L’Ajuntament exigeix a un fons immobiliari “que segui a negociar” amb el Sindicat de Llogateres

L’Ajuntament de Barcelona exigeix al fons immobiliari Azora “que s’assegui a negociar” amb el Sindicat de Llogateres i li demana “que deixi de vulnerar el dret a l’habitatge” del veïnat. Així ho recull el text d’una declaració institucional proposada pel govern de Colau al plenari d’aquest divendres, l’endemà que el sindicat denunciés abusos com ara augments de fins al 130% del preu del lloguer per part d’aquest fons. El text també reclama “amb urgència i determinació” instar la Generalitat i el govern de l’Estat una nova legislació dels lloguers que inclogui la regulació de preus i la prohibició de les expulsions “sense causa justificada”.

El cas de les protestes contra Azora va esclatar quan tota una comunitat de veïns a Badalona va començar a patir uns forts increments en el lloguer. Mesos més tard, altres blocs, també propietat de la mateixa empresa, situats a Barcelona i altres ciutats van unir forces per plantar-hi cara. Les darreres setmanes s’han fet accions des del Sindicat de Llogateres per aplicar més pressió sobre el fons, com ocupar la seva seu a la capital catalana.

En el text aprovat avui, a banda, es reivindica el dret de negociació dels llogaters a través dels seus representants i es remarca que és des dels municipis des d’on se senten “diàriament” els efectes de les pujades “abusives” de preus. “En moltes ocasions són els consistoris els qui han de gestionar el drama humà de l’emergència habitacional”, recull la declaració, que ha comptat amb el suport de BComú, PSC, JxCat i ERC.

En una atenció als mitjans després d’acabar el ple, l’alcaldessa Ada Colau ha apuntat que l’Ajuntament “no té cap mena de dubte de quin costat està” i ha advertit als responsables d’Azora que “els ha de quedar clar”. “S’està vulnerant sistemàticament el dret a l’habitatge a casa nostra i utilitzarem totes les nostres eines per combatre l’especulació”, ha conclòs.

Al seu torn, una representant del sindicat, Marta Ill, ha denunciat al costat de Colau les pràctiques “depredadores” del fons immobiliari amb augments de preus de lloguer de fins a un 130%. A més, ha denunciat que les pujades es fan “de forma fraudulenta”, amb clàusules abusives i cometent “frau de llei”.

Per altra banda, Ill també ha aprofitat l’ocasió per explicar que alguns llogaters estan rebent “represàlies” pel fet de sindicar-se. Amb tot, ha dit han decidit “desobeir” i no treure les pancartes de protesta dels balcons, sinó “resistir conjuntament”.

El sindicat ha celebrat també la declaració impulsada pel consistori i ha demanat “canviar ja el sentit comú” i regular els lloguers, com passa en altres ciutats europees. 

Nou comentari