Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de cent organitzacions demanen aturar les ampliacions del Prat i Barajas i tancar aeroports

Un total de 120 organitzacions socials, veïnals i ecologistes han reclamat aquest dimarts al Govern espanyol que aturi de forma “indefinida” qualsevol projecte d’ampliació dels aeroports del Prat i de Barajas. Els opositors al creixement dels aeròdroms de Barcelona i Madrid addueixen motius de protecció del medi ambient i de la salut i els jutgen “projectes especulatius en contra de l’interès general”. Per les mateixes raons, també insten l’Estat a procedir al “tancament d’aeroports ja deficitaris abans de la pandèmia” i “l’eliminació de vols en trajectes curts que tinguin alternativa ferroviària”.

Entre els firmants del comunicat fet públic aquest dimarts, es troben Ecologistes en Acció, Greenpeace, Zeroport i la FAVB, i també s’hi han adherit la CUP i Barcelona en Comú. Zeroport s’ha preguntat a les xarxes socials si el suport del partit de l’alcaldessa Ada Colau al manifest implica un viratge de la formació respecte als plans per engrandir l’aeroport del Prat i connectar-lo amb l’AVE amb els aeròdroms de Girona i Reus. Els comuns han fet evident que s’oposen a perllongar la tercera pista del Prat, en contraposició amb els seus socis del PSC, que la defensen amb entusiasme.

El manifest considera que són “incompatibles” projectes d’ampliació de grans infraestructures aeroportuàries amb els compromisos climàtics per reduir els gasos d’efecte hivernacle. Han afegit que, de prosperar els plans per incrementar la capacitat dels aeroports, implicaria “importants impactes negatius sobre la biodiversitat i la salut” a causa d’un possible augment de les emissions contaminats, que en el cas del Prat calculen que creixerien un 33%. Els signats advoquen perquè “els gairebé 3.400 milions d’euros pressupostats per als projectes d’ampliació” es destinin a “modes de transport més utilitzats pel conjunt de la població”. En aquest sentit, esmenten el ferrocarril.

Les organitzacions han explicat que s’han posicionat sobre les obres que s’estudien per a dos dels aeroports més grans de l’Estat per respondre a “la intensa campanya de pressió” que, segons opinen, el gestor aeroportuari Aena ha desplegat perquè s’aprovin unes ampliacions que no consideren justificades. Han considerat que els projectes afavoreixen els “mitjans més contaminants” i els situen “a l’extrem oposat al model” que creuen que cal “en el context d’emergència climàtica”.

Com ja han expressat en manifestacions i actes públics, els opositors alerten que engrandir el Prat i Barajas danyaria ecosistemes i la fauna d’entorns immediats, com la llacuna de la Ricarda, al delta del Llobregat. Afegeixen que el transport aeri és “una important font de partícules” contaminants que podria comportar repercussions negatives per a la salut dels habitants de les immediacions dels aeroports.

Més notícies
Elsa Artadi, presidenta del grup municipal de Junts a Barcelona Foto: JORDI PLAY

Artadi: “Colau pretén ocultar la seva covardia política amb una mascareta republicana”

Notícia: Artadi: “Colau pretén ocultar la seva covardia política amb una mascareta republicana”
Comparteix
La cap de files de Junts per Barcelona alerta que ERC, “com a soci efectiu del govern municipal, és corresponsable de la degradació de la ciutat”
Notícia: Artadi: “Colau pretén ocultar la seva covardia política amb una mascareta republicana” - Mobile
La consellera Teresa Jordà, en imatge d'arxiu / David Zorrakino (Europa Press)

Jordà, sobre preservar la Ricarda i ampliar l’aeroport alhora: “Tot pot ser compatible”

Notícia: Jordà, sobre preservar la Ricarda i ampliar l’aeroport alhora: “Tot pot ser compatible”
Comparteix
A l'espera de revisar les conclusions dels estudis, la consellera reclama "rigor i dades" abans de decidir
Notícia: Jordà, sobre preservar la Ricarda i ampliar l’aeroport alhora: “Tot pot ser compatible” - Mobile

Nou comentari

Comparteix