Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Forcejament entre Mossos i activistes després del desnonament d’un veí al setè intent
  • CA

Era la setena vegada que intentaven desnonar el Rodrigo, un veí de Can Baró que és víctima dels anomenats desnonaments invisibles, i finalment el jutjat ho ha aconseguit. El que no estava previst és que, quan l’home ja havia estat desnonat i els activistes que feien costat al veí marxaven cap a casa, agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra perseguissin un jove per endur-se’l i identificar-lo. A partir d’aquí, s’han produït dos moments de tensió, amb empentes i forcejaments, per part de la policia cap als activistes quan aquests havien quedat a prop de la línia policial. Durant les tres hores de protesta no s’havia produït cap incident. Així i tot, dues persones han acabat identificades i moltes altres escorcollades.

Després d’aquest breu incident i quan les identificacions ja s’havien acabat, la mobilització s’ha desfet definitivament.

El cas del Rodrigo és una història molt coneguda. El petit propietari del seu pis li va anunciar que, per renovar el contracte que li va finalitzar el 31 d’agost de 2018, hauria d’acceptar una pujada de prop de 210 euros. S’hi va negar, perquè no ho podia assumir. Les convocatòries veïnals, amb el suport del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, havien ajudat a aturar tots els intents de desnonament anteriors, fins i tot aquells que van arribar acompanyats de la presència dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Avui, però, ho han tingut més complicat i això ha fet que, finalment, quedés desnonat. Tot i que la comitiva judicial estava previst que arribés a dos quarts de deu del matí, “a les 6:26h ja ens han fet fora de la porta”, explica el Marc. És un dels joves que ha estat apartat del portal del Rodrigo, al carrer José Millán González, quan han arribat els agents d’almenys tres dotacions de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la policia catalana. 

Després, han arribat dues furgonetes més al mateix carrer, i cinc més s’han situat als carrers del voltant, a uns 100 metres del punt de protesta. Aquestes eren de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos. Així, a les set del matí, el Rodrigo ja ho tenia ben complicat. Tots els accessos al seu carrer han quedat custodiats pels Mossos d’Esquadra. Aquest procediment, que implica almenys onze dotacions d’antiavalots, s’ha desplegat després que ahir es fes públic que el jutge a càrrec del cas havia redactat a l’ordre de desnonament que s’haurien de destinar “dos furgons (com a mínim) antidisturbis de BRIMO o ARRO”. I afegia que si no hi anaven “es depuraran les responsabilitats que corresponguin”. Finalment, però, la policia catalana hi ha destinat cinc vegades la xifra d’efectius que el jutjat li havia requerit. 

Des del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, malgrat el dispositiu policial per garantir les funcions de la comitiva, han fet una crida perquè arribés tanta gent com fos possible per mirar de pressionar i evitar el desnonament a darrera hora. Han reunit una seixantena de persones, però no han estat suficients. Finalment, deu minuts abans de les deu del matí, el Rodrigo sortia de casa seva definitivament i marxava, amb una motxilla i un grapat de bosses carregades a les mans. “No m’han donat cap alternativa els serveis socials, i fa mesos que ho demano, així que només em queda el CUESB”, ha explicat el veí desallotjat. Es refereix al servei munipal del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, que atèn situacions de crisi.

Segons el grup de suport veïnal, l’increment del lloguer que se li va oferir al Rodrigo va ser de 740 euros a 950 euros per un metre de 55 metres quadrats sense aïllament acústic ni tèrmic, ja que el que el propietari s’ha negat repetidament a resoldre-ho.

Els comptes dels activistes arriben a set intents de desnonament perquè sumen les cinc vegades que s’ha citat la comitiva judicial per intentar fer fora de casa el Rodrigo i, a més, dues ocasions més en què van aconseguir aturar el procediment a última hora a través dels jutjats. 

Des del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca han denunciat que les idenitificacions quan no s’havia produït cap incident suposen una mostra de “violència” per part de la policia. En aquest darrer vídeo es pot apreciar com s’ha anat a buscar un jove quan ja marxava per tenir-lo registrat. Alhora, un agent antiavalot aprofitava per fer fotografies a la resta de manifestants presents a la concentració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa