Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Baixen les ocupacions de pisos a Barcelona
  • CA

Les ocupacions de pisos baixen a Barcelona. Les usurpacions d’habitatges a la ciutat han caigut un 6,7% entre 2019 i 2021, segons un informe de l’Ajuntament de Barcelona que ha avançat el programa Planta Baixa de TV3. El mateix estudi indica que tots els domicilis estaven buits abans que algú irrompés per viure-hi.

Segons el dictament del consistori, s van produir 1.502 ocupacions d’habitatge a Barcelona el 2021. L’Ajuntament va atendre 2.267 casos nous de famílies en risc de pèrdua d’habitatge, dels quals només un 29% eren ocupacions o famílies que no pagaven l’hipoteca o el lloguer. El 100% de pisos estaven desocpuats prèviament i tres quartes parts eren propietat de grans tenidors.

El Servei d’Intervenció en situacions de risc de pèrdua de l’habitatge i ocupacions i la Unitat Antidesnonaments del consistori barceloní van atendre l’any 2019 un total de 2.288 casos nous de famílies en risc de pèrdua de l’habitatge, de les quals 922 (40%) eren situacions en precari/ocupacions. Només tres d’aquestes situacions van ser ocupació del domicili habitual (un 0,1%), i la resta van ser ocupacions d’edificis buits. El gruix de les ocupacions (73%) es donaven en habitatges de grans tenidors. Majoritàriament, en un 79% dels casos, aquestes propietats són entitats financeres.

Increment del fenomen a l’Estat

El 2021 el número de nous casos de famílies ateses va disminuir lleugerament (2.267) i el número d’aquests nous casos que estaven en situació de precari/ocupació disminueix de forma més important, passant del 40% el 2019 al 29% el 2021. Cap de les situacions d’ocupació ha estat el domicili habitual. És a dir, el 2021 el 100% de les famílies que van ocupar ho van fer en habitatges buits. S’incrementa el número d’ocupacions en habitatges de grans tenidors, passant del 73% al 74%, dels quals la majoria continuen sent entitats financeres, un 72%.

A tot l’Estat les ocupacions han augmentat de les 14.621 del 2019, a 14.792 el 2020 i a 17.274 el 2021, cosa que suposa un increment del 18% en dos anys. A Catalunya es va passar de 6.638 ocupacions el 2019, a 6.547 el 2020 i a 7.345 el 2021, un 10,6% més el 2021 respecte dos anys abans. Tot i que Catalunya en xifres absolutes és la comunitat amb més ocupacions, en canvi Madrid és una de les comunitats que ha patit l’increment percentual més elevat del 2021 respecte al 2019 amb un 15%.

De totes les ocupacions de Catalunya, tres de cada quatre, 5.483, es van concentrar a les comarques de Barcelona. A la capital catalana s’ha passat de les 1.610 ocupacions el 2019, a les 1.562 el 2020 i les 1.502 el 2021, un 6,7% menys en dos anys. Fins el 13 de juny d’aquest 2022 a la capital catalana s’han produït 579 ocupacions, un 38% de les produïdes en tot l’any passat.

Denúncies per ocupació

Aquest informe es basa en la dades fetes públiques pel Ministeri del Interior sobre denúncies per ocupació a nivell de comunitats autònomes i províncies i en dades de denúncies totals per ocupacions a la ciutat de Barcelona facilitades pels Mossos d’Esquadra. Alhora incorpora informació procedent de les intervencions municipals fetes per part de la Unitat Anti-desnonaments de l’Ajuntament de Barcelona.

Segons l’Ajuntament, són dades que no poden analitzar-se en solitari si no que han de tenir en compte que Catalunya fa dècades que lidera l’Estat en nombre de desnonaments o que és la comunitat amb els preus de lloguer més elevats. Ambdós factors són determinants en l’aparició de màfies que volen aprofitar-se de la situació d’emergència habitacional que pateixen moltes persones.

El consistori alerta que cal distingir clarament entre els perfils de les persones que ocupen. Entre les persones i famílies en situació de vulnerabilitat que ocupen pisos perquè no disposen d’alternatives habitacionals i les ocupacions amb conductes mafioses, delictives o que generen greus problemes de convivència.

L’Ajuntament té diferents línies d’actuació en funció d’aquest perfil. Amb les primeres s’ofereixen solucions que van des d’alternatives habitacionals, fins a ajudes públiques a la propietat per pagar el deute. Amb les ocupacions delinqüencials, en contra, s’actua amb la “màxima contundència” per agilitzar el desnonament, sosté el consistori. D’altra banda, assenyala és important també diferenciar entre les propietats afectades. Si es tracta de petits tenidors o grans tenidors.

Més notícies
Unes manilles en una imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra / CME
Detingut a Barcelona un presumpte assassí buscat a Bèlgica
Notícia: Detingut a Barcelona un presumpte assassí buscat a Bèlgica
Comparteix
L'individu va intentar enredar els agents donant una identitat falsa quan va ser abordat per la seva actitud sospitosa
La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, en una imatge d'arxiu / ACN
El moviment de l’habitatge, contra Colau pel suïcidi previ a una expulsió
Notícia: El moviment de l’habitatge, contra Colau pel suïcidi previ a una expulsió
Comparteix
Col·lectius socials carreguen contra Lucía Martín per associar l'home que es va llevar la vida abans de ser desnonat amb activitats il·legals
Usuaris de l'autobús turístic a tocar de la Sagrada Família / TMB
Denuncien silenci municipal sobre els pisos afectats per la Sagrada Família
Notícia: Denuncien silenci municipal sobre els pisos afectats per la Sagrada Família
Comparteix
L'Ajuntament s'hauria compromès a debatre amb els veïns en una reunió diferents propostes alternatives
Mòbils presumptament sostrets i recuperats en un pis del districte de Sant Martí / CME
Un intent d’ocupació destapa un cau de mòbils robats a Barcelona
Notícia: Un intent d’ocupació destapa un cau de mòbils robats a Barcelona
Comparteix
La geolocalització d'alguns telèfons robats ha facilitat trobar-los i detenir un sospitós

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa