Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona multa per primer cop un propietari per cobrar més del permès

Barcelona multa per primer cop el propietari d’un pis que havia fixat un preu del lloguer per sobre del que marca la llei. En concret, la propietat demanava als inquilins 1.200 euros al mes, quan l’anterior contracte era de 950 euros.

La norma és clara: si en els últims cinc anys ja hi havia un altre contracte, l’import del nou s’ha de congelar.El maldecap va començar al gener, quan els llogaters que viuen a l’immoble van descobrir que el seu arrendador no complia la llei, perquè no els va informar de quin era el preu del contracte de lloguer anterior, inferior a l’actual. Ho van saber un mes després d’instal·lar-se al pis. A partir d’aleshores van intentar negociar amb la propietat per demanar-li signar un nou contracte, aquest cop legal.

“Ens han ignorat en tot moment”, assegura Ramon Casas, un dels inquilins del pis. Aquest jove, juntament amb els seus companys de pis, va decidir interposar una denúncia a través de l’Ajuntament de Barcelona, que ara els ha donat la raó.

Maniobres per burlar la llei

La llei catalana 11/2020 defineix com a infracció greu “establir la part arrendadora una renda que ultrapassi l’import màxim que correspongui en aplicació del règim de contenció de rendes, si la renda fixada supera d’un vint per cent o més aquest import màxim”. En el cas d’aquest contracte, el preu excedeix un 26%. Aquest incompliment pot ser castigat amb una multa que va dels 9.000 euros fins als 90.000. L’Ajuntament, qui ha multat, ha apostat per sancionar amb el mínim import.

A més, la propietat, una empresa, es va fer passar per una persona física, amb la voluntat d’esquivar les obligacions que imposa la llei a les persones jurídiques, denuncia el Sindicat de Llogateres. Els inquilins expliquen al TOT Barcelona que van signar el contracte de lloguer amb un particular i la seva mare, que feia d’apoderada.

Aquesta acció va permetre a la propietat estalviar-se 1.600 euros d’honoraris que van haver d’assumir els inquilins, perquè el Reial Decret-llei 7/2019 del govern espanyol estipula que les “despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte aniran a càrrec de l’arrendador, quan aquest sigui persona jurídica”. Finalment, però, la propietat s’ha vist forçada a recular i ha hagut de tornar els diners als llogaters.

Multa recorreguda

La sanció està recorreguda per la propietat, l’empresa Circum Barcino S.L., segons assegura l’organització en defensa al dret a l’habitatge. “L’arrendador busca allargar els tempos, perquè creu que el Tribunal Constitucional [que estudia si la llei és legal] farà caure la regulació”, sosté Enric Aragonès, portaveu d’aquesta organització.

L’exigència dels joves que viuen en aquest pis és que la propietat els retorni els 250 euros de més que els han estat cobrant cada mensualitat. En total, 1.912 euros des que es van instal·lar el 12 de desembre. Com la propietat es nega a efectuar aquesta rebaixa del lloguer, els inquilins van decidir pagar el que fixa la llei a partir del mes d’agost, 950 euros. “Des d’aleshores estic preocupat per què passarà; estem complint la llei, però patint perquè ens puguin fer fora de casa nostra”, rebla el jove afectat.

“És molt greu que un any després de l’aprovació de la llei arribi ara la primera multa”, denuncia Aragonès, que considera que la Generalitat, l’administració que disposa de més recursos, no fa prou per vetllar pel compliment de la llei. “Hi ha una clara falta de voluntat política de la Generalitat de sancionar”, afirma. El portaveu del Sindicat de Llogateres assenyala un altre factor que cap estadística mostra: “Moltes famílies estan en aquesta situació, però no denuncien per por que no els renovin el contracte”.

Casas també denuncia una suposada laxitud de les autoritats. “Em sembla pervers que quan els llogaters incomplim la llei se’ns sancioni immediatament i a aquesta gent es pugui saltar la llei de forma continuada i no passi res”, diu. Sigui com sigui, aquesta és la primera multa contra una propietat que pretén fixar un preu del lloguer per sobre del que estipula la llei, però les administracions públiques no descarten que n’arribin més. A Catalunya hi ha 337 expedients sobre la taula per possibles infraccions d’aquesta llei, explica l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Un terç —108— corresponen a Barcelona.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tot bcn, tot malament. a octubre 27, 2021 | 10:16
  Tot bcn, tot malament. octubre 27, 2021 | 10:16
  Destrosseu-li el pis a aquest especulador. Un tros de merda no pot estrenyar-se de ser tractat com una merda.
 2. Icona del comentari de: LLOPIS a octubre 27, 2021 | 13:34
  LLOPIS octubre 27, 2021 | 13:34
  Jo ja he posat a la venda els meus pisos a la ciutat de Barcelona davant d'aquesta nova llei d'arrendaments urbans. Això si, el preu l'he posat pels estrangers que volen venir a viure a la ciutat o sigui que pels d'aquí RIEN DE RIEN. De moment un ja ha fet les arres. Això vol dir mes estrangers que seran propietaris i menys pisos disponibles en lloguer "pels d'aquí". Qué us pensàveu? Guanyar potser? haha!
 3. Icona del comentari de: Esquerres brutes per la miseria, comunisme real de 120.000.000 assassinats per no esser comunistes com el junqueras ee Colau a octubre 27, 2021 | 16:06
  Esquerres brutes per la miseria, comunisme real de 120.000.000 assassinats per no esser comunistes com el junqueras ee Colau octubre 27, 2021 | 16:06
  Colau comunisme i miséria com junqueras dels menas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa