“És convenient que algú ens presenti un document d’identitat” abans d’entrar a un bar o restaurant, ha considerat el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon en una entrevista a TV3 aquest divendres. Argimon ha assegurat que el que ara és una recomanació passarà a ser una obligació, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho avala. El conseller vol que la justícia permeti que els treballadors de la restauració, a més del certificat Covid, puguin requerir el DNI als clients per accedir a l’interior de l’establiment. La previsió és que l’administració faci aquesta petició en una propera resolució sobre les mesures a aplicar per frenar l’auge de la sisena onada de la pandèmia.
Davant de la nova proposta d’una doble verificació, el gremi de restauració de Barcelona ha aixecat la veu i està en peu de guerra contra les declaracions del màxim representant del món de la salut a Catalunya. “S’ha equivocat; aquestes declaracions no han ajudat gens a la tranquil·litat i a la serenor [de la gent]”, ha opinat Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, en declaracions al TOT Barcelona. “Això es rep, en un sector enfonsat econòmicament i moralment, com una gerra d’aigua freda. Ningú comparteix aquest escenari“, ha denunciat.
La mesura, segons el conseller Argimon, va encaminada a afegir un reforç de la seguretat d’aquests certificats. Constatar, efectivament, que la persona està vacunada. Per contra, Pallarols ha assegurat que “no hi ha un problema de falsificació generalitzada”. Mentrestant, el certificat Covid al món de l’hostaleria és vigent fins al 23 de desembre.
Pallarols qüestiona la legalitat de la mesura
“La gent no està fent cas al conseller de Salut, la gent el que està fent és aplicar el sentit comú”, ha etzibat Pallarols, que, ha afirmat que, si finalment el TSJC autoritza que els treballadors dels restaurants puguin demanar el DNI als clients, no recorreran la decisió del tribunal. “Si al final s’aprova, hi haurà resignació”, ha avançat. De totes maneres, no veu gens clar que això pugui acabar sent una realitat: “Jo, que soc advocat, tinc dubtes que aquesta potestat d’auctoritas se li pugui traslladar a un ciutadà que no és funcionari de l’autoritat”, ha sostingut.
Amb tot, el director del Gremi de Restauració de Barcelona ha considerat que “la ciutadania demostra ser més adulta de vegades que els governants”. Sigui com sigui, ha volgut deixar clar que “no hi haurà un restaurador o un cambrer convertit en policia de la nit al dia”.

Argimon demana cancel·lar sopars d’empresa
Pallarols també ha criticat que el conseller Argimon hagi demanat anul·lar els sopars d’empresa de Nadal, que començaran a agafar embranzida a partir d’aquesta setmana. Per aquestes dates el sector ha calculat que les reserves se situen en el 60% respecte de l’any 2019, anterior a la pandèmia. “Estem molt lluny de recuperar la normalitat”, ha dit. “Hi ha hagut menys volum de reserves de grans grups”, ha admès.
El màxim representant de bars i restaurants de la capital catalana ha lamentat que en aquesta legislatura el conseller Argimon no s’hagi volgut reunir amb el sector. “En aquest nou mandat la relació amb el conseller de Salut és inexistent”, ha assegurat. “Quan l’administració sanitària té temes que afecten el sector de la restauració no estaria de més que hi hagués una relació més fluida”, ha demanat. Pallarols ha volgut remarcar que el contacte amb la Generalitat, a través del departament d’Empresa i Treball, que lidera el conseller Roger Torrent, és constant. Sigui com sigui, pel sector de la restauració de Barcelona “la crisi és llarga i la recuperació serà lenta”, ha conclòs Pallarols.