Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ocupen un bloc del fons voltor Cerberus per dedicar-lo a cinc famílies vulnerables
  • CA

El Sindicat d’Habitatge de Gràcia ha denunciat aquesta tarda que s’estava produint un “desnonament il·legal” en el número 354 del carrer Nàpols, a tocar de la travessera de Gràcia. La zona s’ha convertit ràpidament en un escenari de fricció entre desenes d’activistes del món de l’habitatge i la comitiva policial que s’ha presentat al lloc, que ha inclòs almenys dues furgonetes d’antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra. El bloc en qüestió és una finca de cinc pisos propietat del fons voltor Cerberus, la companyia gegantina que sindicats i agrupacions del moviment per l’habitatge van decidir confrontar amb una campanya col·lectiva iniciada la tardor de l’any passat. Avui, s’ha fet pública l’ocupació d’aquest edifici per dedicar-lo a acollir cinc famílies vulnerables. Un total de 15 persones, sis de les quals menors d’edat.

Després d’una mitja hora de tensió per la presència dels antiavalots de la policia catalana, una vegada ja s’havien identificats els habitants de l’edifici, les furgonetes de la policia han fet marxa enrere. La massa popular reunida al voltant de la porta de l’edifici, tot seguit, ho ha celebrat. “Desnonament aturat”, reivindicaven a les xarxes socials.

Dispositiu policial a tocar de l'edifici ocupat del carrer Nàpols / D.C.
Dispositiu policial a tocar de l’edifici ocupat del carrer Nàpols / D.C.

Fonts oficials dels Mossos, per la seva part, asseguren que s’han presentat a la finca després de rebre “un avís”, sense concretar-ne la procedència. A priori, els portaveus descarten que la policia tingui intenció d’executar el desallotjament del bloc aquest dissabte. Sobretot, perquè encara s’estan fent comprovacions al voltant del cas. Una de les claus és que no consta denúncia de la propietat ni tampoc s’ha aclarit si es tracta d’una ocupació flagrant o si ja feia temps que s’havia produït. A més, les mateixes fonts apunten que els agents de l’ARRO desplegats al carrer han estat enviats amb intenció “preventiva” per donar cobertura a les altres patrulles de la policia catalana en cas que hi hagués confrontació amb els activistes. Finalment, però, no s’ha produït cap mena d’incident en aquest sentit. En canvi, els agents sí que han identificat diverses persones concentrades al voltant de la finca.

Una ocupació significativa

Els activistes situats a les portes de l’edifici, que intentaven evitar el que consideraven que podia ser un desnonament immminent, clamaven: “Aquesta policia desnona cada dia”. Un càntic que, precisament, encaixa amb una de les polèmiques en qüestió d’habitatge i cossos policials d’aquesta mateixa setmana. El passat dimecres, ERC, JxCat i PSC es van abstenir al Parlament davant la proposta de no enviar antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) als denonaments que afectin persones vulnerables. Només Catalunya en Comú Podem i la CUP van votar-hi a favor, i la iniciativa no va prosperar. Dos dies abans, el govern espanyol recorria la llei de regulació dels lloguers de Catalunya davant el Tribunal Constitucional. A més, el col·lectiu Guerra a Cerberus ha comunicat la notícia d’avui com una resposta a la situació dels darrers mesos, quan s’ha produït un desnonament cada hora malgrat les moratòries vigents. Tot plegat fa que el moviment per l’habitatge insisteixi a tancar la temporada, abans de l’estiu, amb una ocupació significativa que doni solució a famílies afectades per l’emergència habitacional.

Des de Guerra a Cerberus troben especialment paradigmàtic el cas de l’Ana María, qui va ser desnonada per aquest mateix fons voltor fa dos anys i mig d’un edifici conegut com El Armadillo, i que ara és una de les famílies que s’ha instal·lat en un dels pisos buits de la finca. “Li van prometre un reallotjament que mai va arribar. Les cases són per als qui les habiten”, afegien des de la plataforma.

La protesta d’aquesta tarda ha acabat en celebració popular, però els activistes no les tenen totes. De fet, la policia ja ha aclarit que està esperant conèixer més detalls del cas per saber com procedir. Davant d’això, els col·lectius de defensa de l’habitatge asseguren que quedaran atents, però consideren que qualsevol acció policial que impliqui deixar les famílies al carrer estaria entrant en contradicció amb el dret a l’habitatge, especialment en el cas d’una finca d’un gran tenidor amb habitatges buits.

Entre els presents en la mobilització també s’ha pogut veure al diputat de la CUP Carles Riera.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Com que al 'Món planeta' no s'accepten comentaris (sobre els coloms de la ciutat) a juny 19, 2021 | 21:13
    Com que al "Món planeta" no s'accepten comentaris (sobre els coloms de la ciutat) juny 19, 2021 | 21:13
    Titllar els coloms de la ciutat de "plaga" diu molt del tarannà dels imbècils que han escrit l'article. Prefereixo 100 cops les cagarades de colom que els cartells fastigosos de la Colau. A banda de que als coloms els dono menjar si i quan em dona la gana i la Colau i tota la seva trepa no tinc altre remei que alimentar-los sí o sí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa