Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’operador d’habitatge de Colau s’estrenarà construint 340 pisos a Barcelona

Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), l’operador immobiliari publicoprivat impulsat pel govern d’Ada Colau, s’ha presentat en societat després de cinc anys de negociacions i concursos fallits i s’estrenarà amb la construcció de 343 pisos de lloguer assequible a la capital catalana i 297 més a Sant Boi, Montgat i Sant Adrià. En total, HMB té previst construir 4.500 pisos en els pròxims vuit anys –la meitat a Barcelona i l’altra meitat a municipis de l’àrea metropolitana– per ampliar el parc d’habitatge públic.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no ha amagat la seva alegria per la materialització d’un dels projectes estrella dels comuns per impulsar l’habitatge públic i s’ha mostrat convençuda que l’operador mixt –participat per l’Ajuntament (25%), l’AMB i les promotores Cevasa i Neinor (50%)– es convertirà en un “referent” per a altres administracions de tot l’estat espanyol. Colau ha destacat que es tracta d’un projecte que “no es basa ni en l’especulació ni en la privatització”, ja que els guanys de les constructores estan limitats i la protecció dels pisos impedirà que acabin al mercat lliure, una pràctica habitual abans de la seva arribada a l’alcaldia.

Colau i Collboni a la presentació oficial de l’operador metropolità d’habitatge / Ajuntament de Barcelona

Segons ha explicat el conseller delegat de Cevasa, Donato Muñoz, les promotores calculen que podran obtenir una rendibilitat global pel projecte de fins al 5% quan hagin passat quatre o cinc anys. En la seva oferta per entrar a l’accionariat d’HMB, tant Cevasa com Neinor van limitar els seus guanys al 3% en el cas de la construcció dels habitatges i al 6% de la facturació de rendes netes en el cas de la gestió dels lloguers.

Primers projectes

Habitatge Metròpolis Barcelona neix amb una aportació de capital inicial de 24 milions al 50% entre les administracions públiques i les promotores que en una primera fase permetran la construcció de 640 pisos de lloguer assequible. Amb els anys es faran diverses ampliacions de capital que permetran arribar fins als 116 milions de capital, tot i que Colau preveu que HMB acabi mobilitzant més de 600 milions d’euros d’inversió.

En aquesta primera fase està previst construir 125 pisos en dos solars de la Marina del Prat Vermell, 106 habitatges als terrenys dels entorns de la futura estació de la Sagrera i 112 pisos més a les Casernes de Sant Andreu. També s’aixecaran edificis a Sant Boi de Llobregat (110 pisos), Montgat (130) i Sant Adrià de Besòs (57). En tots els casos el lloguer oscil·larà entre els 400 i els 750 euros, molt per sota del preu actual del mercat.

El vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, ha destacat que la constitució d’HMB suposa la “culminació” d’anys d’esforços per “impulsar polítiques metropolitanes d’habitatge” per fer front a l’emergència habitacional que viu la regió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Daqui a novembre 05, 2021 | 17:42
    Daqui novembre 05, 2021 | 17:42
    Conjuntament amb els pisos està previst l'ampliació dels CAP, escoles, geriatrics, aparcaments etc. ???

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa