Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament compra el solar de l’antic teatre Talia per fer pisos socials
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha comprat el solar on hi havia l’antic teatre Talia, a l’avinguda del Paral·lel de Barcelona. L’operació, que s’ha executat mitjançant una expropiació, ha suposat un cost per al consistori de 5,7 milions d’euros. L’objectiu de l’administració és fer un edifici de set plantes d’alçada, incloent-hi els baixos, per fer equipaments socials pel barri i pisos socials per a gent jove i gran. D’aquesta forma, es pretén dotar de més serveis a aquesta zona de l’Eixample i ampliar el parc públic d’habitatge.

“Donem compliment a una lluita veïnal per salvar un solar”, ha afirmat Pau Gonzàlez, regidor del districte de l’Eixample, que ha explicat que en aquesta zona hi ha manca d’espais on edificar. “Estem molt contents”, ha celebrat Gonzàlez, després que l’Ajuntament s’hagi fet amb un espai de 785 m2 que estava en desús des de feia dècades, després que l’any 1987 tanqués portes aquest espai que oferia cultura a la capital des de l’any 1900.

L’Ajuntament vol que les obres siguin tan ràpides com sigui possible. “Intentarem estudiar poder agilitzar la construcció i abaratir costos amb construcció industrialitzada, però no en format allotjament APROP, sinó amb habitatge dotacional”, ha informat el regidor.

Antic teatre Talia, obert l’any 1900 i clausurat el 1987 / Institut del Teatre

Segons els plans vigents, l’edifici disposarà d’una superfície màxima edificada de 5.345 m2. La proposta que hi ha sobre la taula, “compartida amb el veïnat”, diu l’Ajuntament, a través d’un comunicat, és construir-hi un equipament cultural pel barri en planta baixa, i fer els pisos dotacionals a les plantes superiors. Aquesta tipologia de llars estan pensades per ser de lloguer i a un preu per sota del qual marca actualment el mercat immobiliari, per afavorir l’accés d’una part de la societat que actualment no hi té accés o pateix moltes dificultats per tenir garantit el dret a un habitatge.

L’Ajuntament ha informat que des de l’any 2015 a l’Eixample s’ha multiplicat fins a 10 vegades la quantitat d’habitatge públic d’ús social. En els pròxims dies es reuniran amb els veïns, per consensuar quin projecte s’hi vol fer i a quins usos s’hi vol dedicar l’equipament. Abans que l’edifici estigui construït, però, el consistori vol que l’espai ja sigui d’ús per als veïns i veïnes de la zona, amb serveis provisionals. Sobre la taula ja s’ha debatut la possibilitat de celebrar-hi activitats culturals o disposar d’un hort urbà.

De Las Delicias a pisos públics

L’antic Teatre Talia es va inaugurar l’any 1900 amb el nom de Las Delicias. Aleshores s’hi van programar diferents obres i sarsueles. El 1924 va canviar de nom i va anomenar-se Talia, com és conegut l’espai avui dia. Amb els anys, l’equipament va començar a oferir sessions de cinema. Als anys cinquanta l’actor Paco Martínez Soria va comprar el teatre, que fins a finals dels anys vuitanta, quan es va enderrocar, va oferir una programació diversa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa