Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les cuineres de les escoles bressol municipals denuncien que tornen a pagar “els plats trencats” de la crisi

Les cuineres de les escoles bressol municipals han denunciat la precarietat laboral que pateixen i les males pràctiques de les empreses subcontractades per donar el servei de menjador als centres de preinfantil de Barcelona. La CGT, que ja va denunciar la intenció d’aquestes empreses de fer Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) durant el confinament, ha criticat que el personal de cuina torni a “pagar els plats trencats de la crisi de la Covid”.

Les treballadores es concentraran aquest dimecres a la plaça Sant Jaume per reclamar a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que vetlli per les condicions laborals d’una professió que, a més, és en un 99% femenina. “Aquestes empreses ja en circumstàncies normals maltracten les treballadores escatimant drets laborals”, lamenten des de la CGT. “Ara, amb la crisi de la Covid, s’incrementa aquest maltracte amb retallades horàries, pèrdua de drets en la subrogació i amenaces”.

Creix la precarietat

L’organització del curs a les escoles bressol municipals, que normalment implica una retallada de les hores de feina per al personal de cuina als mesos de setembre i juliol pel període d’adaptacions i la caiguda d’alumnes per la proximitat de les vacances, aquest any s’hi ha sumat la pandèmia, que obliga a ser més curosos que mai amb la manipulació d’aliments. “Aquests anys diverses empreses han iniciat el curs amb retallada d’horaris i incorporacions tardanes quan és primordial posar les cuines al dia i més en aquest període amb la Covid”, insisteixen una carta adreçada a Colau.

Aquestes retallades de personal “suposen més càrrega de treball per a la resta de companyes i pot afectar a la qualitat del servei”, a més de rebaixar encara més uns sous que consideren “una misèria” i que els deixen en una situació molt delicada, ja que moltes cuineres tenen contractes d’obra i servei o de fixes discontínues. Per això, entre d’altres coses, reclamen que les cuineres passin a formar part de la plantilla fixa de les escoles bressol. 

Exemples demolidors

Les treballadores que han contactat amb la CGT han explicat al sindicat diversos exemples de les  pràctiques de les empreses subcontractades per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB). Una empresa, per exemple, ha signat un acord amb el comitè d’empresa per “revisar la jornada laboral de les cuineres cada mes”, afegint més inseguretat i incertesa a unes treballadores a les quals ni tan sols se’ls ha consultat la mesura.

Altres empreses només han donat d’alta a les treballadores a la Seguretat Social pel 50% de la jornada sense informar-les abans, mentre que altres “no volen pagar el plus de responsabilitat que pertoca a les cuineres”. Les cuineres consideren que es troben en una situació d’indefensió tot i treballar per empreses que tenen garantits els seus ingressos perquè l’Ajuntament ha seguit pagant durant l’estat d’alarma per evitar que es fessin ERTO.

L’Ajuntament, focus de crítiques

A les últimes setmanes l’Ajuntament de Barcelona s’ha vist involucrat en diverses polèmiques. Fa uns dies aquest diari va destapar que una empresa subcontractada pel consistori feia servir des de feia mesos Glovo per repartir àpats a famílies vulnerables. I també és la segona vegada aquest curs que l’Ajuntament té problemes amb els sindicats de les escoles bressol municipals. 

CCOO va denunciar que el consistori acomiadarà les educadores que estiguin fent una substitució temporal –sigui per baixa laboral o de maternitat o per reducció de jornada– en el cas que una escola bressol municipal hagi de tancar per culpa de la Covid-19. L’Ajuntament va haver de sortir al pas de les crítiques per defensar que només es rescindirien contractes en cas de tancaments llargs de l’escola bressol, com durant el confinament.

Nou comentari

Comparteix