Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou pla per a l’ocupació juvenil a Barcelona després dels aldarulls
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts un nou Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil que inclou quatre àmbits i 59 actuacions amb un pressupost de 12 milions d’euros per acompanyar i formar els joves per acostar-los noves oportunitats laborals. La mesura arriba precisament després d’un cicle de protestes i aldarulls originats per l’empresonament del raper Hasél, però que han fet palès un ampli malestar juvenil per l’atur i la precarietat.

En una roda de premsa, el primer tinent d’alcalde i director de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha explicat que aquest pla vol accelerar la sortida de la crisi i que “ningú es quedi pel camí”. El pressupost de 12 milions són aportats per Barcelona Activa, el Departament de Joventut de l’Ajuntament, la Fundació Barcelona FP, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

“Volem garantir que totes les persones joves que estan a l’atur tinguin oportunitats de formació i ocupació laboral”, ha afegit el regidor. El pla se suma a les actuacions ja previstes en el Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat de l’any passat i s’havia treballat amb entitats del sector mesos abans dels aldarulls. El 2020 es van destinar nou milions d’euros als mateixos objectius, i aquest nou pla suposa un increment del pressupost d’un 25%, ja que les persones joves són un dels col·lectius més afectats per la pandèmia a la ciutat, amb un increment de l’atur del 29,9%.

La comissionada de Promoció de l’ocupació i polítiques contra la precarietat, Raquel Gil, ha assegurat que la prioritat és tenir joves “formats i preparats” i empreses que els contractin, de manera que també es busca reforçar l’emprenedoria i els plans d’ocupació en la ciutat. En aquest sentit, el nou pla proposa mesures a curt, mitjà i llarg termini per millorar la qualificació professional i la inserció laboral dels joves, especialment en sectors estratègics com el tecnològic i digital, que han creat ocupació tot i la crisi per la pandèmia.

Els quatre àmbits d’actuació són l’acompanyament i orientació; la formació en digitalització, idiomes i sectors emergents; el foment de la contractació i l’emprenedoria, i l’atenció a joves en situació de vulnerabilitat i precarietat.

Nou punt d’atenció a l’Eixample

Entre les mesures incloses en el pla destaquen el reforç de programes d’atenció com el servei Infojove i ‘Aquí t’escoltem’, que s’ampliarà amb un nou punt al districte de l’Eixample, així com el foment dels tallers de capacitació, autoconeixement i habilitats personals. A més, es preveu la digitalització dels serveis d’assessorament, formació i acompanyament, així com la difusió i reforç en programes de capacitació digital i d’aprenentatge i perfeccionament d’idiomes com l’anglès, el xinès i el rus.

En relació a l’ocupació i la contractació, es planteja un paquet d’unes 150 contractacions directes de joves a través de Projectes Integrals amb Contractació, fins a programes de mentoria per a menors de 35 anys i també el programa Crea Feina Barcelona, ​​que subvenciona la contractació de joves en empreses afectades per la crisi econòmica.

Atenció psicològica

També es preveu ampliar el servei d’atenció laboral a joves amb malestar psicològic, es reforçaran els projectes d’atenció a la vulnerabilitat i es crearà la Taula de Noves Oportunitats entre les diferents entitats i agents de el sistema, entre altres mesures.

Finalment, s’afavorirà la incorporació del col·lectiu jove a les clàusules socials, es continuarà reforçant els Punts de Defensa de Drets Laborals i es crearan cicles sobre drets laborals i sectors específics a través de l’assessoria jurídica de el Departament de Joventut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa