El preu del lloguer cau prop d’un 10% a Barcelona per l’excés d’oferta

Els inversors particulars perden pes a la capital catalana fins al 16% per la llei de control de rendes

El preu del lloguer ha caigut un 9,9% a Barcelona en el primer semestre, segons el XXXIII Informe sobre el mercat de l’habitatge del Grup Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Aquesta dada coincideix amb les previsions recollides a l’Informe Immobiliari Actualitat i Perspectives 2021 publicat per Forcadell en col·laboració amb el doctor en economia per la Universitat de Barcelona (UB), Gonzalo Bernardos. El professor preveu un descens del preu del lloguer d’entre el 10% i el 15% a la capital catalana per l’existència d’una demanda “molt inferior” a l’oferta.

Per altra banda, el Grup Tecnocasa alerta de la pèrdua de pes dels inversors particulars a aquesta ciutat fins al 16% per la llei de control de rendes, entre altres motius. El preu del lloguer a Barcelona ha passat de 15,9 euros el metre quadrat en el primer semestre de 2020 a 14,3 euros en el mateix període d’enguany, un 9,9% menys. El Grup Tecnocasa i la UPF expliquen aquest descens per un increment de la negociació i el “desplaçament” de les rendes de lloguer a franges més baixes, amb una situació similar a la de 2017.

D’aquesta manera, la franja de pisos de lloguer d’entre 400 i 600 euros ha passat de ser pràcticament inexistent el 2020 a representar un 10,1% del mercat de Barcelona el 2021. De la mateixa manera, la franja d’habitatges entre 800 i 1.000 euros al mes ha passat d’un 32,2% a un 26,7%. La disminució del preu del lloguer és també un dels elements que destaca ‘l’Informe Immobiliari Actualitat i Perspectives 2021’ publicat per Forcadell i la UB. La publicació sosté que la pandèmia ha canviat “dràsticament” el mercat i ha provocat un augment de l’oferta i una disminució de la demanda.

L’impacte dels pisos turístics

El primer element s’explica per la conversió dels habitatges turístics i l’arrendament de temporada al lloguer convencional. Per la seva banda, el descens de la demanda ha estat provocat per una disminució de la població itinerant i de la capacitat de pagament dels inquilins per la negativa evolució del negoci d’autònoms i empresaris, l’augment dels ERTO i l’increment de l’atur. Aquest “excés de l’oferta” ha provocat una “guerra de preus” per aconseguir inquilins i, en conseqüència, “importants baixades” en les rendes. Aquesta caiguda se “suavitzarà” a mesura que avanci l’any i el professor Gonzalo Bernardos preveu un descens dels preus d’entre el 10% i el 15% a la capital catalana. A l’Estat, la baixada de les rendes serà del 5%.

Per la seva banda, les compravendes d’habitatges de segona mà a l’Estat han crescut un 19,8% en el primer trimestre respecte al mateix període de l’any passat, segons l’informe del Grup Tecnocasa i la UPF. El nombre d’operacions registrades ha estat de 125.451, lleugerament inferior a les 125.946 transaccions dels primers tres mesos de 2019. A Barcelona, l’augment ha estat més moderat, del 12,7%, i a Madrid, del 8,5%. “El mercat es recupera, però a les grans ciutats el creixement és una mica inferior”, ha advertit el director d’anàlisi del Grup Tecnocasa, Lázaro Cubero. De fet, la capital catalana no ha arribat als nivells de compravendes de 2019 i s’ha situat “molt per sota” del màxim de recuperació de preus registrat el 2017, amb gairebé 1.000 operacions menys.

Preus estables

En el primer semestre d’aquest any, el preu dels habitatges s’ha mantingut relativament estables en comparació amb el mateix període de 2020, amb una caiguda de l’1,4% a tot l’Estat. Aquest descens està en línia amb l’evolució registrada a les grans ciutats, amb una disminució de l’1,5% a Barcelona i a Madrid. Tot i això, actualment hi ha més negociació entre el comprador i el venedor abans de signar les operacions. En el primer semestre, la diferència entre el preu d’oferta dels habitatges i el valor final ha estat del 8,8%, en línia amb els dos semestres anteriors.

L’informe de Forcadell i la UB sosté que el mercat de l’habitatge ha viscut una “recessió light” en els darrers 15 mesos. El 2020, les transaccions van caure un 14,5% i el preu de l’habitatge de segona mà va disminuir entre un 5% i un 10% a finals d’any respecte a l’import vigent el febrer de 2020. Aquesta evolució, millor de l’esperada, ha estat conseqüència d’un escàs excés de l’oferta, una bona disposició de la banca a donar hipoteques, uns baixos tipus d’interès i, especialment, a l’aparició d’una nova font de demanda d’habitatges.

En qualsevol cas, l’informe del Grup Tecnocasa i la UPF ha alertat d’un descens de la taxa d’inversors particulars en el mercat de Barcelona. La capital catalana, tradicionalment amb un percentatge important d’aquests compradors, té actualment un 16%, lluny de ciutats com Madrid, Sevilla o Saragossa, amb un 27,7%, 27,4% i 26,8%, respectivament. El Catedràtic d’Economia de la UPF i coordinador de l’informe, José García – Montalvo, ha atribuït aquest descens a l’entrada en vigor de la llei de control de rendes, entre altres factors. El professor ha reconegut que encara és d’hora per conèixer l’impacte d’aquesta normativa, però ha assegurat que els inversors no estan “tan interessats” en Barcelona com en Madrid, tot i que les rendibilitats no són “tan diferents”, d’un 5,8% i un 6,2%, respectivament.

Un nou ‘boom’ immobiliari

De cara als pròxims mesos, l’informe de Forcadell i la UB preveu un 2021 “molt positiu” en qualsevol àmbit del sector immobiliari, una tendència que es mantindrà el 2022. El document estima un increment de les vendes del 25% a finals d’aquest any i un augment del preu de gairebé el 5%. De fet, Gonzalo Bernardos ha anunciat l’inici d’un nou “boom immobiliari” en la segona meitat de 2021 i fins al 2023, com a mínim.

El professor ha matisat que aquest nou “boom” no acabarà en bombolla, ja que “descarta” actuacions de les entitats bancàries com les produïdes abans de l’anterior crisi financera. Bernardos ha qualificat l’inici d’aquest nou període com una bona notícia per al sector, ja que provocarà un increment de la construcció amb el consegüent augment de l’activitat econòmica i l’ocupació.

La ubicació perd importància

L’informe de Forcadell i la UB també preveu un “canvi de paradigma” en el mercat immobiliari, on la localització dels actius perdrà importància en favor de característiques com la superfície, el nombre d’habitacions o l’existència de terrasses o balcons. En aquest sentit coincideix també el document del Grup Tecnocasa i la UPF. Aquest informe preveu un canvi en la distribució immobiliària motivat per la implantació del teletreball i la preferència per noves tipologies d’habitatge, més grans i amb més espais oberts. D’aquesta manera, el professor García – Montalvo estima una disminució de la tensió a les grans ciutats i un increment de la demanda a zones de la perifèria.

Nou comentari