La Fundació ”la Caixa” amplia el seu catàleg d’ajudes d’estudi amb el llançament d’un programa de beques de grau per a estudiants excel·lents amb recursos econòmics escassos. Aquesta primera convocatòria becarà 50 persones per cursar els estudis complets de grau en qualsevol disciplina, en universitats i altres centres públics espanyols d’educació superior. El termini per presentar sol·licitud ha començat el 15 d’abril i s’acaba l’1 de juny de 2021.

Aquestes noves beques s’adrecen a persones que vulguin cursar per primera vegada estudis superiors i ofereixen un programa de suport integral que assessora el becari al llarg de tot el grau. Ofereix una dotació mensual de 600 euros com a compensació per la dedicació plena a l’estudi i un ajut inicial de 600 euros per adquirir material i equipament informàtic, així com una dotació mensual de 400 euros addicionals per fer una estada internacional. A més inclou un curs d’idiomes durant tot el grau i un programa d’acompanyament i formació en habilitats transversals.

Hi poden optar persones que ja siguin beneficiàries de la dotació fixa per renda (llindar 1 de renda familiar) de la beca de caràcter general del Ministeri d’Educació i Formació Professional o del Govern basc a la convocatòria 2020-2021. “Ens sentim molt orgullosos d’haver pogut unir, gràcies a aquestes beques, l’essència de la Fundació, que és fomentar la igualtat d’oportunitats entre les persones, amb el nostre ferm convenciment de l’important rol que tenen l’educació, la mobilitat i la qualificació professional en el desenvolupament d’una societat més justa i igualitària”, afirma Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”. 

Transparència i rigor 

Els programes de beques de la Fundació ”la Caixa” són reconeguts pel rigor i la transparència dels processos de selecció. L’avaluació i la selecció de les sol·licituds d’aquest nou programa de beques es duran a terme en règim de concurrència competitiva. 

El procés comprendrà dues fases: una primera fase de preselecció, en la qual s’escolliran els candidats amb millor nota d’expedient, i una segona fase, en la qual es convocarà els candidats preseleccionats a una entrevista personal davant d’un comitè d’avaluació extern, el qual escollirà els 50 candidats que acreditin més mèrits i capacitats. 

Suport integral

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa” va néixer el 1982 amb l’objectiu de fomentar la mobilitat internacional i impulsar la formació d’excel·lència i la investigació a les millors universitats i centres de recerca del món, a través del seu programa de postgrau a l’estranger. Més tard, amb els programes de doctorat i postdoctorat a Espanya i Portugal, es va apostar per atreure i retenir el millor talent investigador espanyol i internacional, i fomentar la recerca puntera a la península Ibèrica. 

Durant aquests 40 anys són ja més de 5.000 els estudiants i investigadors que han obtingut una d’aquestes beques. Ara, amb el nou programa de beques de grau de la Fundació ”la Caixa”, l’entitat cobreix totes les etapes de la formació universitària i postuniversitària, al mateix temps que fa un nou gir i combina, per primera vegada, l’excel·lència acadèmica que tant caracteritza aquests ajuts amb l’equitat social.

Nou comentari