Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Premis Barcelona Comerç homenatgen Vicenç Gasca, històric comerciant de Sant Antoni
  • CA

Barcelona Comerç, entitat que agrupa els eixos comercials de barri, ha celebrat el seu 15è aniversari amb una gran gala a l’Hotel Sofia per homenatjar “tots els qui fa 15 anys van creure en la idea d’un comerç de proximitat unit”. Coincidint amb aquesta efemèride, la fundació ha volgut reconèixer la feina de Vicenç Gasca, que després de 24 anys abandona la presidència de l’eix comercial de Sant Antoni. L’històric comerciant de l’Eixample també s’ha convertit en el primer guardonat del Premi Joan Mateu, instaurat aquest any com a homenatge per al fundador de Barcelona Comerç i impulsor dels eixos comercials de la ciutat.

“L’aposta per la innovació, la reinvenció del nostre model negoci o la recerca de noves maneres de gestió han fet més fort el comerç de proximitat”, ha destacat el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, davant les gairebé 300 autoritats del món del comerç, la política i l’empresa que s’han reunit aquesta nit a Barcelona. Vendrell ha volgut reivindicar el paper fonamental dels botiguers: “Continuem sent els que obrim les persianes de les nostres botigues cada dia, convertint-nos en un dels motors del desenvolupament de la ciutat”. La gala també ha servit per premiar les millors iniciatives comercials.

Premi a una llarga trajectòria

Vicenç Gasca, guanyador del Premi Joan Mateu a la promoció del comerç de proximitat, és membre d’una saga de sastres amb més de 100 anys d’història al barri de Sant Antoni. Gasca, que també ha sigut president de Barcelona Comerç en dues ocasions, sempre ha defensat el comerç de proximitat com a eix vertebrador dels barris. Durant les més de dues dècades al capdavant de Sant Antoni Comerç, aquest històric botiguer ha liderat la transformació del barri amb propostes innovadores, ha vetllat per la reforma del mercat i ha promogut la professionalització de la fundació per cohesionar encara més el petit comerç barceloní. El seu homenatge ha marcat l’anècdota de la nit, perquè havia de ser sorpresa però el tinent d’alcaldia sense voler l’ha revelat només començar l’acte.

[r:1]

“No sabia res! Sabia que em volien dir algo, però no que rebria aquest premi en honor a Joan Mateu!”, ha mantingut Gasca quan ha rebut el premi. Ha recordat que Mateu i la resta de la seva generació de comerciants van crear la fundació per fer front al desembarcament dels centres comercials i ha agraït als alcaldes que ha conegut al llarg de tants anys de trajectòria associativa –des de Pasqual Maragall fins a Ada Colau–. Molt aplaudit pels assistents, la major part de peu dret, s’ha disculpat amb els seus companys d’eix comercial i de la sastreria Gasca, així com amb la seva pròpia família, per haver-los “tret temps” a tots ells per dedicar-lo a una fita que creia superior: “Treballar pel bé comú”. 

El compromís de la Fira

Fira de Barcelona s’ha endut el Premi al Compromís amb el Comerç per la seva “constant promoció i divulgació internacional del comerç de proximitat i de la ciutat”, portant arreu del món els valors de Barcelona. El director general de l’ens, Constantí Serrallonga, ha deixat palesa la intenció de la seva institució de seguir promocionant el coneixement i reputació del comerç de proximitat. En la categoria internacional, atorgat juntament amb la Federació d’Associacions Europees de Comerciants, el premi ha estat per la italiana Confesercenti Regionales Emilia Romagna, un referent al seu país per la promoció de les pimes de comerç i turisme.

El talent jove, a Sant Andreu

La botiga Abans morta que senzilla de l’Eix Comercial de Sant Andreu ha rebut el Premi al Talent Joven al Món del Comerç, un guardó reservat per als projectes empresarials engegats per comerciants menors de 40 anys. La botiga de Pepa Jiménez, dedicada a la moda i complements de nous dissenyadors, ha estat premiada per la seva visió integradora de la sostenibilitat, la recerca constant d’autors emergents i pel seu esperit emprenedor.

La innovació es tasta a Nou Barris

El Premi al Comerç Innovador ha recaigut en la boutique de pa Panes Creativos, situada a la plaça Garrigó de Vilapicina i la Torre Llobeta (Nou Barris), per la seva capacitat de reformular el seu model de negoci a través de la innovació i la creativitat. Daniel Jordà, propietari de l’establiment, també ha rebut una menció especial pel seu compromís amb el producte de proximitat per preparar els seus “pans de mercat o de temporada” o qualsevol de les seves versiones dels pans clàssics reinventats.

Més notícies
Collboni fa un doble espòiler a la gran gala dels comerciants
Notícia: Collboni fa un doble espòiler a la gran gala dels comerciants
Comparteix
El tinent d'alcaldia revela el nom del guanyador de la nit en la intervenció de benvinguda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa