Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
MaTeS, les úniques vambes fetes 100% a Barcelona
  • CA

Barcelona té molts encants internacionals però només n’hi ha un que pots lluir als peus. Es tracta de la marca MaTeS, una icona del calçat esportiu que s’elabora de forma 100% artesanal. És l’únic fabricant que actualment manté tota la seva producció a la ciutat. Des del seu taller al barri de Sants, la mestra sabatera Myrna Mates manufactura cada parell amb materials d’alta qualitat i l’expertesa que donen 30 anys d’ofici i dedicació.

MaTeS va néixer a mitjans dels anys 40, de la mà d’un jove atleta barceloní de només 16 anys, Francesc Mates. Combinava l’esport amb la feina d’aprenent de sabater i va començar a dissenyar els seus prototips amb retalls i sobrants del taller on treballava. El mercat del calçat en plena postguerra era molt limitat i no trobava vambes del nivell que requeria l’atletisme professional. Així, va començar a competir a les curses calçant-se els seus propis prototips, que oferien molt més bon rendiment. Ben aviat van cridar l’atenció d’altres corredors i també d’entrenadors, que li feien cada cop més encàrrecs.

La bona acollida dels seus productes el va animar a obrir un taller, que serviria de punt de trobada dels esportistes més destacats de l’època, que traslladant-li les seves impressions, van permetre que Francesc Mates introduís moltes millores i innovacions tècniques, aconseguint així un alt nivell d’excel·lència per a múltiples disciplines atlètiques com el salt triple, el llançament de javelina o el salt de longitud, entre d’altres.

El logotip clàssic de MaTeS recorda l’especialitzat original en competició esportiva / MaTeS

Durant els anys 50, 60 i 70 es va consolidar com un dels productors més ben valorats pels atletes. També va destacar pel seu activisme en favor de la ciutat, amb la creació de curses que encara perduren. Va ser soci fundador de la Comissió Marathon Catalunya – impulsora de l’actual Marató de Barcelona–, introductor de les curses d’orientació al nostre país i creador l’any 1981 de la reconeguda Cursa de l’Amistat que enllaça les muntanyes de Montjuïc i el Tibidabo.

La creativitat de Francesc Mates va fer que la marca fes un salt i destaqués també fora de l’esfera esportiva. El 1958 va crear el model Myrna, encara avui el més emblemàtic de la firma i tota una icona per a vàries generacions de barcelonins. Porta el nom de la seva filla i successora al capdavant del taller, Myrna Mates, i es caracteritza per ser un calçat molt polivalent, durador i còmode. Va assolir una gran popularitat gràcies a un innovador sistema de forats a la sola, que oferia un millor amortiment de l’impacte per absència de matèria; puntera i taló reforçats i acabats molt cuidats. Molts gegants industrials han acabat recollint els avenços i línies estètiques de MaTeS, tot i que no han pogut igualar mai la qualitat extra que dóna l’elaboració artesanal.

El model Montjuïc és tota una icona del catàleg de MaTeS / MaTeS
El model Montjuïc és tota una icona del catàleg de MaTeS / MaTeS

Avui MaTeS segueix elaborant tots els seus productes, un a un, al taller del carrer Gayarre de Sants. El lidera personalment Myrna Mates, que ha tirat endavant la marca des de la mort prematura del seu pare el 1991. Trencant els prejudicis de gènere, s’ha fet un nom com a mestra sabatera i ha sabut adaptar MaTeS als nous temps. Les vambes han guanyat terreny com a calçat diari, urbà i versàtil i la firma santsenca ha encaixat molt bé amb les noves tendències de moda del segle XXI. A més, el consumidor també valora cada cop més l’artesania i la producció de proximitat, un element diferenciador de la marca que l’ha revaloritzada.

El mercat global també ha apostat per la confecció local i d’autor. De fet, MaTeS triomfa a països com Corea, Hong Kong i el Regne Unit i compta amb un especial prestigi al Japó. El públic nipó té veritable passió per aquestes vambes barcelonines. Protagonitzen aparadors i revistes de moda i porten molt sovint fins al taller de Sants a turistes japonesos seguidors de la marca.

Sorteig d’una experiència MaTeS

La marca MaTeS i el TOT Barcelona apropen als lectors l’experiència d’encarregar unes vambes a la mítica botiga del carrer Gayarre amb un exclusiu sorteig. El guanyador podrà accedir a qualsevol dels productes de la firma –amb preus de mercat entre els 100 i els 300 euros– i rebrà l’assessorament i la màxima atenció dels professionals de la botiga.

Una vivència única que no podeu deixar escapar! Per participar-hi només cal que seguiu les instruccions d’aquest post d’Instagram. Teniu temps fins al proper dimarts 2 de març a les 12h del migdia. Molta sort!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa