Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El conflicte del taxi s’enquista: noves protestes sense acord a l’horitzó
  • CA

Barcelona es prepara per a una nova primavera del taxi. Les negociacions amb el Departament de Territori de la Generalitat han conclòs aquesta setmana sense un acord que permetès evitar la vaga del sector que coincidirà amb la celebració del congrés europeu de l’audiovisual ISE Barcelona, que tindrà lloc del 31 de gener fins al 3 de febrer al recinte de la Fira Barcelona de l’Hospitalet de Llobregat. De fet, els taxistes ja han anunciat noves mobilitzacions prèvies a aquesta data com a demostració de força. La primera serà el pròxim 25 de gener, quan els taxistes se sumaran a les protestes dels sanitaris, els professors i els funcionaris judicials i tornaran a ocupar la Gran Via de les Corts Catalanes com ara fa gairebé cinc anys.

Les converses entre la Generalitat i els representants sindicals del col·lectiu semblaven aquest dimecres més a prop que mai de poder arribar a un pacte, però, la dilatació d’aquest estira-i-arronsa en el temps i l’anunci de la moratòria que s’aplicarà a prop de 1.100 llicències de VTC -que podran circular durant tot aquest 2023- ha fet que el sector trenqués les negociacions i acabés per prendre la decisió de tornar als carrers i forçar el Govern a cedir a les seves pretensions. L’objectiu de tot plegat és aconseguir una regulació efectiva l’activitat dels vehicles amb conductor i de companyies com Free Now, Cabify o Uber, a qui els taxistes acusen de “competència deslleial” i de voler despenjar-se del sistema tarifari regulat per tenir més flexibilitat per imposar els seus preus.

“L’anunci de les llicències de VTC només ha fet que alimentar el foc amb gasolina. Només demanem responsabilitat, si hi ha hagut un error que l’assumeixin. Per ara, hem decidit trencar les negociacions i sumar-nos a totes les mobilitzacions del 25 de gener en defensa del serveis públics”, ha assegurat el portaveu del sindicat Élite Taxi, Tito Álvarez, que ha donat a la Generalitat un ultimàtum d’un mes per assolir un acord si no volen protestes durant el Mobile World Congress. Sobre la protesta de la setmana que ve, Álvarez ha detallat que les aturades seran de 10 del matí a dues de la tarda i que la intenció no es protagonitzar un nova marxa lenta com la del dimarts, sinó que volen tornar a ocupar tota la Gran Via de les Corts Catalanes durant aquestes hores. “La mobilització del dimecres no l’atura ningú. Ocuparem la Gran Via i ja sabeu que un cop instal·lats no és fàcil fer-nos sortir”, ha amenaçat el líder sindical, que insisteix que les tarifes són “sagrades” i han d’estar per sobre dels interessos privats.

Les dues posicions del conflicte

En aquest sentit, des del sector del taxi es demana la correcta aplicació del decret Llei que hauria de regular l’activitat de les VTC, que segons denuncien no s’està complint i que tampoc està tenint una resposta per part de les autoritats en forma de retirada de vehicles de transport amb conductor dels carrers de la capital catalana. En paral·lel, el col·lectiu també demana limitar a 1.800 el nombre de permisos atorgats a aquestes empreses i operadors de transport arreu del territori català, una xifra que correspon a un 15% del total de llicències per al servei de taxi que estan actualment en funcionament.

Per la seva banda, Territori proposa un paquet de mesures que inclou canvis normatius amb més sancions pels incompliments de sistema tarifari. L’Executiu també planteja una actualització de decret llei d’empreses de mediació dels taxis que podria estar llesta “en 7 o 9 mesos”, segons el departament. Per “reequilibrar” un sector en conflicte des de fa anys, la conselleria de Juli Fernández obre la porta a fer una excepció i ampliar el nombre de VTC que poden circular durant els grans esdeveniments, com ara el Mobile World Congress (MWC), en una fórmula que encara està per determinar.

Seguirà ampliació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa