Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau aparca el pla d’habitatge social a Gràcia pel rebuig veïnal
  • CA

El projecte d’habitatge públic a la Vila de Gràcia que volia implementar l’Ajuntament in extremis queda aparcat fins al proper mandat. Ho ha anunciat el regidor del districte, Eloi Badia, en una piulada a Twitter. Ha assegurat que es volen donar “temps” per buscar els “consensos necessaris per tal de no haver de renunciar” a l’habitatge social que volien sumar modificant el projecte de la Rambla del Prat.

El tuit és una referència a la manca de suport de la resta de partits polítics, que ja van demanar al govern d’Ada Colau que solucionés el conflicte amb la plataforma veïnal Protegim l’Interior d’Illa, que s’oposa frontalment al pla. 

Des del col·lectiu veïnal es queixaven que, tot i les diverses propostes de l’equip de Barcelona en Comú, es posava en risc la supervivència d’un arbre centenari a l’interior d’illa dels carrer Astúries, carrer de l’Àngel i Travessia de Sant Antoni per la construcció d’un bloc per a habitatge social. El govern, en canvi, assegura que això no és cert. Tanmateix, els veïns han mantingut la protesta fins a aquest mateix cap de setmana, quan van fer accions als carrers de Gràcia per informar sobre el cas i titllar de “nyap urbanístic” el pla del govern municipal. 

Després de quedar en una posició molt allunyada de les demandes de Protegim l’Interior d’Illa, fonts municipals van explicar a aquest diari que intentarien tirar endavant el pla d’habitatge sense el suport veïnal i que presentarien la seva proposta als grups polítics de l’oposició. Tres setmanes més tard, davant la urgència d’haver-ho de passar per la comissió d’Urbanisme d’aquesta setmana el govern municipal no ha pogut teixir les complicitats necessàries amb la resta de partits i ha decidit aparcar el pla.

L’oposició, del costat dels veïns

La insatisfacció amb la proposta del grup d’Ada Colau l’han certificat fonts d’Esquerra Republicana, que critiquen que el govern “hagi fet emprenyar” els veïns amb la “manca d’informació durant mesos”. A més, asseguren que els habitatges públics que es projectaven al carrer de l’Àngel –després d’obrir-lo per connectar-lo amb Astúries– “són molt petits” i, en canvi, impacten a l’interior d’illa.

Des del PSC, a més, s’ha posat èmfasi en no aprovar “a correcuita, sense consens i sense la suficient qualitat” un pla d’habitatges “que no tenim clar que siguin viables”. Segons els socialistes, el govern municipal “només busca augmentar l’estadística sobre paper” al voltant dels pisos públics. “Resulta curiós que l’aprovació inicial vingui del mandat de Trias i que en quatre anys el govern de Colau no hagi dit res del tema fins ara”, han afegit fonts del PSC en referència a la modificació del Pla General Metropolità que es volia aprovar al final del mandat. 

Protegim l’Interior d’Illa, contents però atents

Des de la plataforma veïnal que ha denunciat el pla des que van tenir-ne coneixement celebren la notícia, però adverteixen que seguiran els propers mesos disposats a negociar el futur del pla. “Ara per ara només podem alegrar-nos d’aquesta gran victòria” han explicat a un text. De la mateixa manera, han agraït Barcelona en Comú i la resta de partits que apostin per tenir més temps per trobar un pla vàlid. 

De tota manera, recorden que han mantingut l’oposició al projecte en tot moment perquè allò que es plantejava seguia incomplint la normativa legal i urbanística, no garantia la pervivència del plataner centenari, reduïa la il·luminació i la ventilació al voltant del bloc i implicava la destrucció d’un edifici històric. A més, critiquen que els pisos que s’hi planificaven eren massa petits i es farien massa tard, ja que “les obres començarien d’aquí a dos mandats”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa