Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pagar per entrar a Barcelona: un peatge que naixeria coix

Cobrar un peatge per accedir en vehicle privat a Barcelona com a mesura dissuasiva per reduir el trànsit i la contaminació al centre? Haver de pagar faria que algú avesat a la comoditat del cotxe agafi el tren o el bus, ara que no tindrà peatges convencionals?

Sigui com sigui, la idea d’implantar un peatge urbà com el de grans ciutats com Londres, Estocolm, Singapur o Milà a no és nova per a Barcelona. L’any 2019, l’alcaldessa Ada Colau va proposar un “peatge d’entrada a la ciutat” en el marc de la taula per a l’Emergència Climàtica, i ara, dos anys després, amb la Zona de Baixes Emissions en marxa i l’aixecament de bona part de les barreres de peatge a Catalunya, torna a sobrevolar aquesta possibilitat.  

De fet, va ser la ministra de Transports i Mobilitat espanyola, Raquel Sánchez, qui, el dia que s’aixecaven les barreres a Catalunya, va dir que “pagar per entrar a Barcelona podria ser una possibilitat, però requereix el consens de les administracions”. I tot seguit, Ada Colau va afegir des d’Itàlia que “la zona de baixes emissions és insuficient, per aquesta raó mirem amb interès la mesura del peatge urbà”.

Fins aquí, propostes polítiques. Però és viable i eficaç, implantar un peatge urbà a Barcelona? En parlem amb dos experts, que coincideixen a remarcar que fer pagar no tindria efectes a curt termini en la reducció de la contaminació i el trànsit rodat a la ciutat. Sí, en canvi, permetria finançar inversions per millorar la xarxa de transport públic.

Ada Colau, favorable a implantar un peatge urbà per limitar el trànsit a la ciutat ACN

Sense impacte real sobre la contaminació

“Implantar un peatge no resoldrà res si en paral·lel no hi ha un incentiu real per deixar el cotxe a casa. Si necessites venir de Vallvidrera a Barcelona i no tens una alternativa viable de transport públic, pagaràs el peatge. Si vens d’algunes ciutats del Vallès pots trigar gairebé dues hores en transport, o des del Maresme, en tren són 45 minuts i t’arrisques als retards. Al final la gent pagaria el peatge per comoditat i seguretat, però sense una alternativa, el peatge no és dissuasiu”, analitza el professor de Finances a la UPF-Barcelona School of Management Andrei Boar. De fet, aquest expert en mobilitat i turisme considera que “si aquest peatge entra en vigor aviat, només tindrà un afany recaptatori, però en cap cas no ajudarà a reduir la contaminació i el trànsit rodat”.

I és que per a Boar, les condicions en què Londres, la pionera del peatge urbà (2003) fa pagar els vehicles privats no té res a veure amb la de Barcelona. La capital del Regne Unit, que cobra 15 lliures diàries als cotxes i gairebé 100 als vehicles més contaminants com camions, “té una xarxa de transport públic que no té res a veure amb la de Barcelona, i ja no parlem d’Estocolm o altres països nòrdics, és un altre nivell”. Per tot plegat, Andrei Boar és taxatiu: “No estic a favor d’implentanr el peatge perquè ara mateix no tenim alternatives. Si prohibeixes fer servir el vehicle contaminant però un elèctric o híbrid et costa 30.000 euros… Prohibeixess i restringeixes però no incentives? Abans de prohibir res has de tenir alternatives per fer el canvi i que tothom pugui accedir a un transport públic en condicions”.

Beneficis ambientals i de reducció del trànsit

Àlvar Garola, membre de la Comissió d’Economia Territorial i Urbana del Col·legi d’Economistes de Catalunya i professor de l’escola de Camins de la UPC, també opina que Barcelona no reuneix les condicions òptimes per implantar amb èxit un peatge urbà: “Una mesura d’aquest tipus necessita un transport públic eficient que canalitzi els fluxos de trànsit que eliminaràs. I a banda de tenir una xarxa no eficient, falten pàrquings a les entrades de la ciutat”.

Els experts consideren que un preu raonable seria entre 3 i 4 euros de peatge a Barcelona ACN

Aquest expert, però, assenyala que Barcelona podria optar per implantar el peatge i recollir els fruits a llarg termini: “Es pot fer un peatge amb l’objectiu de recaptar ingressos per invertir en la millora del transport, de fet, als països nòrdics el peatge es diu peatge d’infraestructures per aquesta raó. A Londres és el peatge anticongestió, perquè pretén reduir el trànsit, i a Milà és una ecotaxa, perquè es vol contaminar menys”.

Per a Arola, Barcelona hauria de tenir un compromís clar i detallat sobre com millorarà els accessos a la ciutat si obté ingressos d’un peatge urbà per “garantir que aquesta xarxa pública podrà recollir el flux de trànsit desviat amb el peatge. I sobretot, tenir un horitzó temporal clar”. Però el professor de la UPC, que apunta que a Londres s’ha reduït la contaminació entre un 20% i un 25% d’ençà de la implantació del peatge, creu que abans d’implantar-lo cal tenir en compte quina millora ambiental i de congestió del trànsit suposarà el peatge, una relació “directament proporcional a l’alternativa real al peatge”.

Tant Boar com Arola, coneixedors del funcionament de peatges en altres països, donen per bona una taxa que podria rondar els 3 euros, si bé coincideixen a assenyalar que caldria “valorar” molt bé si els veïns de la ciutat haurien de pagar alguna taxa – a Roma es paga- o si en quedarien exempts. “A Barcelona hi entren 500.000 vehicles al dia, això són 1,5 milions d’euros al dia si es fa pagar 3 euros, amb això podríem fer una xarxa de transport brutal”, afegeix Andrei Boar.

També coincideixen a alertar que el sistema de Park and Ride de Barcelona és “insuficient i car”. I és que aparcar el cotxe en algun dels quatre punts de Barcelona per accedir en transport a la ciutat en transport públic costa 10 euros i no inclou el transport. Justament, en ciutats com Londres o Estocolm, aquest sistema funciona molt bé, amb una tarifa baixa -uns 2 euros- que ja inclou el bitllet del transport.

El mapa dels Park and Ride de Barcelona

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Comuns lladres a setembre 08, 2021 | 21:20
  Comuns lladres setembre 08, 2021 | 21:20
  Jo estic disposat a pagar perquè tots aquests cretins colauistes vagin fora del consistori per sempre més.
 2. Icona del comentari de: Un català a setembre 08, 2021 | 22:02
  Un català setembre 08, 2021 | 22:02
  Ara que despres de 50 anys ens en tret els peatges bolen ficarlos de mou? Per entrar a bcn ? Quin deliri, jo soc nascut a Barcelona i varem marxar fa molts d'anys per diversos motius. Varem anar a L'Hispitalet, despres a Castelldefels i actualment fa 20 anys a Vilafecans. Amb aquests darters anys encara mes figivultats entre elles no pots aparcar si no es a un PK o si per cadualitat trobes lloc al carrer aquest de de pagament (ORA) i quon preu? Una barbaritat en zona infustrial on hi hanua in munt de lloc no varem poder aparcar en zona nlava però si verde crec van estar cap a 10 €. No es prou peatge? Ah i a sibre que no et multin. Adeu sra coladera
 3. Icona del comentari de: fat boy a setembre 09, 2021 | 01:47
  fat boy setembre 09, 2021 | 01:47
  Doncs estaria be que els ajuntaments limitrofs amb Barcelona tambe establissin un peatge per sortir de Barcelona.
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabernia a setembre 09, 2021 | 13:27
   uno que vive en Tabernia setembre 09, 2021 | 13:27
   talment d,acord, molt bona idea, i alla ha on el pixa pins aparquin tambe, meramen per el fet de ser de Barna
 4. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 09, 2021 | 03:47
  ciutadà setembre 09, 2021 | 03:47
  Fins fa cosa d'un any anava a Barcelona perquè hi tenia familia, però ara han marxat a viure lluny d'allà, cap a Lleida, i no tinc cap motiu per tornar-hi a posar els peus a Can Fanga. Ell meu més sentit plany per als pobres que si, hi han d'anar a aquesta casa de barreets.
 5. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 09, 2021 | 03:47
  ciutadà setembre 09, 2021 | 03:47
  Fins fa cosa d'un any anava a Barcelona perquè hi tenia familia, però ara han marxat a viure lluny d'allà, cap a Lleida, i no tinc cap motiu per tornar-hi a posar els peus a Can Fanga. Ell meu més sentit plany per als pobres que si, hi han d'anar a aquesta casa de barreets.
 6. Icona del comentari de: Gaf a setembre 09, 2021 | 06:50
  Gaf setembre 09, 2021 | 06:50
  El peatge per surti de barcelona sou vosaltres els q contamineu mes tota catalunya
  • Icona del comentari de: Catala_emprenyat a setembre 09, 2021 | 15:24
   Catala_emprenyat setembre 09, 2021 | 15:24
   Totalment d’acord, quants cotxes surten cada dia de Barcelona per anar a treballar o de festa els caps de setmana ?? se la poden ben confitar la seva ciutat
 7. Icona del comentari de: Barcelonauta a setembre 09, 2021 | 07:34
  Barcelonauta setembre 09, 2021 | 07:34
  Jo crec que fora millor que L Ajuntament de Barcelona pagues un peatge per cada cotxe que surt un i que se'l repartissin la resta de municipis, on lo de "transport públic" està igual o pitjor que fa 100 anys.
 8. Icona del comentari de: rd a setembre 09, 2021 | 10:04
  rd setembre 09, 2021 | 10:04
  fora comunspudents, fora la truja colaua inútil vividora botiflera i mentidera
 9. Icona del comentari de: FUERA LA OLIGOCRACIA a setembre 09, 2021 | 17:35
  FUERA LA OLIGOCRACIA setembre 09, 2021 | 17:35
  Los consensos son cosas de dictaduras.
 10. Icona del comentari de: Pau a setembre 10, 2021 | 00:11
  Pau setembre 10, 2021 | 00:11
  Abans de posar peatges d'accés i millorar el transport públic de Barcelona, que millorin el dels voltants. O no s'adonen que el de Barcelona està bé i el dels voltants fa pena? Jo visc a Cerdanyola, per anar a Barcelona a estudiar amb transport públic trigava 1h 1:15h. I per anar a la feina suma 20 minuts més. Amb moto i amb cotxe (excepte dies de pluja o molta condensació) trigo 12 minuts (sense excedir cap límit de velocitat) per a arribar a on estudio i 16 minuts a on treballava. És molt trist el transport públic dels voltants de Barcelona. El temps és diners. Si es millorés el transport públic dels voltants de Barcelona tant en velocitat com en quantitat i el cost econòmic es reduís, els problemes de contaminació no hi serien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa