Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cafè, menjar preparat, caixer automàtic… així serà el nou quiosc barceloní
  • CA

El primer quiosc de premsa que es va instal·lar a Barcelona va ser l’any 1888 de la mà d’un diari de tarda, El Noticiero Universal. Des de la Rambla, els quioscos de premsa es van estendre per tota la ciutat. Avui, 134 anys després, a Barcelona hi ha 322 quioscs de premsa, dels quals 53 estan vacants i l’Ajuntament preveu retirar-ne 31 abans del maig del 2023.

Un cafè a més del diari

Però els quioscs de premsa es troben immersos en una crisi que els obliga a fer una revolució per tenir una segona vida. I és aquesta revolució la que s’ha pactat entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona i Província, el Col•legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Quioscos de la Rambla: els quioscs mantindran la venda de premsa com activitat principal -haurà de ser com a mínim el 51% de les vendes-, però podran veure nous productes fins ara no autoritzats, com cafè o menjar per emportar envasats.

A més, aquests establiments aniran més enllà de la venda de productes i podran prestar serveis com ara fer de guixeta per la distribució d’última milla de paqueteria, ser punt de recarrega de bateries elèctriques o integrar-se a la xarxa de seguiment del programa social Vincles d’acompanyament a gent gran.

Barcelona preveu retirar 31 quioscs de la via pública abans del maig de 2023 AJUNTAMENT

L’acord ha arribat després de mesos de debat entre el consistori i els agents implicats, i ha de permetre “evolucionar l’actual model de quiosc cap a un model més sostenible i viable econòmicament”. Alhora, assenyala el consistori, permetrà a Barcelona “aprofitar el potencial que representa disposar d’aquesta xarxa d’espais de propietat municipal repartides per tots els barris de la ciutat per prestar serveis d’utilitat social o d’interès ciutadà”.

Del 80% al 51%: la premsa perd pes al nou quiosc

Fins ara -a l’espera de les modificacions legals necessàries-, els quioscs podien dedicar un 20% a la venda de productes que no fossin premsa. Dit d’una altra manera, el 80% de l’espai que ocupava un quiosc al carrer havia de ser per als diaris i revistes, i el 20% restant era per a loteries, “souvenirs”, regals, targetes de transport, entrades o recàrregues de mòbils. Ara, el percentatge obligat caurà al 51%. El 49% de l’espai restant es podrà dedicar al a venda de nous productes fins ara no autoritzats, com cafè o menjar per emportar envasat. També hi haurà nous plafons publicitaris que permetran als quioscs augmentar els seus ingressos per publicitat.

Punt de recollida de paquets i caixer automàtic

Un segon paquet de millores consensuades amb les associacions i grups empresarials passa per l’autorització de vendre o oferir nous productes i serveis. Per exemple, fer de guixeta per la distribució d’última milla de paqueteria, tenir caixers automàtics, servir de base per instal·lar antenes pel desplegament de xarxes 5G, vendre entrades d’espectacles o recarregar bateries elèctriques. Aquestes mesures podrien ser una realitat en el termini de sis mesos, mentre que la venda de nous productes tindrà llum verda en uns tres mesos, després de l’estiu.

Més notícies
La Rambla, durant la pandèmia / Europa Press
Nova vida per als quioscos buits de la Rambla
Notícia: Nova vida per als quioscos buits de la Rambla
Comparteix
Proposen que acollin locals d'hosteleria, espectacles o atenció a víctimes d'agressions
Un quiosc en una imatge d'arxiu | D. C.
Aixequen una acta en un quiosc de l’Eixample per vendre mascaretes
Notícia: Aixequen una acta en un quiosc de l’Eixample per vendre mascaretes
Comparteix
Els fets van passar prop de dos quarts de dues del migida

Comentaris

  1. Icona del comentari de: T@M a juliol 02, 2022 | 16:56
    T@M juliol 02, 2022 | 16:56
    No se com pot ser això una notícia, Buenos Aires ja tenia aquests kioscos fa mes de 30 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa