Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona estrena una app de dades actuals de compravenda de pisos
  • CA

Les transaccions d’habitatges a Barcelona han caigut un 11,9% durant el quart trimestre del 2020. L’Ajuntament de la capital catalana atribueix la davallada a la “incertesa” pel coronavirus i el deteriorament de les rendes. Amb tot, els preus de venda dels habitatges van lleugerament a l’alça tot i la situació de crisi. L’Ajuntament ha presentat aquestes dades després de fer públic un nou aplicatiu que permet saber com evolucionen les transaccions immobiliàries pràcticament en temps real.

L’Oficina Municipal de Dades ha posat en marxa l’aplicació Compravendes de propietats immobiliàries de Barcelona, que vol ser una fotografia fidel de la dinàmica del mercat d’operacions, preus i ubicacions, amb dades dels registres notarials. El regidor de Presidència i d’Economia i Pressupostos, Jordi Martí, ha celebrat que es pugui habilitar aquesta aplicació perquè, segons creu, serà de gran utilitat per a molts sectors econòmics. A més, ha remarcat que han dissenyat l’aplicatiu de manera que no calgui la intervenció de cap tècnic, sinó que un cop entren les dades dels registres notarials, amb un decalatge d’entre 15 dies i tres setmanes s’actualitza la web.

El regidor ha dit que els agradaria poder dissenyar un instrument igual per als preus dels lloguers, però ha admès que és més complicat perquè és difícil tenir una font única de dades, com sí que passa amb les compravendes.

Aquesta aplicació ha permès veure com el quart trimestre del 2020 hi ha hagut un descens del nombre de transaccions en comparació amb el mateix període del 2019, probablement a causa del coronavirus, amb un total de 2.982. La web mostra diverses gràfiques que detallen indicadors com el preu mitjà, la superfície afectada per transaccions o quins són els segments afectats per més moviments. A més, es pot modular l’espai temporal, de manera que es pot veure com ha evolucionat l’indicador durant el temps.

L’aplicació també permet desgranar les dades per punts concrets de la ciutat, amb mapes de calor per veure on es concentren més compravendes o amb filtres específics per comprovar quantes transaccions hi ha hagut a una zona concreta i quin ha estat el preu mitjà. Segons aquestes dades, el darrer trimestre del 2020 el districte on es va consignar més compravendes va ser l’Eixample (482), seguit de Sant Martí (404) i Horta Guinardó (328). El perfil majoritari de compradors és el d’una persona física (85,1%) de nacionalitat espanyola (95,9%). Màrius Boada, director de l’Oficina Municipal de Dades, ha remarcat que totes les dades estan anonimitzades.

Pel que fa a l’evolució dels preus, l’aplicatiu estima que el preu mitjà durant el quart trimestre es 3.139 euros/m2, mentre que el preu unitari mitjà se situa als 267.000 euros. Segons apunta l’Ajuntament, en termes de metres quadrats això implica un lleuger repunt a l’alça, que avancen que pot semblar “sorprenent” en context de crisi però que es podria explicar en part per la “prudència” dels venedors, que anticiparien una sortida ràpida a la crisi i ajornen la venda per no baixar els preus. Segons l’Ajuntament, les expectatives a curt termini són d’estancament o bé de lleugers descensos.

En relació al conjunt de propietats immobiliàries, les dades dels registres notarials revelen una davallada de les transmissions globals registrades (-17,1%, amb 5.354 immobles) i de la superfície transmesa (-20,4%, amb 641.268 m2) en relació amb el mateix trimestre del 2019. L’Ajuntament argumenta que aquesta evolució va d’acord amb la situació de la pandèmia, que ha tingut com a impacte la contracció de l’activitat econòmica, una baixada en la demanda d’habitatge o un augment de l’atur. El segment que concentra més moviments és el residencial, seguit dels aparcaments i dels magatzems.

Més notícies
Una persona sense sostre dormint al carrer de Barcelona, en imatge d'arxiu / Jordi Play
“Ens organitzem per no morir al carrer”: neix el Sindicat de Persones Sense Llar de Barcelona
Notícia: “Ens organitzem per no morir al carrer”: neix el Sindicat de Persones Sense Llar de Barcelona
Comparteix
Reclamen que es garanteixi el dret a l'habitatge, tombar la llei d'estrangeria i poder treballar
Clàudia Ruscalleda, membre del Grup d'Habitatge de Sants, durant l'entrevista / Jordi Play
Clàudia Ruscalleda: “Hi ha fons voltor de Nova York decidint el futur de la gent del Poble-sec”
Notícia: Clàudia Ruscalleda: “Hi ha fons voltor de Nova York decidint el futur de la gent del Poble-sec”
Comparteix
ENTREVISTA | L'activista assenyala que han crescut els sindicats d'habitatge de barri però també la repressió

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa