El sector de la construcció a Catalunya ha remuntat però encara no aixeca el vol del tot. No surt de la “frenada important que va patir el 2008 i que la pandèmia ha tornat a alentir”, però “els visats de construcció i rehabilitació a Catalunya de l’any 2021 ens situen un 13% per sobre de l’any de la pandèmia i un 5% per sota del 2019”, relata la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig, en la presentació de l’estudi que ha fet el COAC a partir dels projectes d’execució d’obra visats, obligatoris per començar obres de nova planta i de gran rehabilitació.

Barcelona ciutat, en contra de la tendència dels darrers anys, agafa les regnes de la remuntada al país. En un any els visats d’obra nova han crescut un 15% i els de rehabilitació, un 62%. Dades molt rellevants, remarca el COAC, que fan que la ciutat suavitzi una mica les dades de construcció i rehabilitació al país, que si bé estan un 13% per sobre del 2020, encara són un 5% inferiors a les de l’any prepandèmia. La ciutat ara té un creixement del 24%, “molt significatiu i que compensa la frenada de la resta de la demarcació, el que demostra també que les ciutats properes són vasos comunicants”, afegeix la degana.

Barcelona, líder en rehabilitació

La rehabilitació augmenta a Catalunya, tot i continuar a nivells encara baixos. Encara que la rehabilitació ha pujat en superfície un 23,6% respecte el 2020 i un 9,6% respecte el 2019, continua sent evident el seu poc pes, ja que els 1.237.515 m2 visats tan sols  representen el 28% de la superfície total visada. En canvi a Barcelona ciutat el percentatge s’enfila fins el 35% i suposa un creixement del 62% respecte del 2020 i un 96% pel que fa al 2019. El 65% restant és obra nova, que continua repartida entre un 70% d’edificis que són habitatges i un 30% d’immobles destinats a la resta d’usos.

Evolució de la nova construcció i la rehabilitació a Barcelona / COAC

Unes xifres que el COAC valora amb esperança: “Aquest 62% de creixement de la rehabilitació és una dada molt potent, perquè tenim ciutats molt fetes i el parc edificat a Barcelona ciutat és obsolet a nivell de prestació de confort als seus usuaris. Impulsar la rehabilitació és fonamental i pensem que les polítiques que han de fer les administracions han d’anar en aquesta direcció, la rehabilitació i renovació urbana, posar el nostre parc edificat i les nostres ciutats al dia, com si les féssim de vell nou però partint del que tenim, perquè si no la petjada ecològica és inassumible”, rebla la degana del COAC. 

Per la seva banda, la directora del COAC, Sònia Oliveras, afegeix que “Barcelona sempre ha estat el motor de la construcció”. “És on veiem aquest canvi de tendència molt significatiu, de manera que esperem que es faci extensiu a tot el territori perquè és el futur”, conclou. 

Evolució de la construcció: superfície visada a Barcelona / COAC

El 30% de pisos socials, sense efecte encara

Preguntat per si ha visat ja alguna obra nova a la ciutat que inclogui la reserva obligatòria del 30% de superfície per a pisos socials, el COAC ha confirmat que la mesura encara no es nota al sector. “Els projectes que estem veient són anteriors a la normativa i encara no ens han entrat projectes amb el 30% de preu protegit, per tant, encara no podem valorar l’impacte de la normativa”, conclou la directora del COAC.

Nou comentari

Comparteix