Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Liceu descobreix el paradís en la temporada del seu 175è aniversari
  • CA

El paradís serà el leitmotiv que vertebra la programació artística de la temporada 21/22 del Liceu, que té com a objectiu aprofundir sobre la condició humana i les seves preocupacions. Els títols condensen una sèrie de personatges que desitgen un destí millor en el seu propi paradís. Es tracta d’una temporada molt especial al Gran Teatre del Liceu, que marca l’inici de la celebració del seu 175è aniversari.

Grans cantants i directors musicals i escènics s’apoderaran de l’escenari: Anna Netrebko, Gustavo Dudamel, Javier Camarena, Piotr Beczała, Marc Minkowski, Matthias Goerne, Sondra Radvanovsky, Simon Rattle, Katie Mitchell, Àlex Ollé, Josep Pons, Sonya Yoncheva, Marina Rebeka, Varduhi Abrahamyan, Xavier Sabata, Olga Peretyatko, Mark Padmore, Christopher Maltman, Julie Fuchs i molt més… També comptarà amb la presència de grans veus que debuten en rols principals: Sara Blanch (Zerbinetta), Marta Mathéu (Norma), Núria Rial (Pamina), Elena Sancho Pereg (Zerbinetta), Airam Hernández (Pollione) i Xavier Sabata (Pierrot Lunaire).

Les xifres evidencien que serà una temporada molt especial: un total de 46 espectacles i 232 funcions, un increment de títols i funcions respecte a les anteriors. Com a novetat, les funcions s’iniciaran de manera habitual a les 19 hores. La millor manera de gaudir del Liceu són els abonaments i enguany també destaca l’estrena de dos noves propostes: per una banda l’Abonament de Dansa oferirà un 30% de descompte i el nou Hola Liceu facilitarà l’accés a la temporada i a l’òpera amb un 50% de descompte. A més, s’incorpora una nova iniciativa exclusiva per a abonats, el Liceu entre Generacions, amb entrades a 35 euros. El LiceuUnder35 es multiplica per dos i proposa 6 espectacles a 20 euros per a menors de 35 anys: quatre òperes, una dansa i un concert simfònic.

Moments únics

El 175è aniversari serà el context i el motiu per viure moments únics durant la temporada. Per exemple, torna Anna Netrebko amb un concert sense precedents ideat per celebrar l’efemèride. Protagonitzarà tres actes íntegres de les òperes Macbeth, La bohème i Turandot.

Un altre projecte distintiu de la temporada dels 175 anys és l’agermanament amb l’Opéra de París i l’intercanvi d’orquestres. Gustavo Dudamel dirigirà l’Orquestra de l’Opéra de París amb la Simfonia fantàstica de Berlioz al Liceu, mentre que Josep Pons, amb les formacions del Teatre, a París, oferirà el Castell de Barbablava de Bartók amb Sir Bryn Terfel.

El Liceu programa l’òpera ‘Ariadne auf Naxos’ de Richard Strauss aquesta temporada 2021-22 / Pascal Victor – ArtComPress

Ariadne auf Naxos de Strauss inaugurarà la temporada amb una nova coproducció del Liceu, que comptarà amb un repartiment de luxe: Iréne Theorin, Nikolai Schukoff, Samantha Hankey, Elena Sancho Pereg, Sara Blanch i Benjamin Appl, entre d’altres, sota la visió escènica de Katie Mitchell. Josep Pons, director musical titular del Teatre, agafarà la batuta a l’inici de la temporada amb Ariadne auf Naxos i també a War Requiem, Wozzeck i Pelléas et Melisande, quatre plats forts de la temporada. War Requiem i Wozzeck són dues de les produccions estrella amb la participació de les arts sobre l’escenari a través del fotògraf William Tillmans i l’artista visual William Kentridge, respectivament. 

Un altre esdeveniment excepcional serà la representació escenificada de la Trilogia Mozart-Da Ponte dirigida musicalment per Marc Minkowski: Le nozze di Figaro, Don Giovanni i Così fan tutte es veuran alternades amb la direcció d’escena d’Ivan Alexandre. Una altra perla de la temporada serà quan el director veneçolà tornarà al Teatre durant la temporada per debutar la partitura de La flauta màgica de Mozart, amb la producció de Simon McBurney, amb Javier Camarena, Núria Rial i Matthias Goerne, entre d’altres, sobre l’escenari.

L’òpera ‘Peléas et Mélisande’ es podrà veure al Liceu aquesta temporada 2021-22 / Gran Teatre del Liceu

Grans produccions 

També tornen dues grans produccions del Liceu: Rigoletto de Verdi amb la visió de Monique Wagemakers i La Dama de piques de Txaikovski de Gilbert Deflo. L’artista resident Àlex Ollé dirigirà dues produccions la nova temporada, Pelléas et Mélisande i Norma, i serà l’encarregat de fer el seguiment escènic del nou projecte (Oh!)pera de microòperes amb joves compositors i alumnes d’escoles de disseny.

D’altra banda, René Jacobs debutarà al Liceu amb Orpheus (v.c.) de Telemann, obra que es podrà escoltar per primera vegada al Teatre i amb la qual s’inicia un projecte a tres anys amb el director al voltant del mite d’Orfeu. S’estrena al Liceu Partenope (v.c.) de Händel amb William Christie i Les Arts Florissants, un projecte amb joves cantants guanyadors del 2021 de Le Jardin du Voix. Grans veus també per als concerts i recitals del 175è aniversari: Piotr Beczała, Javier Camarena, Sonya Yoncheva i Magdalena Kožená amb Simon Rattle.

L’òpera ‘War Requiem’ es podrà veure al Liceu aquesta temporada 2021-22 / Gran Teatre del Liceu

Dansa i simfònica 

Tampoc pot faltar la dansa. El Liceu hi aposta amb quatre grans espectacles. Es reprograma l’English National Ballet amb Giselle d’Akram Khan, i Maria Pagés arriba amb la seva revisió de De Scheherazade a Yo, Carmen. A més, es podran veure El trencanous, amb el Ballet de Toulouse, i Winterreise, amb el ballet contemporani de Preljocaj.

El Foyer s’habilita com a espai per acollir també espectacles de dansa de petit format on es podrà veure La Nit de Sant Joan de Robert Gerhard amb Antonio Ruz, coproduït amb la Fundación Juan March.

‘El Trencanous’ forma part de la programació de dansa del Liceu per a la temporada 2021-22 / Gran Teatre del Liceu

En l’àmbit simfònic, el mestre Pons dirigirà Mite i tragèdia d’Electra i Èdip amb la suite Elektra de Strauss i Oedipus Rex de Stravinsky, i Els altres Pélleas, un concert a l’entorn de l’òpera de Debussy amb les composicions de Fauré, Sibelius i Schönberg. Després que la pandèmia obligués a cancel·lar-lo, Jordi Savall arriba amb la 8a i 9a simfonia de Beethoven, amb Le Concert des Nations i La Capella Nacional de Catalunya.

Artistes convidats i públic familiar

El Liceu inicia un projecte amb Rinaldo Alessandrini i el seu Concerto Italiano, que mostrarà la integral dels Madrigals de Monteverdi al Foyer. Es consolida la música de cambra amb tres concerts amb formacions de l’Orquestra del Liceu amb artistes convidats: Christian Lindberg, Daniel Espasa, Lina Tur Bonet i Quatuor Mosaïques.

La temporada compta amb 6 veus convidades: William Kentridge (artista visual), Antonio López (pintor i escultor), Anne Carson (poeta i escriptora), Ramón Andrés (assagista i pensador), Jordi Bernadó (fotògraf) i Cristina de Middel (fotògrafa). Enguany serà el pintor, escultor i gravador Antonio López qui presentarà la seva primera proposta escènica posant en diàleg la seva obra amb el Winterreise de Schubert a La Model. El reconegut fotògraf Manuel Outumuro ha estat l’encarregat d’elaborar les fotos de cada òpera, moltes d’elles protagonitzades pels mateixos cantants de les produccions.

Estrena de l’espectacle ‘El monstre al laberint’, en el marc del programa LiceuAprèn / Antoni Bofill – Gran Teatre del Liceu

El Petit Liceu presenta tres noves produccions: La cuina de Rossini, una proposta per endinsar-se a la música del compositor; Trencanous-Jazz, titelles i jazz per explicar un clàssic, i Miralls, una experiència sensorial per als més menuts. Després d’un gran èxit, tornen La Barcarola i l’òpera participativa El monstre al laberint, dues propostes recents que renoven el projecte educatiu de LiceuAprèn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa