Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
‘Viure amb sentit’, el programa pioner de La Fundació ”la Caixa” per la gent gran
  • CA

La pandèmia de Covid-19 ha desencadenat conseqüències emocionals greus. Amb l’objectiu de donar resposta a aquesta situació i empoderar la gent gran, la Fundació ”la Caixa” llança el programa Viure amb sentit, un espai de reflexió en el qual es combinen des de lectures de diferents pensadors fins a exercicis de reflexió individuals i col·lectius. Es calcula que participaran més de 6.500 persones grans. A Catalunya, a hores d’ara han participat en el projecte 275 persones.

El programa es divideix en quatre blocs que incidiran en els aspectes següents: les pèrdues o com afrontar la mort de persones properes, però també com gestionar les pèrdues simbòliques, com ara el temps irrecuperable; les cures i la importància d’entendre la vulnerabilitat, aprendre a cuidar i a cuidar-nos; la soledat, per aprofundir en l’afrontament de la soledat en la vellesa i empoderar-se per poder gestionar-la; i el projecte de vida, per desenvolupar recursos personals que ens ajudin a trobar sentit i significat a la nova situació, alineant-la amb els nostres valors i interessos. 

Sentir-se connectat

“En temps d’una comunicació predominant a través de les pantalles, s’ha fet més patent la disparitat entre estar connectat i sentir-se connectat”, explica el director científic del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, el Dr. Javier Yanguas. “La pandèmia ens ha enfrontat a les qüestions fonamentals sobre la nostra humanitat, i ha fet que ens preguntem pel sentit de la vida. Amb aquest programa, volem que les persones grans recuperin el control de les seves pròpies vides, omplint-les de sentit”.

La Fundació ”la Caixa” llança el programa Viure amb sentit

Aquest projecte capdavanter s’emmarca dins l’Àrea de Desenvolupament Personal i Cicle Vital del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, i ha estat concebut amb una metodologia que permet adaptar els diferents recursos i estratègies als formats en línia i presencial al llarg de l’any. Poden participar en el programa totes les persones apuntades a les activitats impulsades per la Fundació ”la Caixa” al territori. 

Seguiment de la gent gran

La conjuntura actual ha posat en relleu la importància dels recursos personals per fer front a l’aïllament i la soledat en qualsevol context. El Programa de Gent Gran de la Fundació “la Caixa” va dur a terme un seguiment sobre persones usuàries de centres de gent gran de tot l’Estat confinades a casa seva per analitzar-ne les fortaleses. Entre les conclusions extretes d’aquesta anàlisi qualitativa, cal destacar que les persones amb una visió més positiva i proactiva de la soledat són les que han resistit millor aquest confinament.

El juny del 2020, l’entitat va donar a conèixer les dades d’una enquesta feta a gairebé 3.000 persones grans després dels mesos de confinament, i reflectien una situació complicada, que ha anat en augment: el 80% de les persones entrevistades reconeixen que tenen por del futur; el 70% creuen que la qualitat de vida de les generacions futures empitjorarà, i el 52% de la mostra manifesten soledat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa