9%), amb una reducció d’uns 45 euros. En canvi, a Sant Andreu, Gràcia i les Corts va pujar uns 10 euros de mitjana.

Pràcticament tots els barris del centre de la ciutat han registrat descensos més o menys pronunciats. El de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera ha vist com els lloguers baixaven un 13% i se situaven per sota dels 1.000 euros, una fita inimaginable fa uns mesos i que també s’ha produït a Sant Antoni (-2,4%) i al Fort Pienc (-5,7%). Al Gòtic també han caigut un 6,2% i s’acosten als 1.000 euros. La Dreta de l’Eixample també ha notat un fort descens (-7,4%) i els seus lloguers s’han rebaixat 100 euros en només un trimestre. Un dels casos més destacables és el de Diagonal Mar, que amb un descens de 400 euros (-31%) és la zona de Barcelona on més ha caigut. A l’altre extrem hi ha barris com Pedralbes (Les Corts), on els preus han pujat gairebé 200 euros, o Sant Genís dels Agudells (Horta-Guinardó), on s’han disparat un 13%.  

[Fes clic a cada barri per saber com va afectar el confinament als preus del lloguer]

Rànquing d’acer

La paràlisi del mercat immobiliari –els contractes es van reduir un 50% al segon trimestre– no ha alterat gaire el mapa de barris més cars i més barats de Barcelona. Pedralbes, les Tres Torres i Sarrià encapçalen una llista de 15 barris amb un preu superior als 1.000 euros, un club que incorpora a Vallcarca, que després de patir un encariment del 8% ja té un lloguer mig de 1.043 euros, i on s’hi consolida Provençals del Poblenou. La llista de barris més cars inclou altres habituals com els dos Sant-Gervasi, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, Vallvidrera o el Putxet, fet que manté Sarrià-Sant Gervasi com el districte més exclusiu de Barcelona.

Nou Barris, que és l’únic districte on el lloguer mitjà està per sota dels 700 euros, acapara la classificació de barris amb un preu més baix. A Ciutat Meridiana no arriba ni als 500 euros, mentre que a la Trinitat Nova, Verdun i les Roquetes està per sota dels 600. La Guineueta tanca el top5 de barris més barats amb 642 euros mensuals, un preu semblant al que tenen la Trinitat Vella (Sant Andreu), el Besòs i el Maresme (Sant Martí), la Teixonera (Horta-Guinardó) i la Marina del Port (Sants-Montjuïc). En aquests barris, que tenen tots una renda familiar molt inferior a la resta de la ciutat, els lloguers han caigut entre un 7% i un 17%, una xifra emmascarada pel baix volum de contractes que es van signar durant el segon trimestre.

[Fes clic a cada barri per saber el preu de lloguer en el segon trimestre del 2020]

Firma de contractes

La pandèmia ha accentuat els problemes endèmics del centre de Barcelona, com la falta de veïns o l’excessiva dependència del turisme dels seus comerços, però no li ha fet perdre del tot el seu atractiu. Tot i que durant el confinament el nombre de contractes de lloguer tancats va passar d’11.400 a 5.700 i es va desplomar un 54%, els barris situats a la columna vertebral de la ciutat –de Ciutat Vella a Gràcia– segueix sent on es firmen més contractes. De fet, els barris amb més demanda se situen tots al voltant del passeig de Gràcia, que connecta els Jardinets de Gràcia amb la plaça Catalunya.

La Vila de Gràcia va ser el barri on es van formalitzar més contractes durant l’estat d’alarma, seguida de la Nova i l’Antiga Esquerra de l’Eixample, Sagrada Família, Sant Gervasi-Galvany, la Dreta de l’Eixample i el Raval. A mesura que t’allunyes d’aquest clúster de barris, el moviment dels seus veïns es redueix de manera considerable i la perifèria va quedar pràcticament paralitzada del tot amb diversos barris on ni tan sols es van signar prou contractes com perquè l’Institut Català del Sòl (Incasol) consideri la xifra prou representativa de la dinàmica del mercat immobiliari.

[Fes clic a cada barri per saber el nombre de contractes que es van tancar durant el segon trimestre del 2020]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa