Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau desencalla el pla maleït per fer habitatge públic a Gràcia

El govern de Barcelona en Comú va intentar aprovar a correcuita, a finals de mandat passat, el pla més ambiciós d’habitatge públic a la Vila de Gràcia i va xocar contra uns veïns en peu de guerra per evitar que es fes malbé un arbre d’un interior d’illa. L’oposició va escoltar els veïns i va frenar els peus al govern. Mesos més tard, amb el PSC ja integrat a l’executiu municipal, els mateixos veïns van trobar un altre perill del pla. Posava en risc la història del taller de la família Vallmitjana, al carrer Astúries. Es va posar sobre la taula que calia seguir dialogant. Finalment, un any després, el govern d’Ada Colau ha aconseguit el consens per tirar endavant la proposta, sumar 65 nous habitatges –la meitat d’ells, públics i protegits– i refer un pla antiquat que preveia travessar amb un vial la Vila de Gràcia.

A més, els canvis que viurà el punt més gentrificat de Gràcia els pròxims anys inclouen la desafectació de 15 edificis amb 91 habitatges. Pel que fa a les noves construccions, hi haurà tres edificis nous amb habitatge públic i assequible. Seran a la plaça d’Anna Frank, on s’ubicaran 13 pisos, al final del carrer de l’Àngel, on es construiran 9 habitatges, i al número 14 del carrer Jaén, on està previst fer 8 immobles.

Planificació de la nova proposta a l’espai entre Gran de Gràcia i Torrent de l’Olla / Ajuntament

La resta d’habitatges nous (35) seran dotacionals. És a dir, que es garantirà que es destinin a algun col·lectiu concret, com joves o gent gran. Tota aquesta proposta s’encabirà a l’espai dels números 18-20 del carrer Jaén.

A més, el pla que ordena l’espai entre el carrer Gran de Gràcia i Torrent de l’Olla contempla que alguns equipaments també ampliïn la seva superfície.

Mapa de les zones que deixaran d’estar afectades pel pla de 1976 / Ajuntament

El taller de Vallmitjana queda salvat

La tirada endavant d’aquesta Modificació del Pla General Metropolità de la prolongació de la Rambla de Prat s’ha treballat amb Esquerra Republicana, el soci preferent del govern municipal. Amb els vots d’ERC, BComú i PSC el pla té assegurada la viabilitat. Avui s’ha aprovat en Comissió de Govern i aquest mateix mes de juny es debatrà la proposta en la comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

El taller de Vallmitjana que va preocupar els veïns de la zona del carrer Astúries, finalment, ha quedat protegit i s’inclourà al catàleg municipal. Es mantindrà la façana i el taller. A més, segons ha comunicat l’Ajuntament, “se’l qualificarà com a equipament en pas en planta baixa, que implica un pas per a vianats cap al carrer de l’Àngel”.

Tot i els avenços en la direcció del que reclamaven, la plataforma Protegim l’Interior d’Illa que va reivindicar el patrimoni de la finca assegura que no ha format part de la negociació del pla i que se n’ha assabentat abans per la premsa que pel govern.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Montse Salado a juny 12, 2020 | 13:36
    Montse Salado juny 12, 2020 | 13:36
    Como se puede acceder a estas viviendas públicas?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa