Hi ha desconfiança a poder guanyar-se la vida com a cambrer. És l’advertiment que fan els sindicats sobre aquesta professió, que ara viu dificultats per trobar personal per cobrir la demanda. La raó? Segons els sindicats, que els salaris són molt baixos. “La gent jove no vol entrar al sector. Creuen que no es poden guanyar la vida com a cambrer”, asseguraven una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, Ramón González, secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, i Ígor Abascal, del grup d’hostaleria d’UGT Catalunya.

A més, denuncien que tant en restaurants com en hotels proliferen les ofertes laborals que “inclouen pagar una part del salari en negre, no reconèixer les hores de nocturnitat o no valorar la formació professional”.

Quant cobra un cambrer a Barcelona?

El sou que fixa el conveni del sector és de 1.360 euros bruts per 14 pagues -però si treballa en una cadena, aquest sou acaba baixant fins als 1.100 euros-, de manera que parlem de 19.040 euros bruts anuals, uns 8 euros nets per hora.

Però es fan trampes per no acabar pagant el sou segons conveni? Segons els sindicats, molts empresaris obliguen els treballador a completar aquest sou amb propines -que han baixat molt perquè la majoria de clients ja paguen amb targeta o mòbil- o hores extra. Per altra banda, els sinidcats es queixen que no es valori els cambrers com a professionals formats. De fet, el nou conveni del sector que tot just ara es negocia vol solucionar aquesta qüestió i apostar per la professionalització de l’ofici de cambrer, una demanda compartida pels futurs aspirants que fan cursos a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona.

Els estudiants de cambrer, els més buscats

“Quan els alumnes comencen a fer pràctiques als restaurants de l’escola els clients ja els busquen perquè vagin a treballar als seus negocis”, va explicar al Bàsics de Betevé la cap de Restauració i docent de l’ESHOB, Cristina Cusí. Ara bé, tant estudiants com docents consideren que l’ofici està mal pagar si es tenen en compte les hores que cal dedicar-hi.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Raul a maig 29, 2022 | 07:26
  Raul maig 29, 2022 | 07:26
  Els empresaris no volen treballadors...volen esclaus.
  • Icona del comentari de: Empresari emprenyat a maig 29, 2022 | 14:07
   Empresari emprenyat maig 29, 2022 | 14:07
   Em molesta moltíssim que es generalitzi que els empresaris de la hosteleria siguem uns criminals de guerra. En el meu cas no es així i cada cop que sento certs comentaris s'em retorça l'estòmag. De pirates n'hi ha a tot arreu, però no en sóm la majoria. I és clar que penso que cambrers i cuiners haurien de cobrar molt més salari del que cobren pel servei que dònen i per lo dur d'aquestes feines. Jo porto desde els 20 anys Treballant en aquest ram i no hi ha día que em llevi dient-me.....ho deixo,no puc més, però la meva vocació acaba guanyant sempre. Dit això crec que s'està enfocant malament. El que no pot ser que un dels meus treballadors guanyi nets 1300euros i l'estat em cobri uns altres 1000 en SS e impostos. Més calers pels treballadors reduint-se la SS, el IRPF i totes les taxes abusives que paguem als difernets organimes de la administració. Ho sento però algú ho havia de dir. Bon cap de setmana.
   • Icona del comentari de: Camarero a maig 30, 2022 | 09:12
    Camarero maig 30, 2022 | 09:12
    No pagáis nocturnidad ni dais dos días de fiesta salario de convenio pero no lo cumplís horas de más q no pagáis no tenía horario de salida y las administraciones tienen q controlar los horarios etc etc
 2. Icona del comentari de: Piolivermell a maig 29, 2022 | 16:13
  Piolivermell maig 29, 2022 | 16:13
  El problema es la caja B y cada vez hay menos caja B O tú no sabes de qué va eso

Nou comentari

Comparteix