Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona detecta 17 obres que s’havien saltat la reserva del 30% de pisos
  • CA

Disset obres en grans edificis de Barcelona s’han saltat l’obligació de reservar el 30% dels pisos a habitatge assequible, segons l’Ajuntament de Barcelona. El govern d’Ada Colau ho ha anunciat aquest dimecres i ha advertit que sancionarà les promotores amb multes d’entre 90.000 i 900.000 euros a més d’exigir-los els 70 pisos que entre totes haurien d’haver lliurat. Si ja els han venut, el consistori obre la porta a acceptar immobles equivalents al mateix barri.

La tinenta d’alcaldia ha considerat que hi ha hagut “voluntat d’estafa” en la tramitació dels permisos d’obres, amb un similituds que fan pensar en un “modus operandi” comú. La reserva obligatòria del 30% és vigent des de desembre de 2018 i per ara no ha donat grans resultats. El consistori ha obtingut per aquesta via una cinquantena d’habitatges. L’obra nova ha caigut en picat a la capital, com mostraven les últimes dades de visats del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, en contrast amb el creixement a la resta del país.

A més, Sanz ha confiat que les sancions contundents siguin un “avís per a navegants” que dissuadeixi altres constructores i promotors temptats de fer el mateix. “Ningú està exempt de complir i els promotors han de complir la normativa del 30%, que ha vingut per quedar-se”, ha conclòs, en declaracions recollides per l’agència ACN.

Dos anys d’inspeccions

Una campanya d’inspeccions ha detectat la infracció. El senyal d’alerta era la concentració en un sol punt de múltiples assabentats, comunicats i llicències d’obres, que emmascaraven una gran obra afectada per la reserva. Les obres de menor envergadura estan exemptes. Així, en comptes de la pertinent llicència de gran rehabilitació, haurien anant tramitant permisos parcials per redistribuir espais, reformar pisos concrets o rehabilitar la façana. Els 17 incompliments de la reserva estan repartits per districtes on el preu dels habitatges és elevat i/o el sòl és escàs: Ciutat Vella (1), l’Eixample (8), Sants-Montjuïc (2) i Sarrià-Sant Gervasi (3) i Gràcia (3). Les 17 promocions sumen 222 pisos.

A banda, la inspecció de més de 1.300 finques els darrers dos anys ha fet aflorar també 138 obres no ajustades a la normativa vigent, com segregacions de pisos, canvis d’ús i altres intervencions sense els papers en regla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa