Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ajuntament i Endesa negocien quan posar en servei un paquet de millores al Raval
  • CA

El pols entre Endesa i el govern municipal de Barcelona pels talls de llum aquest gener té un capítol particular al Raval. Diversos carrers del barri han patit interrupcions del subministrament, tant al desembre per una complexa avaria en un clavegueram, com aquest gener durant l’onada de fred. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú), ha anunciat una reunió amb la companyia la setmana vinent per acordar com “reparar i actualitzar” una xarxa elèctrica que considera “obsoleta”. La companyia no ho veu així: Endesa diu que té un paquet d’obres fetes al barri que esperen llum verda municipal per a la posada en servei. Si no s’han activat encara és perquè comporten una apagada elèctrica important que deixaria les llars sense calefacció, diu la firma. El districte, en canvi, assegura que no ha rebut cap “pla” ni “proposta”.

En un fil de piulades, el regidor ha reclamat a Endesa “posar fi” als talls de llum al territori, que atribueix al “mal estat o infradimensionament de la xarxa”. A la reunió preveu proposar una “taula tècnica” Ajuntament-Endesa on s’acordin quins són els treballs prioritaris. També vol establir nous mecanismes per fer “seguiment constant de la càrrega de la xarxa”, davant les queixes de veïns per manca de potència elèctrica.

Obres fetes, segons Endesa

Fonts d’Endesa neguen a aquest diari que la xarxa de Ciutat Vella, com la de tota la capital, estigui “obsoleta” o que els talls siguin un mal “endèmic com diuen els veïns”. Recorda, a més, que a l’estiu va presentar un pla d’inversió al districte i ja té “executada tota l’obra civil”, que inclou “obertura de rases, nou cablejat ja estès i un nou transformador nou”. Ara bé, no han entrat en funcionament encara: “Estem pendents de rebre l’ok de l’Ajuntament per posar-ho en servei, perquè comportarà un tall de subministrament una mica llarg”.

Per fer la connexió amb el material nou i retirar el cablejat vell caldrà deixar unes hores sense llum al veïnat i el consistori hauria preferit que no coincideixi amb l’onada de fred. “L’Ajuntament ens ha dit que esperem i hi estem d’acord, esperem que a finals d’aquest mes o febrer puguem connectar-ho”, diuen portaveus de la companyia. “Una cosa són avaries urgents de resoldre i una altra són plans de millora, que pots programar perquè l’afectació sigui menor”, raonen. Amb les millores en servei, afegeixen, no hi haurà una garantia del 100% que no hi haurà mai més talls de llum, però confien que es reduiran molt les incidències perquè “la xarxa serà més forta”.

“Com abans millor”, diu el districte

El regidor no està gens d’acord amb aquest diagnòstic de situació. Afirma que l’Ajuntament no ha rebut cap pla de l’elèctrica: “Tan bon punt presentin una proposta i un projecte per solucionar els problemes de xarxa al Raval i la resta de barris, jo ho firmo tot”. “Confiem que ens ho presentin a la reunió de la setmana vinent o abans, com abans millor”, declara al TOT Barcelona.

L’empresa sosté que en tot 2020 només hi va haver una avaria destacada al gener i una altra al desembre, en aquest cas més difícil de resoldre perquè implica intervenir en el clavegueram municipal i ha saturat les línies auxiliars que s’havien fet servir per arribar als veïns directament afectats, per exemple al carrer d’en Robador. La companyia diu que aquesta reparació li “preocupa” i està “estudiant diferents maneres de reconfigurar la xarxa” per reduir l’afectació. Pel que fa a la reunió, assegura que està disposada a “col·laborar, escoltar i recollir totes les aportacions” del districte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa