Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Congrés de l’Habitatge declara la guerra als fons voltor i als especuladors
  • CA

El Congrés de l’Habitatge de Catalunya ha tancat la seva primera edició amb un èxit rotund de participació i un missatge clar: els fons voltor i els especuladors sempre trobaran una entitat disposada a evitar un desnonament. Més de 500 delegats de sindicats de llogaters, plataformes d’afectats per la hipoteca i altres col·lectius que defensen el dret a l’habitatge s’han reunit aquest cap de setmana al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona per teixir aliances i buscar noves estratègies per garantir l’accés a un habitatge digne.

El congrés ha servir també per aprovar un programa d’acció conjunta en el qual les entitats exigeixen a les administracions catalanes que aturin tots els desnonaments, però van molt més enllà i exigeixen l’expropiació de “tots els pisos de fons voltor, bancs i grans propietaris” per poder “punxar la bombolla del lloguer” i acabar amb l’especulació que s’ha apoderat del mercat immobiliari des de fa dècades. 

Primera acció

Com que saben que l’administració és lenta, ja tenen a punt la primera mesura per pressionar els gran tenidors de pisos i han anunciat que pròximament engegaran una campanya contra Divarian, una societat immobiliària propietat del fons Cerberus i el BBVA, que segons la portaveu del Congrés, Clàudia Ruscalleda, té més de 30.000 habitatges a tot Catalunya. Ruscalleda ha assegurat que serà “el primer dels molts que cauran”.

Preguntada per la campanya contra Divarian, la portaveu del Congrés d’Habitatge no ha volgut donar massa detalls i s’ha limitat a dir que durant les trobades s’han compartit “diferents estratègies de lluita i eines que ja han utilitzat”. Les entitats que lluiten contra les grans companyies internacionals tenen una àmplia varietat de recursos que van des de les ocupacions de seu i oficines fins als escraches. “Lluitarem fins a les últimes conseqüències per a millorar les nostres condicions de vida”.

El Congrés, un èxit

En aquests dos dies de feina, les entitats han pogut conèixer de prop la feina d’altres organitzacions per “seguir construint aquest moviment popular”, que “s’ha demostrat més fort i unit que mai”, ha dit Ruscalleda. Els 70 col·lectius que han pogut participar al congrés el veuen com un primer pas per cohesionar el moviment a Catalunya. “És només el principi d’una lluita d’un moviment que s’ha unit. És la primera vegada que ens hem trobat totes i seguirem treballant conjuntament”, ha afegit Ruscalleda.

El Congrés, que s’ha celebrat a porta tancada, s’ha estructurat en diverses ponències dedicades als grans temes que afecten el dret a l’habitatge: des d’una anàlisi de la conjuntura actual fins a com traçar una estratègia ofensiva per definir els “enemics” del moviment. També s’han intercanviat idees sobre com dissenyar mobilitzacions i campanyes i fins i tot s’han posat sobre a taula fórmules d’organització més agressives com una vaga de lloguers.

Més notícies
El primer Congrés de l’Habitatge debatrà la convocatòria d’una vaga de lloguers
Notícia: El primer Congrés de l’Habitatge debatrà la convocatòria d’una vaga de lloguers
Comparteix
La trobada comptarà amb la presència de les diverses entitats que lluiten pel dret a tenir un sostre
Colau compta com a lloguer públic els solars destinats a habitatge cooperatiu
Notícia: Colau compta com a lloguer públic els solars destinats a habitatge cooperatiu
Comparteix
L’Ajuntament utilitza una fórmula ambigua per inflar les estadístiques d’habitatge de lloguer assequible

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa