Nou dels 36 municipis metropolitans s’incorporaran aquest any a l’operador elèctric Barcelona Energia, impulsat per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona. Els ajuntaments de Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Viladecans passaran a ser accionistes de l’empresa pública i comptaran amb energia 100% renovable per abastir tots els seus equipaments públics. Vuit dels nou municipis estan governats per comuns i socialistes i el novè, Torrelles, per una agrupació local d’electors.

Des del 2018, l’Ajuntament de Barcelona ja consumeix tota l’energia per als seus equipaments i enllumenat públic a través de Barcelona Energia. Amb les noves incorporacions, el 68% de la ciutadania metropolitana tindrà el seu municipi connectat amb l’operador, ressalta el consistori en un comunicat aquest diumenge.

Ara els veïns de les 9 ciutats accionistes també podran contractar Barcelona Energia, que per llei pot tenir com a màxim un 20% de clients privats en tractar-se d’una empresa de capital públic. No obstant, les llars i empreses fins ara s’han resistit a fer el canvi i la companyia només ha assolit el 18,5% dels 20.000 clients privats als que aspirava a Barcelona.

Accionariat

Ara l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona aprovaran una modificació dels estatuts de l’empresa metropolitana Tractament i Selecció de Residus S.A. (TERSA) per incorporar la nova línia de treball. Vendran un paquet d’accions proper a l’1% de l’elèctrica a TERSA, que després les vendrà als ajuntaments interessats en ser-ne accionistes.

Els ajuntaments adscrits disposaran d’un nou instrument per estalviar en la despesa d’electricitat i a més Barcelona Energia representarà la producció d’energia d’aquests municipis davant del mercat. L’energia subministrada és d’origen 100% renovable, comprada al mercat elèctric espanyol amb certificats que ho acrediten.

Els nou municipis rebran assessorament per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum de les instal·lacions públiques i podran delegar en l’empresa la realització d’aquests projectes, amb diferents models de finançament: a partir del pressupost municipal, o amb una fórmula de finançament participatiu. 

Segons els càlculs de Barcelona Energia, la mitjana d’estalvi en el rebut és d’un 2%, com el que té actualment l’Ajuntament de Barcelona. AMB i capital preveuen que durant el 2022 més ajuntaments metropolitans passin a ser accionistes de TERSA, mitjançant l’adquisició de les accions corresponents. Si en un futur tots els 36 municipis metropolitans se sumessin a l’operador, cada any es podrien estalviar 660.000 euros i l’emissió de 33.402 tones de CO2 a l’atmosfera, segons les administracions impulsores.

Nou comentari