Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Deixen de pagar el lloguer després que la propietat els hi volgués pujar un 30%
  • CA

El Juan, la Lívia i els seus tres fills fa més de 12 anys que viuen al mateix pis de l’edifici de la travessera de Gràcia, número 274. Des que van entrar, paguen 1.000 euros al mes, asseguren. L’any passat se’ls va acabar el contracte de lloguer i la propietat els va oferir renovar-lo amb un fort increment del 30%. Passarien a pagar 1.300 euros mensuals. En veure’s incapaços d’assumir aquest preu de manera periòdica, van intentar negociar amb la propietat durant un any mentre seguien pagant –fora de contracte– la seva mensualitat habitual als jutjats. Ara, quan la propietat ha aconseguit que un jutge autoritzi el primer intent de desnonament, la família s’ha cansat i ha anunciat que inicia una vaga de lloguer. És a dir, que mentre els intentin expulsar, no pagaran les mensualitats com a resposta a la falta de diàleg. De moment, el primer intent de desallotjament, aquest matí, ha fracassat. 

La presència d’una cinquantena de persones, convocades pel Sindicat de Llogateres i l’Oficina d’Habitatge Popular de Gràcia, ha fet que es considerés inviable executar el desnonament. L’advocat de la propietat, Juan Ávila, ha carregat amb duresa contra la tasca dels grups d’habitatge. “Han pressionat al seu lloc de treball la propiètaria, li han causat estrès i ha hagut d’agafar la baixa”, ha assegurat a aquest diari.

Des dels grups de defensa de l’habitatge han refermat que les pressions a la propietària, Esther Argerich, han buscat sempre fer canviar la posició de bloqueig en la negociació. Durant aquest any el Juan i la Lívia han abonat les mensualitats sota consigna judicial, un recurs que permet demostrar que mantens la voluntat de pagar tot i estar fora de contracte. La intenció és guanyar temps i evitar els anomenats desnonaments invisibles. 

Els advocats asseguren que la propietària necessita el pis per viure-hi mentre que els activistes denuncien que Argerich té diverses propietats. A més, el relat dels advocats no encaixa amb l’oferta de pagar 1.300 euros que li va fer repetidament a la família. “Ens centrem molt en els fons voltors i parlem molt menys dels petits voltors que, en realitat, no són tan petits”, ha apuntat el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera. “Els fons voltors van ser punta de llança quan ningú especulava amb el lloguer” i ara “qui està sostenint les pujades del lloguer són, sobretot, els multipropietaris que imiten els grans fons”, ha afegit.

El cas, però, ha tingut un gran seguiment a nivell mediàtic durant els últims mesos i ha arribat, fins i tot, a l’agenda de polítics de l’entorn d’Unides Podem. Una de les que s’hi va implicar va ser la portaveu en funcions del grup al Congrés dels Diputats, Irene Montero. Va demanar que a la propietària que negociés “una solució” perquè es la família es pogués quedar al barri. 

Avui ha començat la primera batalla judicial, a través d’un intent de desnonament, al voltant del cas del Juan i la Lívia. A més, però, els activistes han assegurat que la propietat els ha interposat una querella per coaccions. 

Més notícies
Veïns del Raval fan un ‘escratxe’ a la gran empresa que nega un lloguer social a una dona de 77 anys
Notícia: Veïns del Raval fan un ‘escratxe’ a la gran empresa que nega un lloguer social a una dona de 77 anys
Comparteix
Landia Bcn es nega, de moment, a aturar el procés de desnonament tot i i que ho dicti la llei catalana d'emergència de l'habitatge
Un propietari lloga un pis a un preu rebentat i crida a seguir el seu exemple
Notícia: Un propietari lloga un pis a un preu rebentat i crida a seguir el seu exemple
Comparteix
Respon a una proposta del Sindicat d'Habitatges de Vallcarca i ho fa després d'una mala experiència amb la Borsa d'Habitatge de l'AJuntament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: justicia per esther a octubre 25, 2019 | 18:13
    justicia per esther octubre 25, 2019 | 18:13
    Livia i Juan són uns caradures. Van começar pagant 1100 euros i van enganyar a la propietària dient que tenien dificultats econòmiques. Ella els hi va baixar a 1000 euros i no ha pujat l'IPC en 11 anys. Veient que no tenien intenció de buscar una altra vivenda sinó seguir estafant va decidir pujar-lis a 1300, que encara es un regal (140 m2, 5 habitacions en zona cèntrica de Barcelona). Ells recorren a escraches i amenaces per mantenir el lloguer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa